Επιστροφή στη Δραχμή – Σενάριο ή πραγματικότητα;

Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα πιθανό Grexit και πολλά δημοσίευμα του ξένου Τύπου αναφέρουν πως οι ελληνικές εκλογές και τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή «τσακίζουν» το ευρώ.


Ενδεικτικό είναι πως ο Guardian τονίζει σε δημοσίευμα του πως τα σενάρια που ακούγονται για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα ρίχνουν το ευρώ στο 1,19, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πτώσης σχεδόν 9 ολόκληρων ετών. Στο 1,19490 είναι σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ έπιασε και το 1,1864, που ήταν το χειρότερο επίπεδο ισοτιμίας από τον Μάρτιο του 2006.

«Αφήστε τους να φύγουν» λένε οι αγορές

‘Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα ‘«οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δείξει ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, εκτός και αν λάβουν ισχυρές παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: Αφήστε τους να φύγουν».

Η εφημερίδα αναφερόμενη στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία υποστηρίζει πως μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ένας θρίαμβος του λαού επί της ατέλειωτης λιτότητας και πολλοί στην Ευρώπη θα επευφημήσουν. Όμως το λιγότερο που θα συμβεί είναι να αρχίσει άλλη μια περίοδος αβεβαιότητας με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μέρκελ: Δεν κινδυνεύουμε αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη

Ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Γερμανούς και τους λοιπούς Ευρωπαίους για τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχαιρετήσει αναγκαστικά την Ευρωζώνη. Σε αυτό το πρίσμα εντάσσεται και το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που μεταφέρει την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης. «Επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί», αναφέρει το περιοδικό σε δημοσίευμα που αναρτάται στην ηλεκτρονική του έκδοση υπό τον τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη».

«Αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούν μια έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο λόγος για αυτό είναι η πρόοδος την οποία πέτυχε η Ευρωζώνη από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012. Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης για άλλες χώρες είναι περιορισμένος, διότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται εξυγιανθείσες. Επιπλέον, υπάρχει με τον ΕΜΣ διαθέσιμος ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης, ενώ για την ασφάλεια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων φροντίζει η Τραπεζική Ένωση», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη»

Η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα

Πάντως σε παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιόργκ Στρέιτερ επανέλαβε αυτό που η Γερμανία θεωρεί προφανές. Τη συνέχιση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί από την Τρόικα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

«Η Ελλάδα κατά το παρελθόν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί πως αυτό θα συνεχιστεί να γίνεται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα έναντι της Τρόικα. Κάθε νέα κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ευρώ ή δραχμή το δίλημμα των εκλογών στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα 20 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή. Πάνω σε αυτό κονταροχτυπιούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ομιλίες των προέδρων τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις προεκλογικές κόντρες των στελεχών τους.

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας.

Από τη μία πλευρά ο κ.Σαμαράς εξαπολύει συνεχώς επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας πως θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πιστωτική ασφυξία.

«Μία μειοψηφία βουλευτών έσυραν την χώρα σε εκλογές που ο ελληνικός λαός δεν ήθελε. Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και ότι κάθε χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Φοβούνται να μείνουμε στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Γι αυτό τον λόγο μας πηγαίνει σε εκλογές εμείς όμως του λέμε μαζί με τον ελληνικό λαό ότι αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουμε. Ήταν λάθος να μας πάνε σε εκλογές την ώρα που άρχισε να ανακάμπτει η χώρα. Γι αυτό και θα τους τιμωρήσει ο λαός που τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που έκαναν το δείχνει η αντίδραση των αγορών που οφείλεται στο ότι αυτή η κυβέρνηση είχε εμπνεύσει την εμπιστοσύνη. Αντίθετα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στην χρεοκοπία. Τους το λέει κάθε μέρα ο διεθνής Τύπος και οι διεθνείς παράγοντες. Όλοι τους το φωνάζουν ότι αυτά που λένε δεν γίνονται και ότι θα οδηγήσουν την χώρα σε τεράστια περιπέτεια».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αντεπιτίθεται και τονίζει πως ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα. «Νεκρανασταίνει το φόβο. Νεκρανασταίνει το Grexit. Νεκρανασταίνει τη χρεοκοπία».

Παράλληλα απαντώντας στις επικρίσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται για το σκέλος της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκαθάρισε πως «και διαπραγμάτευση θα γίνει. Και Συμφωνία θα υπάρξει. Και το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν», ενώ με αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών καθησύχασε άπαντες τονίζοντας πως «οι Έλληνες με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση θα κοιμούνται ήσυχα και στα σπίτια τους. Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Δεν θα αφήσουμε τις τράπεζες να ακουμπήσουν την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων».

Financial Times: Κούρεμα του χρέους σημαίνει δραχμή

Για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους ο αρθρογράφος των Financial Times σημειώνει πως το κόμμα της Αριστεράς πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση τι θα κάνει, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
«Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo (σ.σ. στο πρόγραμμα)-οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την ευρωζώνη και η μονομερής στάσης πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως ακριβώς το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ.
» Ο τελευταίος έχει σωστά ένστικτα, αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές στρατηγικές» σημειώνει ο Μίνχαου, προσθέτοντας πως αυτή η ασυνέπεια έχει μεγάλη σημασία γιατί η Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας ο Μίνχαου σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
«Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλο τρόπο διαφυγής, από την αναδιάρθρωση χρέους. Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης» καταλήγει.

Bloomberg: Ο Σαμαράς προειδοποιεί για Grexit – Άγνωστος Χ ο Τσίπρας

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του στις 2 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα προκαλέσει χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στη λιτότητα που επιβάλλει η Γερμανία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο δημοσίευμα του Der Spiegel, στο οποίο αναφέρεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel είναι έτοιμη να δεχθεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξέλιξη που όπως αναφέρεται, το Βερολίνο βλέπει ως αναπόφευκτη εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, «ριψοκίνδυνη τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ανησυχίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι δίνουν μάχη για να τελειώσει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που σοβεί από τα τέλη του 2009.
«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο και σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2011 δεν θα υπάρξει έντονο αντίκτυπο σε χώρες όπως η Ισπανία ή Ιρλανδία» τονίζει ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις πρόσφατες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αναδιαρθρώσει το χρέος και να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας, ζητώντας να απομειωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, όπως συνέβη το 1953 ΜΕ ΤΗ Γερμανία.
«Το μεγάλο άγνωστο είναι ο Αλ. Τσίπρας διότι θα εκλεγεί με μια ριζοσπαστική πλατφόρμα και εάν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει, η κυβέρνησή του δεν θα διαρκέσει πολύ», τονίζει ο Erixon.

Πηγή: iefimerida.grΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!