BBC για Κοροναϊό: Τα κρούσματα ξεπέρασαν εκείνα του SARS


Ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού ξεπέρασε ακόμη και εκείνον της επιδημίας του ιού Sars πριν από 17 χρόνια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, το οποίο βασίζει τα στοιχεία του σε επίσημες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περιπτώσεις διαγνωσμένων ασθενών του Sars έφτασαν τις 8.100 στο διάστημα των 8 μηνών της έξαρσης της επιδημίας. Ωστόσο, από τον Δεκέμβρη, τα κρούσματα του κοροναϊού, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται στην Κίνα, αγγίζουν πλέον τα 10.000.

Εξ αυτών, περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού έχουν διαπιστωθεί εκτός Κίνας, σε 22 ακόμη χώρες. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των νεκρών, όλοι τους στην Κίνα, ανέρχεται σε 213 ανθρώπους. Οι νεκροί από την επιδημία Sars είχαν ανέλθει σε 774.

Την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει πως ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό ενδέχεται να είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον επίσημο καταγεγραμμένο. Βασιζόμενοι σε μαθηματικά μοντέλα, επιστήμονες του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν πως περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι θα πρέπει να έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, μόνο στην πόλη Ουχάν. Σε ό, τι αφορά τις περιπτώσεις επιβεβαίωσης του κοροναϊού στο εξωτερικό, οι περισσότερες αφορούν σε ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Κίνα και έτσι εκτέθηκαν στον νέο ιό. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις στην Γερμανία, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη και την Νότια Κορέα, όπου ο κοροναϊός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πώς συγκρίνεται η σημερινή επιδημία με το Sars  

Ο Sars, ή Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, είναι επίσης ένας ιός της ίδιας οικογενείας που είχε ξεκινήσει ξανά από την Κίνα και είχε εξαπλωθεί σε 26 χώρες στις αρχές του 2000. Ο νέος κοροναϊός, αν και με περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, έχει εξαπλωθεί σε λιγότερες χώρες και έχει προκαλέσει λιγότερους θανάτους.   Ο Sars εκτιμάται πως στοίχισε στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και οικονομικούς αναλυτές, ο τωρινός κοροναϊός ίσως έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς ανάγκασε παγκόσμιους κολοσσούς – γίγαντες της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του εμπορίου – να παγώσουν προσωρινά την παραγωγή τους στην Κίνα.  

Ο κοροναϊός έχει μια πολύ έξυπνη στρατηγική εξελικτικής επιβίωσης

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκάλαχερ, ειδικό αναλυτή του BBC για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, ο σημερινός κοροναϊός διαφοροποιείται από τον «πρόγονό» και σε άλλο ένα πεδίο: Είναι δυσκολότερο να τον σταματήσουν οι ειδικοί λόγω της συμπεριφοράς του. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην περίπτωση του Sars, υπήρχε μία μεγάλη λοίμωξη, η οποία δεν μπορούσε παρά να γίνει άμεσα αντιληπτή. Οι ασθενείς μπορούσαν να τη μεταδόσουν μόνο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κάτι που έκανε εύκολη την απομόνωση των νοσούντων και την καραντίνα για όσους είχαν εκτεθεί στον ιό.   Ωστόσο, ο νέος ιός 2019-nCov είναι δυσκολότερο να ανιχνευθεί – και συνεπώς να αντιμετωπιστεί. «Ο ιός έχει μια πολύ έξυπνη στρατηγική εξελικτικής επιβίωσης από οτι ο Sars» τονίζει ο Γκάλαχερ. 

 

thetoc

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!