Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση – 12 αγνοούμενοι. Συγκλονίζουν οι συγγενείς


Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους του πλοίου Euroferry Olympia μετά την εκδήλωση φωτιάς το πρωί της Παρασκευής.

Μεταξύ των αγνοουμένων και 3  Έλληνες οδηγοί. 

Συνελήφθησαν πλοίαρχος και δύο μηχανικοί

Ο πλοίαρχος του πλοίου και οι δύο μηχανικοί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του έχει ήδη διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από λιμενικές πηγές, είναι η τυπική διαδικασία που ακολουθείται μετά από αυτά τα συμβάντα», ενώ όπως διασαφηνίστηκε, οι καταθέσεις απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, που με τη σειρά του έδωσε με προφορική εντολή να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι.

 Καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία φιλοξενίας που ενεργοποιήθηκαν για τους διασωθέντες του πλοίου. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει δοθεί στη Λιμενική Αρχή του νησιού, καμία εντολή για σύλληψη.

Συγκλονίζουν οι συγγενείς 

Δεν εχουμε καποιο νεότερο, εχω μιλησει με το λιμενικό, ειναι πολύ νωρίς ακομα για να μου πούνε κάτι. Βρίσκομαι στην Κέρκυρα αυτή τη στιγμή. Είμαι και εγω οδηγός, οπως και ο πατέρας μου, ταξιδεύει εδώ και πολλά χρόνια . Στη 1.30 το βράδυ, οταν μπήκε στο καράβι ηταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε. Απ’ ότι φαίνεται ειχε μείνει στο φορτηγό, αυτό φοβάμαι. Περιμένουμε να σταματήσει να καίγεται τόσο πολύ το καράβι ωστε να μπορούν να μπουν και στα άλλα σημεία του καραβιου. ” λεει στο newsit.gr ο Ηλίας Γεροντιδακης, οδηγός και γιος ενός από τους τρείς Έλληνες αγνοούμενους.

«Ό,τι ενημέρωση έχουμε ειναι από τα κανάλια και απο το υπουργείο, που μου είπαν οτι δεν μπορούν να πλησιάσουν γιατι ειναι πολυ υψηλές οι θερμοκρασίες και οτι υπάρχουν παραπλέοντα πλοία που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Ο άντρας μου ειναι έμπειρος οδηγός, 45 χρόνια οδηγός, ταξιδεύει παρα πολλά χρόνια. Εγω μίλησα τελευταία φορά μαζί του την Πέμπτη που ηταν καθοδον για να πάει να φορτώσει» αναφέρει στο newsit.gr κλαίγοντας και αγωνιώντας για τον άντρα της η κα Βάνα, σύζυγος του τρίτου Έλληνα οδηγού που αγνοειται.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον ξάδελφό μου στο κινητό αλλά έβγαινε ότι ο συνδρομητής δεν είναι διαθέσιμος. Μας παραξένεψε που δεν είχε επικοινωνήσει με τους δικούς του ανθρώπους

Ο Νίκος αγνοείται 

Συγκλονίζει η ξαδέλφη του ενός εκ των τριών Ελλήνων αγνοουμένων μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο Euroferry Olympia.

Η  κα Μαρία Μπεκιάρη μίλησε στο ALPHA 

Γύρω στις 10 το πρωί της Παρασκευής μάθαμε ότι το πλοίο, όπου επέβαινε ο ξάδελφός μου, πήρε φωτιά. Φοβηθήκαμε στην αρχή γιατί δεν είχαν φτάσει στο λιμάνι της Κέρκυρας διασωθέντες. Επειδή όμως, ακούγαμε από τα κανάλια ότι βγήκαν όλοι σώοι, θεωρούσαμε ότι ήταν θέμα χρόνου να τελειώσει όλο αυτό

«Μετά σκεφτήκαμε μήπως ήταν στο νοσοκομείο, όμως, όσο περνούσε η ώρα αρχίσαμε να ανησυχούμε πιο πολύ».  Η κα Μπεκιάρη είπε ότι «ο ξάδελφός μου έχει σύζυγο και τρία παιδιά. Δεν μπορούσαμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν. Άρχισε η αγωνία να κορυφώνεται. Δεν μας έλεγαν αν το όνομά του ήταν στη λίστα των διασωθέντων. Κάποια στιγμή, αργά πήραν την σύζυγό του από το υπουργείο Ναυτιλίας και της είπαν ότι ο Νίκος θεωρείται αγνοούμενος. Από γνωστούς μάθαμε ότι είχε μπει στο καράβι από τους τελευταίους και ήταν στο κατάστρωμα τρία».

 «Ο ξάδελφός της ήταν άψογος επαγγελματίας. Είχε γυρίσει όλη την Ευρώπη. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και με χιούμορ. Προσευχόμαστε να έχει βρει έναν χώρο και να έχει προστατευθεί από φλόγες και αναθυμιάσεις, να έχει αντέξει αυτή τη θερμοκρασία και να βγει ζωντανός μαζί με τους υπόλοιπους».

«Ο ξάδελφός της μετέφερε εμπορεύματα στην Ιταλία. Τον θυμάμαι πάντα ήταν οδηγός νταλίκας».

Στην Κέρκυρα οι οικογένειες των 3 Ελλήνων αγνοουμένων 

Η φωτιά  εκδηλώθηκε, πιθανόν στο τρίτο κατάστρωμα, ενώ έπλεε κοντά στην Ερεικούσα κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι.

 Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων, με τη συνοδεία αξιωματικού του Λιμενικού- Ψυχολόγου και με μέριμνα του υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

 Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν και σήμερα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να σβήσουν τις εστίες φωτιάς που εξακολουθούν να μαίνονται στο πλοίο “Euroferry Olympia” αλλά και να μειωθούν οι θερμοκρασίες σε φλεγόμενα μέρη του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υπάρξει νέα επιχείρηση από στελέχη της ΕΜΑΚ και την ειδική ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, θα πρέπει να μειωθούν οι καπνοί αλλά και οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του πλοίου και ξεπερνούν αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία τους 500 βαθμούς Κελσίου.

 Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

 Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.

Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκονται η φρεγάτα Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού, πυροσβεστικό πλοίο, ναυαγοσωστικό σκάφος δύο πλωτά και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού σώματος, έξι ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα πλοία ενώ πετούν εναλλάξ ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

 Στο μεταξύ έμπειρη ναυαγοσωστική ομάδα (αποτελούμενη από 14 άτομα), των ναυαγοσωστικών εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, βρίσκεται ήδη στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», ανέφερε νωρίτερα ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας πως ένας εκ των αγνοουμένων είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Ωστόσο αναμένεται να πάρει εξιτήριο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, ο άνδρας της ΕΜΑΚ που παρέμεινε χθες στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όταν μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε για τη διάσωση των δύο εγκλωβισμένων αλλοδαπών στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, όμως χρειάστηκε να νοσηλευτεί μόνο ο ένας.

Γίνεται κατάσβεση στο πλοίο, ρίχνουν νερό στο πλοίο για να πέσει η θερμοκρασία, για να μπορέσουν να ψάξουν για αγνοούμενους. Δεν είναι καθόλου έυκολο, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές γύρω στους 500 βαθμούς. Δεν σβήνει η φωτιά από τη μία μέρα στην άλλη. Ειδοποιηθήκαμε το πρωί της Παρασκευής από την Πολιτική Προστασία της  Περιφέρειας, και σπεύσαμε να ψάξουμε και για ναυαγούς, γιατί μπορεί κάποιος να είχε πηδήξει από το πλοίο», σχολίασε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Το χρονικό

Από τις 04,30 το πρωί της Παρασκευής φλέγεται το πλοίο Euroferry Olympia ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους τουλάχιστον 12 αγνοουμένους. Οι έρευνες της ΕΜΑΚ για εντοπισμό και διάσωση των αγνοουμένων διακόπηκαν εχθές το βράδυ και θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας. Η επιχείρηση πυρόσβεσης συνεχίστηκε όλο το βράδυ όπως και οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων στην θάλασσα.
Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο απομακρύνθηκαν. Όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο, το σκοτάδι και οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε από 11 σε 12 καθώς το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Πρόκειται για έναν Αφγανό πρόσφυγα που επιβιβάστηκε προφανώς κρυφά στο πλοίο προκειμένου να καταφέρει να περάσει στην Ιταλία. Ανάμεσα στους αγνοουμένους υπάρχουν και τρεις Έλληνες, ενώ είναι πιθανόν ο αριθμός των αγνοουμένων να είναι μεγαλύτερος καθώς μπορεί να επιβαίνουν και άλλοι μετανάστες ή πρόσφυγες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη λίστα.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες. Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, τους δύο οδηγούς εντόπισε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που επιβιβάστηκε στο πλοίο με ελικόπτερο. Άμεσα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο προς παραλαβή των δύο οδηγών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού μέσου ο 65χρονος Βούλγαρος διασωληνώθηκε καθώς η κατάστασή του ήταν πιο κρίσιμη.

Τι συνέβη
Όλα ξεκίνησαν στις 4:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ήταν η στιγμή που άρχισε ο εφιάλτης των 239 επιβατών του πλοίου «Euroferry Olympia» που είχε εκπλεύσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία.

Το επιβατηγό πλοίο Euroferry Olympia, με σημαία Ιταλίας είχε αναχωρήσει στις 01.30 τα ξημερώματα από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία. Πολύ γρήγορα σήμανε συναγερμός. Το πλήρωμα του πλοίου εντόπισε τη φωτιά στο τρίτο γκαράζ, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το πλοίο.

Στις 04.12 ο κυβερνήτης του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά της εταιρείας και τους ενημέρωσε ότι είχε ξεσπάσει φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3, ζητώντας μάλιστα άμεσα βοήθεια. Το σήμα κινδύνου έφθασε στον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από όπου δόθηκε εντολή για άμεση κινητοποίηση. Πέντε λεπτά αργότερα σήμανε συναγερμός στο πλοίο. Το πλήρωμα ενημέρωσε τους επιβάτες, ενώ άρχισαν έλεγχοι σε όλες τις καμπίνες. Στο πλοίο βρίσκονταν, σύμφωνα με το Λιμενικό, 239 επιβάτες, 51 άτομα πλήρωμα, 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Το πλοίο ήταν ήδη παραδομένο στις φλόγες όταν το πλήρωμα πρόσφερε σωσίβια στους επιβάτες. Αμέσως επιβιβάστηκαν στα διασωστικά σκάφη που έσπευσαν στο σημείο, ενώ επιβατηγά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή και διασωστικά του Λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής προσέγγισαν το φλεγόμενο πλοίο για να περισυλλέξουν τον κόσμο. Στις 05.14 ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάλειψης του πλοίου.

Το ξημέρωμα βρήκε τους περισσότερους επιβαίνοντες σώους και ασφαλείς στο κατάστρωμα κάποιου παραπλέοντος σκάφους. Όλοι τους φορούσαν σωσίβια και ισοθερμικές κουβέρτες για να προστατευτούν από το κρύο.

Τότε ήταν που ξεκίνησε η μάχη των διασωστικών δυνάμεων για τους αγνοούμενους και τους δύο εγκλωβισμένους. Τα πλοία που μετέφεραν πυροσβέστες με οχήματα έφθασανδίπλα ακριβώς στο Euroferry Olympia και ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ ελικόπτερο του Λιμενικού συντόνιζε από αέρος τις προσπάθειες.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιβατών
Μετά από ώρες αγωνίας και ταλαιπωρίας οι πρώτοι επιβάτες που διασώθηκαν, έφθασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ανάμεσά τους βρίσκονταν οικογένειες με μωρά.

Οι περισσότεροι περιέγραψαν την περιπέτειά τους ως την χειρότερη εμπειρία της ζωής τους, ενώ δεν μπορούσαν να κρύψουν τα σημάδια της κούρασης και της αγωνίας.

Οδηγοί φορτηγών μόλις έμαθαν ότι υπήρχαν αγνοούμενοι συνάδελφοι τους στο γκαράζ του πλοίου ξέσπασαν. «Τα αυτοκίνητα είναι έτσι παρκαρισμένα που δεν μπορεί να βγει ο οδηγός. Έχουν καεί Έλληνες οδηγοί, μπροστά μου πάρκαρε και κοιμήθηκε μέσα», δήλωσε ένας εκ των επιβατών.

Οι περισσότεροι επιβάτες εξέφρασαν πάντως την ευγνωμοσύνη τους στο πλήρωμα που τους βοήθησε να σωθούν, ενώ μετά τη διάσωσή τους, επικοινώνησαν αμέσως με τις οικογένειές τους. Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε ξενοδοχεία του νησιού και άμεσα θα επιστρέψουν στον τόπο εργασίας και διαμονής τους.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!