Άγιο φως: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην τελετή Αφής υπό τη «σκιά» του πολέμου – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό τη «σκιά» του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί από τους Άγιους Τόπους το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης σε ολόκληρο τον κόσμο φέτος. Κατά την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός τα μέτρα θα είναι πολύ αυξημένα στην εκκλησία του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Το Άγιο Φως αναμένεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα με κυβερνητικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι εχθροπραξίες στην Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει έντονα αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας τόσο στους προσκυνητές, ο αριθμός των οποίων φέτος μειώθηκε σημαντικά, όσο και στους Ορθόδοξους προκαθημένους που καθημερινά απευθύνουν εκκλήσεις για ενότητα και ειρήνη.

Ενδεικτική του κλίματος στους κόλπους της Ορθοδοξίας είναι η απόφαση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να μη στείλει αντιπροσωπεία στα Ιεροσόλυμα για να παραλάβει το Άγιο Φως.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στο Ισραήλ, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε φέτος να μη στείλει αντιπροσωπεία στο Ισραήλ και στην Ιερά Πόλη της Ιερουσαλήμ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στη Βουλγαρία», γνωστοποιεί η Βουλγαρική Εκκλησία με ανακοίνωσή της.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλαδική Εκκλησία έχει ανακοινώσει ότι θα την εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Όπως είθισται, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει το Μεγάλο Σάββατο από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα με ειδική πτήση της Aegean και έπειτα θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει αεροπορικώς η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τι θα γίνει, όμως, στην περίπτωση που κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση στην περιοχή; Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με παράγοντες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με τον πρέσβη μας στο Τελ β Αβίβ και με τον πρόξενό μας στα Ιεροσόλυμα και έχει ήδη «plan B». Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική αποστολή θα φτάσει στα Ιεροσόλυμα με κυβερνητικό αεροσκάφος για  μεγαλύτερη ασφάλεια. Τις επόμενες ώρες αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι εντός του Πανάγιου Τάφου ο αριθμός των πιστών δεν θα ξεπερνά τους 4.200. Η τελετή θα λάβει χώρα στις 13:00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και η Ανάσταση στις δώδεκα τα μεσάνυχτα.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!