Αυστηροί όροι για τα ελληνικά μουσουλμανικά τεμένη

Αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των μουσουλμανικών χώρων λατρείας τίθενται με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.


Αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των μουσουλμανικών χώρων λατρείας τίθενται με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, το υπό διαμόρφωση πλαίσιο προβλέπει αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης για τα μουσουλμανικά τεμένη, θα επιβάλλεται η ανάρτηση ταμπέλας με τα στοιχεία της θρησκευτικής κοινότητας, που κάνει χρήση του χώρου.

Προϋπόθεση θα είναι η υποβολή αίτησης για τον μέγιστο αριθμό πιστών, ενώ στην άδεια θα αναγράφονται αναλυτικά οι διευθύνσεις και τα πλήρη στοιχεία των αιτούντων.

Στους όρους αναφέρεται ότι θα περιγράφεται επακριβώς το θρήσκευμα και θα πρέπει να υπάρχει ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας του χώρου λατρείας.

Επίσης, απαιτείται βεβαίωση της πολεοδομίας ότι ο χώρος θα λειτουργεί ως ευκτήριος οίκος, καθώς και βεβαίωση από μηχανικό για το εάν ο τόπος λατρείας μπορεί να φιλοξενήσει τον αριθμό των ατόμων που ζητείται.

Επίσης, θα ζητούνται:

– έγγραφο από την υγειονομική υπηρεσία

– πιστοποιητικό πυροπροστασίας

και

– βεβαίωση μηχανικού για ηχομόνωση.

Σημειώνεται, ότι ο αριθμός του πληθυσμού που δηλώνει η θρησκευτική κοινότητα θα αναγράφεται υποχρεωτικά στη διοικητική άδεια κάθε τεμένους, ως μέγιστος αριθμός πιστών ή επισκεπτών που δύνανται να προσέλθουν στον χώρο, συναρτώμενος από το εμβαδόν του κάθε χώρου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, οι νέες προβλέψεις στοχεύουν να αντιμετωπίσουν προβληματικές καταστάσεις, που έχουν παρατηρηθεί σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, υπόγεια ή και αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, όπου σε ακατάλληλους χώρους στριμώχνονται για την προσευχή τους δεκάδες άνθρωποι.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!