Εδώ θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα [εικόνα & χάρτης]

Με εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη!


Συνολικά 42 χρόνια μετά τη φιλοτέχνησή του και 13 μετά τη δωρεά του στον δήμο Αθηναίων, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φαίνεται πως θα βρει μια επίσημη θέση στον αθηναϊκό ήλιο.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το άγαλμα θα τοποθετηθεί τελικά στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Β. Όλγας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε «παγώσει» την υπόθεση της τοποθέτησης του ανδριάντα το 2011, όταν ξεκινούσε την πρώτη του θητεία, φαίνεται πως ξεπέρασε τις ενστάσεις που εξέφραζε τότε και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο εισηγείται θετικά.

Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Καμίνης αντιδρούσε για την τοποθέτηση του ορειχάλκινου αγάλματος (τότε) στην πλατεία Κοτζιά, επικαλούμενος το μέγεθός του, αλλά τώρα εισηγείται να ακουμπήσει πάνω στο πολύ μικρότερου μεγέθους τρίγωνο που υπάρχει απέναντι από το «Άγαλμα του Βύρωνα».

Οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν υποδείξει την τριγωνική νησίδα στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασ. Ολγας, με το σκεπτικό ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους (Ναός Ολυμπίου Διός, κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα, σε υπαίθριο χώρο αναψυχής (Ζάππειο) και σε άξονες διέλευσης πεζών και τουριστών.

Το γλυπτό θα «έχει πρόσωπο» προς τον λόφο του Φιλοπάππου, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας ζητά στην εγκριτική του απόφαση «το βάθρο του να επενδυθεί με μάρμαρο μη απαστράπτον και να συνάδει, ει δυνατό, με το βάθρο του εγγύτατα ευρισκόμενου αγάλματος της Ελλάδας που στέφει τον Βύρωνα».

iefimerida.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!