Χατζηδάκης: Διμέτωπη αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Τι προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Οικονομικών


Σε διμέτωπη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος. Θρυαλλίδα η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Η προαναγγελία της καταψήφισης, προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Κωστή Χατζηδάκη, που είπε ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, τότε «αποφασίζει να γίνει το ΚΚΕ της κεντροαριστεράς».

Αλλά και αναφορικά με την διαφοροποίηση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αρχή του νομοσχεδίου (ο εισηγητής Χάρης Μαμουλάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ, στη συνέχεια ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει), ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει «αν ισχύει ο Μαμουλάκης no1 ή ο Μαμουλάκης no2».

Η σύγκρουση με Ανδρουλάκη

«Γίνεται μονότονη η επίκληση κάποιων στοιχείων του ΟΟΣΑ για να βγάλουμε συμπεράσματα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για τους μισθούς. Η αύξηση του πληθωρισμού, από το 2019 μέχρι το 2023, είναι 15%. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών είναι 21,2%. Επομένως, είναι σαφές και είναι σαφές και στους ψηφοφόρους, διότι δεν συνωμότησε το σύμπαν, ώστε σε μια σειρά λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και άλλων περιοχών και πόλεων της Ελλάδας, να παίρνουμε τα ποσοστά που πήραμε στις εκλογές. Κάτι είδαν οι εργαζόμενοι, κάτι είδαν οι άνεργου που βρήκαν δουλειές εν τω μεταξύ», απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης στις επικρίσεις που δέχθηκε η πολιτική της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

«Να ελεεινολογούμε σε βάρος της κυβέρνησης, δεν νομίζω ότι προσθέτει κάτι στην αξιοπιστία σας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και ανέφερε για το στεγαστικό πρόγραμμα της ΝΔ ότι το πρόγραμμα «βγήκε στον αέρα στις 3 Απριλίου, και μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εξαντληθεί τα χρήματα, ακριβώς γιατί πέτυχε».

«Και σπίτια βρέθηκαν και οι τράπεζες το έτρεξαν πιο γρήγορα και υπήρξε και χρηματοδότηση και έκλεισε ο πρώτος κύκλος. Και όπως είπαμε πριν τις εκλογές, καθώς εξαντλήθηκαν τα χρήματα θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος. Και με τον δεύτερο κύκλο, θα φτάσουμε στα 10.000 δάνεια χαμηλότοκα τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση. Εσείς αναφερθήκατε σε 150.000 κατοικίες. Ο πρωθυπουργός, έκανε τους λογαριασμούς και σας είπε ότι αυτό θα απαιτούσε 15 έως 22,5 δισ.. Το ταμείο Ανάκαμψης έχει 18 δισ., άρα θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα και δεν θα μείνει τίποτε από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε δε, ότι το πρόγραμμα αυτό, είναι μόνο μικρό κομμάτι του συνολικού στεγαστικού προγράμματος της κυβέρνησης με προϋπολογισμό 1,8 δισ., και με την αύξηση θα ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ για να φτάσει στα 2,2, δισ. ευρώ περίπου.

Κουκιά μετρημένα

«Τα πράγματα είναι κουκιά μετρημένα. Τα στοιχεία είναι αυτά που σας παρουσιάζουμε. Εμείς δεν έχουμε κατηγορηθεί ποτέ ότι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε και άλλα εννοούμε», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ αποφασίζει, για τους δικούς του λόγους, να καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, παρότι είναι θετικό, δίνει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ελαφραίνει τα φορολογικά βάρη. Είναι θέμα στρατηγικής. Κατά τη δική μου άποψη, αποφασίζετε κύριε Ανδρουλάκη, τουλάχιστον σε αυτό το νομοσχέδιο, να γίνετε το ΚΚΕ της κεντροαριστεράς. Το ΚΚΕ λέει ‘εγώ εκφράζω μια άλλη άποψη, αν δεν υιοθετήσετε την άποψή μου, θα καταψηφίζω συνέχεια’. Έτσι είπε και ο εισηγητής σας. Δικαίωμά σας. ΚΚΕ της κεντροαριστεράς».

Η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε όμως και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο εισηγητής του το πρωί, είπε ότι υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά καταδικάζει την λογική της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Στη συνέχεια έρχεται ο κ. Παππάς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταψηφίσει. Διερωτώμαι: τι ισχύει από τα δύο; Έχουμε δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός; Ποια είναι η θέση σας; Θα ακολουθήσετε τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζετε, ή την πρωινή σας θέση, με βάση την οποία ήσασταν υπέρ; Είναι πραγματικό το ερώτημα», σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η απάντηση Ανδρουλάκη

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τον Κωστή Χατζηδάκη για «απεριόριστο πολιτικό θράσος» και αυτό διότι, όπως τόνισε, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο ΟΟΣΑ έχουν δηλώσει ότι μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα. «Απαντήστε στον ελληνικό λαό, και αφήστε αυτά για το 40% στις εκλογές. Δηλαδή, κάθε φορά αυτή θα είναι απάντησή σας; Όλοι οι Οργανισμοί λένε ότι μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα και ότι αυξάνονται οι ανισότητες. Είμαστε τρίτοι από το τέλος, σε αγοραστική δύναμη, στην Ευρώπη», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε σχέση με την στεγαστική πολιτική, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι ενώ η κυβέρνηση μιλάει για αγορά κατοικίας, το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ενοικίαση. «Αυτό που προτείνουμε εμείς, γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που προτείνετε εσείς, είναι μια ειδική πολιτική της ΝΔ που όμως δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αγοράζοντας μια κατοικία, δεν δημιουργείς ανταγωνισμό, για το κόστος ενοικίασης προς τα κάτω», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε σχέση δε, με την δήλωση του κ. Χατζηδάκη ότι το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται ως ΚΚΕ της κεντροαριστεράς, σχολίασε: «Εγώ σέβομαι πολύ το Κέντρο. Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε: Εμείς λέμε ότι ψηφίζουμε τα μέτρα για τους ευάλωτους, όμως με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, επί της αρχής καταψηφίζουμε. Το καταλαβαίνετε αυτό; Είμαστε ενάντια στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής όπως την φέρνετε, θεωρούμε αδιανόητο το χειρισμό με το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρούμε αδιανόητη και αναξιοκρατική την πολιτική με τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους και δεν αντιμετωπίζετε τα δομικά προβλήματα, με ελέγχους στην αγορά, αλλά συνεχίζετε τα pass», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ανταπάντηση Χατζηδάκη

«Κάνετε κριτική στο πρόγραμμα της επιδότησης των στεγαστικών δανείων. Επαναλαμβάνω ότι είναι μέρος του προγράμματός μας», αντείπε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε ότι το πρόγραμμα επιδότησης δανείου είχε ωφελούμενους 10.000 συνολικά με 5.000 δάνεια, ενώ οι ωφελούμενοι συνολικά του προγράμματος στέγασης είναι 137.000. «Εσείς κάνετε κριτική σε μια κυβέρνηση που καλύπτει 137.000 ωφελούμενους με το πρόγραμμά της, με πολλά και διαφορετικά υποπρογράμματα», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Επισήμανε δε, ότι υπάρχει και πρόγραμμα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, με το οποίο στο πλαίσιο της κοινωνικής κατοικίας, θα δίνονται σε ωφελούμενους διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια και να αγοράζουν. «Επομένως παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες και μιλάτε για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις ενώ το κόστος ενοικίασης καλπάζει σε όλη την Ελλάδα» ανταπάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Να τα πείτε αυτά στον ελληνικό λαό, στους νέους φοιτητές που δεν μπορούν να βρουν σπίτι, δεν μπορούν να στεγάσουν τα ονειρά τους για μια καλύτερη ζωή, δεν μπορούν να σπουδάσουν. Που κάνουν επιλογές στα μηχανογραφικά τους βάσει της τσέπης της οικογένειας. Και μου λέτε για μεταρρυθμίσεις. Ποιο είναι το αποτέλεσμά τους;», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Έχετε δίκιο για τα ενοίκια – παραδέχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης – έχουν πάει προς τα επάνω λόγω του ότι η αγορά των ακινήτων έχει πάρει μπροστά. Γι΄αυτό άλλωστε υπάρχει και το στεγαστικό πρόγραμμά μας και αυτό έχει τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι παρακολουθήσεις

Απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε σχέση με την παρακολούθησή του, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και εγώ, όσο και όλα τα μέλη της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ποτέ δεν έχουμε αναφερθεί με μειωτικό τρόπο για το πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη. Και σε αυτή τη θέση θα επιμείνουμε για αυτονόητους λόγους. Από εκεί και πέρα, ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σε αυτή την αίθουσα. Μας ενδιαφέρει όλους να διαλευκανθεί το θέμα απολύτως. Είναι θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας. Αυτή τη θέση είχαμε και αυτή τη θέση εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε».

«Εσείς πήρατε κάποιο φάκελο κύριε Χατζηδάκη;» ρώτησε απαντώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Γιατί είστε από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ. Αν πραγματικά είσαστε από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, φιλελευθερισμός και ανοχή σε παρακρατικές πρακτικές, δεν πάνε μαζί κύριε Χατζηδάκη. Γι΄αυτό, μαθήματα όχι στο ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε.

Η έκρηξη

«Κύριε Ανδρουλάκη, κανένας δεν έχει μεγαλύτερη ευαισθησία για τον ιδιωτικό μου χώρο από όσο εγώ. Επομένως, μαθήματα ευαισθησίας σε μένα δεν θα δίνετε. Έχω μιλήσει κατ΄επανάληψη από το βήμα της Βουλής, και έχω πει ότι προφανώς περιμένω την ολοκλήρωση των ερευνών της δικαιοσύνης και δεν την περιμένετε εσείς περισσότερο από ό,τι την περιμένω εγώ, ούτε έχετε μεγαλύτερη ευαισθησία εσείς από ό,τι έχω εγώ προσωπικά. Ο δε πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος στη θέση του και επιμένει προφανώς στην αντίληψη ώστε να χυθεί φως και να υπάρχει απόλυτη διαύγεια στο ζήτημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ποια ευαισθησία δείξατε;» επέμεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Εδώ εξεταστική επιτροπή κάναμε και ζητήσαμε να καλέσετε τους επιχειρηματίες Μπίτσιο, Λαβράνο, τον ανηψιό του πρωθυπουργού τον κ. Δημητριάδη και γίνατε ασπίδα όλη η ΝΔ για να μην κληθεί κανείς από αυτούς. Ό,τι μπορούσατε κάνετε για τη συγκάλυψη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς που υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την αρμόδια εξεταστική επιτροπή που είναι κόλαφος για τη ΝΔ. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Γι΄αυτό μαθήματα σεβασμού στους θεσμούς, στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση που έχει στιγματιστεί από ένα τέτοιο παγκόσμιο σκάνδαλο, καλό θα είναι να μην κάνει». Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε και πάλι το ερώτημα, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών: «Δεν μου απαντήσατε. Κατέθεσα μια επιστολή. Εσείς λάβατε κύριε Χατζηδάκη, μια τέτοια επιστολή; Ναι ή όχι; Απλό είναι».

«Δεν θέλω να το κάνουμε εδώ πέρα κρητική βεντέτα» απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Το θέμα διερευνάται, ως προς όλες τις υποθέσεις και όλες τις πτυχές του. Και πιστεύω ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, από την πλευρά της δικαιοσύνης θα βγουν πορίσματα – πως ήρθε σε εσάς σήμερα το συγκεκριμένο έγγραφο – το θέμα είναι πολύ ευρύτερο από το έγγραφο το δικό σας. Γίνεται διερεύνηση και νομίζω και εσείς όπως και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Απαντήσεις για το θέμα αξίωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης. «Βλέπω ότι δείχνετε ενδιαφέρον για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο. Μακάρι να δείχνατε την ίδια ζέση και πρεμούρα και για τα θέματα τα δικά σας. Τα θέματα της παρακολούθησής σας», είπε ο κ. Μαμουλάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών. Σημείωσε επίσης, ότι η αλαζονική στάση της κυβέρνησης, είναι εκείνη που ώθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση του ως προς την αρχή του νομοσχεδίου. Τέλος ο βουλευτής αναφέρθηκε στην διάταξη για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση γι΄αυτά οφείλει απαντήσεις.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!