Διδακτορικά και Μεταπτυχιακά – Οι έλληνες το ρίχνουμε στο διάβασμα!

Έκρηξη στην εκπόνηση διδακτορικών και μεταπτυχιακών στην Ελλάδα.

Το διάβασμα ως υποσχόμενο αντίδοτο στην κρίση βλέπουν οι Ελληνες πτυχιούχοι, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία «μανία» διδακτορικών σπουδών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, οι λόγοι που οι νέοι στρέφονται στα διδακτορικά, είναι γιατί επιδιώκουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας εν μέσω κρίσης, αλλά και για το «χαρτζηλίκι» που εξασφαλίζει το πανεπιστήμιο στους διδακτορικούς υπότροφους.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 31.000 διδάκτορες , ενώ ο πυρετός των διδακτορικών έχει εξαπλωθεί και στους καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι οργανώνουν προγράμματα με δίδακτρα, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις οικονομικές τους απώλειες.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές, χωρίζονται σε δύο κύκλους: Στα μεταπτυχιακά προγράμματα και στο εξειδικευμένο για κάθε φοιτητή διδακτορικό.

Μεταπτυχιακά

Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, οργανώνονται σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ το διάστημα 2014-2015 το υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί συνολικά 230 μεταπτυχιακά προγράμματα, τα περισσότερα (47) από τα οποία είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ακολουθούν το ΑΠΘ με 42, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών με 29.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον 50.000 Ελληνες παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακά προγράμματα την τελευταία 5ετία, δηλαδή περίπου 10.000 φοιτητές το χρόνο.

Οι κυριότερες προτιμήσεις είναι τα μεταπτυχιακά στις Θετικές επιστήμες, ενώ ακολουθούν οι σπουδές πάνω σε οικονομικά αντικείμενα και οι τεχνολογικές επιστήμες.

Παράλληλα, πολλοί Ελληνες έχουν παρακολουθήσει μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με σκοπό να βρουν δουλειά στη συγκεκριμένη χώρα.

Οπως αναφέρει μιλώντας στην Καθημερινή, ο Ανδρέας Νικολόπουλος, διευθυντής του μεταπτυχιακού στις διαπραγματεύσεις (DΙΝ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακή εξειδίκευση απαιτείται κυρίως σε σπουδές χαμηλής ζήτησης όπως οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Διδακτορικά

Η εκπόνηση ενός διδακτορικού διαρκεί τουλάχιστον 3 χρόνια και με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που παραθέτει η Καθημερινή, από το 1985 έχουν εκπονηθεί σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια 31.017 διδακτορικές διατριβές.

Οι περισσότερες από αυτές (11.868) έχουν γίνει στον τομέα των επιστημών Υγείας, ενώ ακολουθούν οι Φυσικές Επιστήμες (5.726) και οι τομείς της Μηχανικής και Τεχνολογίας (4.636)

Ωστόσο η μεγαλύτερη έκρηξη έγινε την τελευταία 15ετία: Από το 2000 έως το 2013 δόθηκαν 20.957 διδακτορικά και την πενταετία 2009-2015 άλλα 9.014 διδακτορικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!