Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Σε ύψιστη επιφυλακή η Γαλλία και έκκληση για ενότητα από Σαρκοζί – Ολάντ! Φόβοι για νέο αιματοκύλισμα.


«Δώδεκα πρόσωπα. Δώδεκα ονόματα που κλήθηκαν όπως ακριβώς καλούνται οι μελλοθάνατοι πριν από την εκτέλεση. Δώδεκα σύμβολα της ελευθερίας στο γέλιο και της δολοφονημένης σκέψης που θρηνήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο» γράφει ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί αναφερόμενος στους «12 Αγγέλους του Charlie», στους σύγχρονους μάρτυρες του χιούμορ και της ελευθεροτυπίας.

Οι σκέψεις του Γάλλου στοχαστή, οι οποίες φιλοξενούνται σε ένα άρθρο της γαλλικής «Monde» κάτω από τον τίτλο «Και τώρα;», δημοσιεύονται με φόντο μια Γαλλία σοκαρισμένη, βυθισμένη σε εθνικό πένθος και ταυτοχρόνως σε ύψιστη επιφυλακή. Οι εικόνες πρωτοφανούς βαρβαρότητας και οι ασυνήθιστα πένθιμοι ήχοι για τα δεδομένα της γηραιάς ηπείρου συστήνουν δίχως άλλο μια «ευρωπαϊκή 11η Σεπτεμβρίου».

Κι ενώ το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο υπόπτων βρίσκεται σε εξέλιξη, οι σημαίες στα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες, ενώ τηρήθηκε κι ενός λεπτού -νεκρική- σιγή. Ο Πύργος του Αϊφελ σβήνει τα φώτα στη μνήμη των θυμάτων, χιλιάδες Γάλλοι συμμετέχουν σε νέα «σιωπηλή συγκέντρωση» και οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων να χτυπούν πένθιμα…
Ταυτόχρονα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας στρατιώτες φυλάσσουν τα γραφεία δημοσιογραφικών οργανισμών, χώρους λατρείας και άλλους πιθανούς στόχους, ενώ η εμπλοκή του τρίτου υπόπτου, του 18χρονου Χαμίντ Μουράντ -ο οποίος θεωρήθηκε ότι ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της επίθεσης- αμφισβητείται, αφού αρκετοί που συστήνονται ως συμμαθητές του έσπευσαν να τον υπερασπιστούν υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν μαζί τους στην τάξη την ώρα της αιματηρής επίθεσης.

a1_29

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στη χώρα, σε μια στιγμή της γαλλικής Ιστορίας που υπάρχει πρόσφορο έδαφος για νέο αιματοκύλισμα, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε ότι «οι πολιτισμένοι άνθρωποι ενώνονται έναντι στη βαρβαρότητα».
Κι ενώ η Γαλλία πενθεί ενωμένη, με τους πολιτικούς να ενώνουν τις φωνές τους τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα και απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και όχι για διχασμό, χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν «Δεν είναι Charlie» εξηγώντας το αντι-σύνθημά τους μέσα από την ανάρτηση προκλητικών πρωτοσέλιδων του σατιρικού εντύπου – βλάσφημων κατά τη γνώμη τους για το Ισλάμ. To Παρίσι είναι Charlie, η Γαλλία είναι Charlie, η Ευρώπη είναι Charlie. Πολλαπλασιάζονται όμως και οι «αντι-charlie»…

Ανελέητο ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δράστες

Οι εξτρεμιστές -λένε οι ειδικοί- αισθάνονται «υπο-πολίτες», αφού νιώθουν ότι ζουν σε έναν κόσμο ταπείνωσης δημόσιας και ορατής. Η ταπείνωση που βιώνουν μπορεί να είναι από φυλετικό ή θρησκευτικό στίγμα, ενώ απόλαυση του τρομοκράτη είναι να δει την καταστροφή του εχθρού που τον ταπεινώνει!
Το προφίλ των δραστών, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των γαλλικών μέσων έχουν ταμπουρωθεί σε σπίτι στην περιοχή Crepy en Valois και καταζητούνται από 80.000 αστυνομικούς (!), μοιάζει συμβατό με την παραπάνω περιγραφή.

Τα δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής και γαλλικής εθνικότητας είχαν μεγαλώσει στη Βρετάνη της Γαλλίας, χωρίς οικογένεια. Ο 32χρονος Σερίφ Κουασί, ο οποίος μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στην πόλη Ρεν, ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές. Το 2005 συνελήφθη γιατί στρατολογούσε μαχητές για να πολεμήσουν στο Ιράκ. Αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 μηνών με την κατηγορία της τρομοκρατίας, καθώς συμμετείχε σε δίκτυο που έστελνε μαχητές στο Ιράκ.

Σε συμμορία

Είχε ήδη εγκαταλείψει τη Βρετάνη για το Παρίσι προκειμένου να ενταχθεί μαζί με τον αδελφό του στη συμμορία Buttes-Chaumont. Από τα τρία χρόνια στα οποία καταδικάστηκε εξέτισε μόνο 18 μήνες, σε δύο από τις σκληρότερες φυλακές της Γαλλίας. Η εμπειρία αυτή τον άλλαξε ολοκληρωτικά, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «ηττοπαθή».

Ο νεαρός ράπερ, ντίλερ και χρήστης ελαφρών ναρκωτικών, με προϋπηρεσία σε πιτσαρία, έντονο ενδιαφέρον για κορίτσια και όνειρο να τραγουδήσει πάνω στη σκηνή έγινε ο Νο 1 καταζητούμενος στον κόσμο στο όνομα του Προφήτη Μωάμεθ.
Ανάλογη πορείαείχε και ο 34χρονος Σαΐντ, όχι τόσο γνωστός στις γαλλικές Αρχές.
Στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν χθες τα δύο αδέλφια στο Παρίσι βρέθηκαν 10 βόμβες μολότοφ και δύο τζιχαντιστικές σημαίες, ενώ μαρτυρίες θέλουν τους δράστες να ληστεύουν λίγο αργότερα πρατήριο βενζίνης στη Βιγιέ-Κοτερέ της Εν.

Σοκ! Καίνε τζαμιά τώρα για εκδίκηση

Εκτεθειμένη νιώθει πλέον η μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, καθώς αισθάνεται να συνθλίβεται υπό το βάρος των πράξεων των φανατικών ισλαμιστών που έβαψαν στο αίμα και τη γαλατική γη. Σήμερα στη Γαλλία, και ειδικά έπειτα από ό,τι συνέβη, δεν υπάρχει μουσουλμάνος που να μην καταδικάζει ανάλογες πράξεις βίας. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν άλλωστε ανακοινώσεις καταδικαστικές της επίθεσης στα γραφεία του «Charlie Hebdo».
«Αυτή η βάρβαρη και μεγάλης βαρύτητας πράξη είναι επίσης μια επίθεση στη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων. Αίσθηση προκαλούσε και η ανάρτηση που έκανε στο facebook ο θεολόγος Ταρίκ Ραμαντάν: «Δεν είναι ο Προφήτης που παίρνει εκδίκηση, είναι η θρησκεία μας, οι αξίες μας και οι ισλαμικές αρχές μας που προδόθηκαν και συλήθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας.

Δεν είναι λίγοι πια εκείνοι οι μουσουλμάνοι που φοβούνται. «Φοβάμαι ότι θα αρχίσουν φωτιές σε τζαμιά. Για πρώτη φορά είπα στη γυναίκα μου, που φοράει μαντίλα, να προσέχει στον δρόμο» δήλωνε χθες σε γαλλική εφημερίδα μουσουλμάνος που ζει σε φτωχό παρισινό προάστιο. Ηδη κάποιοι χώροι μουσουλμανικής λατρείας έγιναν στόχοι βίαιων ενεργειών. Συγκεκριμένα χθες σημειώθηκαν εκρήξεις σε κτίριο που στεγάζει αίθουσα προσευχής μουσουλμάνων στο Port-la-Nouvelle στο Aude και στο τέμενος στο Le Mans. Μια πυρκαγιά ξέσπασε ακόμη σε εστιατόριο κεμπάπ στη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, αρκετά κοντά σε τοπικό τζαμί.
Βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε λογική, η Μαρίν Λεπέν δεν δίστασε χθες να προτείνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ενώ ο Λουίς Σαρκοζί, ο μικρός γιος του Νικολά Σαρκοζί, πόσταρε στο twitter τη φωτογραφία ένας οπλισμένου άνδρα κάτω από το σύνθημα «Ας υπερασπιστούμε τη Γαλλία».

Καταδικάζουν ακόμη και μουσουλμάνοι

Και ενώ διεθνώς το κύμα των αντιδράσεων για την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο «Charlie Hebdo» εξακολουθεί να είναι πολύ έντονο, οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση προς τους ιμάμηδες όλων των τεμενών της χώρας «να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία και την τρομοκρατία» κατά τη διάρκεια της σημερινής μεγάλης προσευχής. Στο μεταξύ, το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας κάλεσε τους πιστούς να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνεται για την Κυριακή.
Πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δύο από τις χώρες που έρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση αντιμέτωπες με τη βιαιότητα των Ταλιμπάν αλλά και άλλων εξτρεμιστών μουσουλμάνων, καταδίκασαν τη βάρβαρη επίθεση στο Παρίσι.

Το Πακιστάν, που παραμένει σε σοκ από την επίθεση σε σχολείο της πόλης Πεσαβάρ στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά την οποία 150 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, σκοτώθηκαν, «καταδίκασε την ωμή τρομοκρατική επίθεση» εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον «γαλλικό λαό». Ανάλογες όμως είναι και οι αντιδράσεις των βαλκανικών χωρών. Συλλυπητήρια επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ απέστειλε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «στυγνή και δειλή», ενώ η Βουλγαρία, καταδικάζοντας σθεναρά την επίθεση διά στόματος του πρωθυπουργού της Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζει ότι «καμία αιτία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία»!

Και δεύτερο χτύπημα στο Παρίσι με νεκρή δημοτική αστυνομικό

Μονρούζ, προάστιο στα νότια του Παρισιού: δεύτερο «χτύπημα», και ενώ δεν έχει περάσει καν μία ημέρα από την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της «Charlie Hebdo». Μια δημοτική αστυνομικός έπεσε νεκρή μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενός άνδρα και Γάλλων αστυνομικών. Ο οπλισμένος με καλάσνικοφ άντρας, ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών στην περιοχή Port de Chatillon, στη λεωφόρο Πιέρ Μπροσολέτ, ανάμεσα στις περιοχές Μονρούζ και Μαλακόφ. Η γυναίκα αστυνομικός, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένη.

Σύμφωνα με τις Αρχές, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια σύνδεση μεταξύ του νέου αιματηρού περιστατικού με την πολύνεκρη επίθεση στη σατιρική εφημερίδα. Ο δράστης -που τραυμάτισε σοβαρά άλλον έναν δημοτικό υπάλληλο- κατάφερε να διαφύγει, ενώ η αστυνομία κατάσχεσε ένα όχημα το οποίο θεωρείται πως του ανήκει. Οπως υποστήριξε ο δήμαρχος της Μονρούζ, «οι δύο αστυνομικοί είχαν μεταβεί στο σημείο απαντώντας σε κλήση για τροχαίο. Τότε, ένας άνδρας βγήκε από αυτοκίνητο και τους πυροβόλησε πριν διαφύγει». Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων προετοίμαζε «εισβολή για έρευνα» σε διαμέρισμα κοντά στην περιοχή όπου έλαβε χώρα η ανταλλαγή των πυροβολισμών…



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!