Ελένη Ζιώγα: Η στιχουργός του soundtrack του “Famagusta” μιλά στο enikos.gr για το τραγούδι που συγκίνησε εκατομμύρια τηλεθεατές


«Από τη στιγμή που το γράψαμε, το ίδιο το τραγούδι «ζητούσε» από μόνο του την Μαρία Φαραντούρη ως ιδανική του ερμηνεύτρια.»

Της Νάντιας Ρηγάτου

Το τραγούδι “Δεν ξεχνώ (Ο Αγνοούμενος)” σε μουσική Χρίστου Στυλιανού και στίχους Ελένης Ζιώγα που ερμηνεύει μοναδικά η Μαρία Φαραντούρη αποθεώθηκε στην πρεμιέρα της νέας σειράς του Mega “Famagusta“.

Η Ελένη Ζιώγα είναι μια καλλιτεχνική μορφή που καταφέρνει και ισορροπεί μέσα της πολλά και διαφορετικά ταλέντα και βρίσκει πάντα έναν μαγικό τρόπο να εκφράζει αυτό που έχει στην ψυχή της. Άλλοτε ως ηθοποιός, ως σεναριογράφος αλλά και ως στιχουργός έχει χρόνια τώρα τη συνταγή να μιλήσει απευθείας στις καρδιές μας.

Αυτή τη φορά οι στίχοι που έγραψε για το τραγούδι των τίτλων της νέας σειράς του Mega “Famagusta”,  άγγιξαν τόσο πολύ τους τηλεθεατές που το τραγούδι “Δεν ξεχνώ (Ο Αγνοούμενος)” αποτελεί μια ξεχωριστή επιτυχία από την σειρά που αντικειμενικά είναι ένα τηλεοπτικό αριστούργημα.

Ελένη Ζιώγα: Το σύνθημα «Δεν ξεχνώ»,  που έγινε συλλογική κραυγή του απανταχού ελληνισμού για την Κύπρο, είναι ο πυρήνας του ποιήματος. Η μνήμη που τρέφεται με τον ασίγαστο πόνο. Και επιτάσσει την επανόρθωση.

-Πως προέκυψε η πρόταση να γράψετε τους στίχους για το τραγούδι της σειράς “Famagusta”;

Ε.Ζ: Συνεργάζομαι εδώ και δύο χρόνια με τον Χρίστο Στυλιανού , έναν νέο συνθέτη  (με καταγωγή από την Κύπρο) στον οποίο είδα σπουδαίες αρετές. Ο Χρίστος με είχε προσεγγίσει  σε μια εποχή που , δεδομένης της κατάστασης στη δισκογραφία , δεν ήθελα να ασχοληθώ ξανά με τον στίχο. Άκουσα όμως δείγματα της δουλειάς του και μου άρεσαν πολύ. Το ταλέντο του , μαζί με την ευγενική του προσωπικότητα, κατόρθωσαν να κάμψουν τις αναστολές μου και έτσι ξεκινήσαμε μια δημιουργική συνεργασία που έδωσε ήδη πολλά τραγούδια που έχουν ακουστεί σε διάφορες σειρές (« Γη της Ελιάς» , «Όρκος») όπως και στη σειρά  « Αγάπη παράνομη» που κάναμε με τον  άντρα μου, τον Νίκο Κουτελιδάκη, για την ΕΡΤ.  Όταν ανέλαβε να γράψει την πρωτότυπη μουσική για το “Famagusta” , μου ζήτησε να συνδράμω για όσα τραγούδια ακουστούν στη σειρά, αλλά κυρίως για το τραγούδι των τίτλων. Δέχτηκα με προθυμία γιατί το θέμα της σειράς συγκινεί κάθε Έλληνα.

-Διαβάσατε το σενάριο; Είδατε επεισόδιο για να εμπνευστείτε; Χρειάστηκε να διαβάσετε την ιστορία της Αμμοχώστου;

Ε.Ζ: Ήξερα ότι η σειρά αντλεί το θέμα της από την κυπριακή τραγωδία τής οποίας την κατάληξη  εξ αντανακλάσεως, ως Ελλαδίτισσα, είχα ζήσει στην εφηβεία μου. Τα δραματικά, δηλαδή, γεγονότα που ακολούθησαν μετά την εκδίωξη του Μακαρίου με το πραξικόπημα που οργάνωσε η Χούντα των Συνταγματαρχών . Στις 20 Ιουλίου του 1974, η Τουρκία,   χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το πραξικόπημα, εισέβαλε στην Κύπρο.  Είχαμε όλοι συνταραχθεί από το δράμα του βίαιου εκτοπισμού από την Αμμόχωστο και από όλες τις κατεχόμενες σήμερα περιοχές τόσων ελληνοκύπριων, από την τραγωδία των βιασμένων γυναικών, των νεκρών αμάχων και των αγνοούμενων  που ποτέ δεν μάθαμε τι απόγιναν και πού είναι θαμμένα τα κόκκαλά τους.  Ήταν -και είναι- και για μας, εδώ στην Ελλάδα,  ένα μεγάλο τραύμα η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και ακόμα μεγαλύτερο που εδώ και 50 χρόνια δεν γίνονται ειλικρινείς προσπάθειες από την διεθνή κοινότητα για την λύση του προβλήματος. Για να γράψω, λοιπόν, το ποίημα αυτό που το αφιερώνω στους αδελφούς μας στην Κύπρο , που έχουνε τη μισή  πατρίδα τους αλύτρωτη, χρειάστηκε απλώς να βυθίσω την σκέψη μου στην καρδιά μου και να μιλήσω για λογαριασμό των αδικημένων.  Το σύνθημα «Δεν ξεχνώ»,  που έγινε συλλογική κραυγή του απανταχού ελληνισμού για την Κύπρο, είναι ο πυρήνας του ποιήματος. Η μνήμη που τρέφεται με τον ασίγαστο πόνο. Και επιτάσσει την επανόρθωση.

-Γνωρίζατε εξ αρχής ότι θα το ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη; Συναντηθήκατε στο στούντιο ηχογράφησης;

Ε.Ζ: Από τη στιγμή που το γράψαμε, το ίδιο το τραγούδι «ζητούσε» από μόνο του την Μαρία Φαραντούρη ως ιδανική του ερμηνεύτρια. Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μια άλλη φωνή, τόσο σπουδαία , τόσο εμβληματική, με τέτοιο συμβολικό κύρος,  που να του ταίριαζε. Η αποδοχή της να το τραγουδήσει ήταν για μας κάτι σαν ευσεβής πόθος. Αλλά τολμήσαμε  να της κάνουμε την πρόταση κυρίως με την συμβολή  του Νίκου (Κουτελιδάκη), που επέμενε ότι έπρεπε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το πει εκείνη.  Έτσι , την πήρα τηλέφωνο, ήταν ευγενέστατη ,  της εξήγησα περί τίνος επρόκειτο, μίλησε και με τον Χρίστο, της στείλαμε το τραγούδι και, αφού το άκουσε, μας έκανε την τιμή να δεχτεί να το πει. Φυσικά και συναντηθήκαμε στο στούντιο και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε  και για τα τόσα προβλήματα που ταλαιπωρούν όχι μόνο την Κύπρο μας, αλλά και την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο…

-Με την εμπειρία που έχετε στις τηλεοπτικές σειρές ως σεναριογράφος και ηθοποιός, νιώσατε ότι το “Famagusta” θα γίνει επιτυχία;

Ε.Ζ: Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι στην τέχνη δεν χωράνε προβλέψεις, αλλά μόνο προθέσεις και μάλιστα ευγενείς.  Δεδομένου ότι η σειρά έχει την ευγενή πρόθεση να θίξει με τόλμη ένα τόσο ευαίσθητο πολιτικό και εθνικό θέμα, αυτό για μένα είναι από μόνο του επιτυχία.

-Πως ήταν για εσάς χθες στην πρεμιέρα να ακούτε τους στίχους σας στον τηλεοπτικό αέρα;

Ε.Ζ: Μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο, εδώ, από τη φύση του θέματος της σειράς, η συγκίνησή μου ήταν ιδιαίτερη.

-Υπάρχει κάτι άλλο να περιμένουμε από εσάς; Τηλεοπτικά ή θεατρικά;

Ε.Ζ: Υπάρχουν όνειρα και σχεδιασμοί και για το θέατρο και για την τηλεόραση που ελπίζω ότι θα  πραγματοποιηθούν σύντομα.

 

Ακούστε το τραγούδι “Δεν ξεχνώ (Ο Αγνοούμενος)” εδώ:

 

 

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!