ΔΟΥ Χαλκίδας: Στον ανακριτή οι συλληφθέντες εφοριακοί και δυο ιδιώτες – Το «αμαρτωλό» σημειωματάριο και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι


Το κατώφλι της ανακρίτριας πρόκειται να περάσουν σήμερα, Παρασκευή (24/05), οι εφοριακοί και δυο ιδιώτες, που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στην Χαλκίδα.

Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Η προϊσταμένη της εφορίας που περιγράφεται ως Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης , φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς: «Πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών “διευκολύνσεων” σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».

Στο μεταξύ αποκαλυπτικές συνομιλίες, και ένα σημειωματάριο, που πιθανότατα ανήκει στην προϊσταμένη της ΔΟΥ, και το οποίο περιέχει ονόματα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά, καταμαρτυρούν τη δράση του κυκλώματος. Τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για φορολογικές διευκολύνσεις.

Το «αμαρτωλό» σημειωματάριο της προϊσταμένης – Τα ονόματα, τα ποσά και οι «ταρίφες»

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για την υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας, είναι και το σημειωματάριο που διατηρούσε η προϊστάμενη, προκειμένου να κρατάει σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκόμενων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.

Κάθε σελίδα και αλλά ποσά ήταν το βιβλίο εσόδων – εξόδων των αμαρτωλών εφοριακών, σύμφωνα με το Mega.

Συγκεκριμένα, οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. στο σημειωματάριο έχει σημειώσεις με ποσά και ονόματα από το 2020. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ κυρίως από επιχειρηματίες που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας έχουν πέσει στα «νύχια» της εγκληματικής ομάδας, από τους οποίους η οργάνωση αποκόμισε πάνω από 95.000 ευρώ.

Στο σημειωματάριο αναγράφονται ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ, καθώς και ημερομηνίες από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Στα ντοκουμέντα του Mega διαφαίνεται η δομή και η δράση, μια δράση που αποκαλύφθηκε μετά την προσφυγή γνωστού πολίτη της Χαλκίδας. Πέρασε την πόρτα του αστυνομικού Μεγάρου απηυδησμένος θα πει από τις απειλές που δεχόταν, με κάθε μέτρο και προφύλαξη για να μείνει μυστική η υπόθεση. Επιχειρηματίας που κατά δήλωσή του δεν έχει εκκρεμότητες, πήγε στο γραφείο του προϊστάμενου της αστυνομίας, με χαμηλή φωνή και άκρα μυστικότητα του εξέθεσε τα τεκταινόμενα. Μέχρι και τα παράθυρα ήταν σφραγισμένα για να μην διαρρεύσει τίποτα θα πουν γνώστες της μεγαλειώδους αστυνομικής επιχείρησής.

«Είμαι γνωστός επιχειρηματίας στην Χαλκίδα και φορολογικά άψογος. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως θα ξανακάνουν έλεγχο επειδή υπάρχει ασυμφωνία 20.000 ευρώ. Ρώτησα τον λογιστή και μου είπε πως δεν υπάρχει. Πήγα στο γραφείο τους και μου είπαν «δώσε μας εμάς 20.000 ευρώ και θα σε ξεχάσουμε», κατάλαβα πως αλλιώς θα με ταλαιπωρούσαν. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα τέτοιο εκβιασμό. Τα έδωσα για να μην έχω προβλήματα», φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με το Mega.

«Είχα επιστροφή φόρου 90.000 ευρώ και με πήραν τηλέφωνο να πάω στο γραφείο τους, πήρα την λογίστρια μου για να πάμε μαζί στην εφορία και αυτή πριν πάμε πήρε την εφορία και ρώτησε τι είναι το ραντεβού. Δεν πρόλαβε να το κλείσει και η εφορία με πήρε και μου είπε να πάω μόνος. Όταν πήγα μία υπάλληλος ευθέως μου είπε να δώσω 5.000 ευρώ. Εγώ σοκαρίστηκα. Πρώτη φορά μου συνέβη κάτι τέτοιο. Αφήστε που μου είπαν και να μην μιλήσω πουθενά!», κατήγγειλε επιχειρηματίας.

Το σήμα για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ., έδωσε την Δευτέρα ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης που αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως λίγη ώρα νωρίτερα είχε δώσει έναν λευκό φάκελο με 10.000 ευρώ στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, μετά από εκβιασμό που είχε υποστεί από υπάλληλους της εφορίας.

Διάλογοι που «καίνε» μέλη του κυκλώματος – Τα ακριβά ταξίδια στο Σικάγο και τα «λεφτουδάκια» στους λογαριασμούς

Στο φως της δημοσιότητας έφερε νωρίτερα το enikos.gr, ορισμένους από τους διαλόγους που «καίνε» τα μέλη του κυκλώματος, που εμπλέκονται στην υπόθεση με τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Σε έναν από αυτούς, συνομιλεί η προϊσταμένη και ένας λογιστής, που βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες, και αναφέρουν πως έχουν ανοίξει λογαριασμούς και σχολιάζουν τα χρηματικά ποσά.

  • Προϊσταμένη: Ο Χ. (επιχειρηματίας) έχει τράπεζα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
  • Λογιστής: Πόσα έχει;
  • Προϊσταμένη: 75.
  • Λογιστής: Α έχει λεφτουδάκια.
  • Προϊσταμένη: Έχει λεφτουδάκια.
  • Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;
  • Προϊσταμένη: Ναι έχει.
  • Λογιστής: Μήπως πρέπει να πάρουμε την υπόθεση;
  • Προϊσταμένη: Δεν ξέρω, για αυτό σου κρατάω ακόμα.
  • Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Σε άλλη συνομιλία ανάμεσα στα ίδια πρόσωπα, η προϊσταμένη αναφέρει στον λογιστή:

  • Προϊσταμένη: Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. 30 θα του πάρουμε.
  • Λογιστής: Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να. Δεν μπορώ να πάρω την δουλειά χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο.
  • Προϊσταμένη: Μίλησες μαζί του;
  • Λογιστής: Όχι δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η Τ. θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω αύριο.
  • Προϊσταμένη: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε.

Σε έναν ακόμη διάλογο που φέρνει στο φως το enikos.gr, η προϊσταμένη της ΔΟΥ, συνομιλεί με μία υπάλληλο-μέλος του κυκλώματος για τον υποδιευθυντή της ΔΟΥ Χαλκίδας, για τα ακριβά του ταξίδια.

  • Προϊσταμένη: Τι ευχάριστο; Δεν μου λες ο Τ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;
  • Υπάλληλος: Σικάγο πήγε;
  • Προϊσταμένη: Ναι.
  • Υπάλληλος: Εσύ να τα δεις και εγώ.
  • Προϊσταμένη: Ναι.
  • Υπάλληλος: Εσύ να τα δεις και εγώ.
  • Προϊσταμένη: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.
  • Υπάλληλος: Πω, και θέλεις να του δώσεις και πολλά, ε; 1.000 δώστου και βάστα το χίλιαλο. Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Μάλιστα η δικογραφία αφορά και στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές Αρχές.

«Βρήκα μία στρωμένη κατάσταση και την συνέχισα» υποστήριξε η διευθύντρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στα γραφεία των Eσωτερικών Yποθέσεων, η διευθύντρια της ΔΟΥ παραδέχθηκε προφορικά τη δράση της, ρίχνοντας τις ευθύνες ταυτόχρονα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους που συνελήφθησαν μαζί της, λέγοντας χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς: «Εγώ βρήκα μία στρωμένη κατάσταση εκεί και απλά την συνέχισα. Τι να έκανα; Οι υπόλοιποι με μπλέξανε».

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, η διευθύντρια αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε και δεν υπέγραψε την κατάθεση.

Όπως έγραψε χθες το enikos.gr η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε προμηθευτεί τηλέφωνο με αλβανικό νούμερο και αλβανικό όνομα, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα μπορεί να την εντοπίσει κανείς από τις αρχές και δεν θα κινδυνεύσει. Οι αστυνομικοί όμως μπορούσαν και την παρακολουθούσαν μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και την άκουγαν να κλείνει όλες τις «δουλειές» της.

Η διαδρομή του χρήματος

Η δράση της δε ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο enikos.gr.

Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η προϊστάμενη είτε κάποιο σημαίνον μέλος της Οργάνωσης, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την προϊστάμενη.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την έρευνα, η προϊστάμενη επικοινωνούσε με ιδιώτη, η οποία όντας διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές εντόπισαν και μια υποομάδα με την οποία η προϊστάμενη επικοινωνούσε αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές. Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της Οργάνωσης.

Στο κύκλωμα εκβιαστών φέρονται να συμμετείχαν επίσης ο υποδιευθυντής, άλλοι τρεις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες- μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χθες στις 22 Μαΐου, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, οι οποίες αναμένονται την Παρασκευή. Όλοι τους τέθηκαν σε προσωρινή αργία.

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!