Έφτιαξε μόνος του μία McLaren με παλιοσίδερα

Έχει συναρμολογήσει από Porsche μέχρι Lamborghini


Θαυμαστής της εκπομπής «Top Gear» και ερασιτέχνης μηχανικός, ο 48χρονος Πολωνός Jacek Mazur, κατάφερε να ανταποκριθεί στην κορυφαία πρόκληση: να φτιάξει ένα σούπερ αυτοκίνητο, αξίας σχεδόν έξι εκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιώντας παλιοσίδερα και ανταλλακτικά από άλλα αυτοκίνητα.

Ο Μazur έφτιαξε τη δική του ρέπλικα της ΜcLaren F1 έναντι περίπου 24.000 ευρώ- 250 φορές φτηνότερα από το πραγματικό. Χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρώσει το αυτοκίνητο, το οποίο φτάνει σε ταχύτητα τα 320 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο παρελθόν είχε φτιάξει τη δική του Lamborghini Countach και μία Porsche 911 – αλλά η McLaren F1 ήταν η «απόλυτη» επιτυχία του.

«Όταν είδα την McLaren F1 για την πρώτη φορά, ήξερα πως έπρεπε να αποκτήσω μία. Δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικά κι έτσι έπρεπε να φτιάξω μία δική μου», λέει ο 48χρονος. «Τώρα, όταν την οδηγώ, όλοι σταματούν και βγάζουν φωτογραφίες».

«Κατά κάποιο τρόπο», λέει, «είναι καλύτερα να έχεις ένα αντίγραφο. Το αληθινό είναι τόσο ακριβό που θα φοβόμουν να το οδηγήσω οπουδήποτε για να μην το λερώσω», προσθέτει.

Η απίστευτη McLaren F1 φτιάχτηκε με τη βοήθεια ακόμα 30 ατόμων, φίλων και συγγενών. Η μηχανή της προέρχεται από ένα Audi και τα φρένα από μία Mercedes.

Ο Jacek πέρασε πολλές ώρες στο διαδίκτυο, αναζητώντας εικόνες του αυτοκινήτου, ώστε να μπορέσει να αντιγράψει την εξωτερική μορφή του ενώ δεν παρέλειψε να τιμήσει και την αγαπημένη του εκπομπή φτιάχνοντας κι ένα μικρό πίσω κάθισμα για τον συμπαρουσιαστή της εκπομπής «Top Gear», Richard Hammond.

Μεγάλη κατανόηση έδειξε και η σύζυγός του Gosia, για τις πολλές ώρες που εκείνος περνούσε στο γκαράζ. «Αυτό είναι το πάθος του. Από τότε που τον πρωτογνώρισα λάτρευε τα αυτοκίνητα. Όντως περνά πολύ χρόνο ασχολούμενος μαζί τους αλλά είναι καλύτερο από το να κάθεται στην παμπ ή να κάνει κάτι άχρηστο και βαρετό», λέει.

jacekMazur5jacekMazur4jacekMazur6



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!