Φρίκη στο γηροκομείο στα Χανιά: Δεμένοι, ναρκωμένοι, βρόμικοι με ελάχιστη τροφή


Δεμένοι, ναρκωμένοι, βρόμικοι με ελάχιστη τροφή κακής ποιότητας, στα όρια της εξαθλίωσης. Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι σε γηροκομείο στα Χανιά.

Μετά τις 7 συλλήψεις που έγιναν χθες για το γηροκομείο κολαστήριο στα Χανιά της Κρήτης όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 30 άτομα, τα στόματα ανοίγουν και οι μαρτυρίες σοκάρουν.

Η εκταφή της μητέρας του Μανώλη Χουρδάκη αποκάλυψε με τον πλέον τραγικό τρόπο την πραγματική αιτία θανάτου ενός από τους δεκάδες ανθρώπους που έζησαν εκεί την κόλαση.

«Έπεσε, την άφησαν να αιμορραγεί μέχρι να πεθάνει. Είχαν ξεκινήσει τα μέτρα για κορωνοϊό, δε μας άφηναν να πάμε και ξεσάλωναν».

Οι δύο ιδιοκτήτριες, μητέρα και κόρη, μαζί με 5 εργαζόμενους της δομής που συνελήφθησαν χθες, κατηγορούνται για τριάντα θανάτους και 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε μια υπόθεση θρίλερ όπου εμπλέκονται 36 άτομα.

Καρδιακή ανακοπή υπέγραφε ο γιατρός της δομής ως αιτία θανάτου για 68 ηλικιωμένους μέσα σε έναν χρόνο ενώ από το 2015 ως το 2021 αναφέρονται συνολικά 293 θάνατοι στο γηροκομείο.

Νοσοκόμα που έκανε εκεί την πρακτική της είναι ένα από τα άτομα που εκλήθησαν να καταθέσουν όσα γνώριζαν και βρέθηκε χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Μόλις τρείς μέρες στον οίκο ευγηρίας ήταν αρκετές για να οδηγηθεί ο  πατέρας της δικηγόρου Μαρίας Παπαδάκη στο νοσοκομείο κι εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του εφιάλτη.

Η λίστα αναμονής για το γηροκομείο ήταν μεγάλη, η φιλοξενία κόστιζε από 900 ως 1.200 ευρώ τον μηνά με την τροφή για τον κάθε ηλικιωμένο να μην ξεπερνά τα 55 λεπτά καθημερινά.

Στο σπίτι της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου βρέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά και πάρα πολλά κοσμήματα τεράστιας αξίας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες βέρες των ανθρώπων που κατέληξαν βασανισμένοι.

Τους τάιζαν εντόσθια ζώων
«Πριν από δύο εβδομάδες η ίδια μονάδα ενεπλάκη σε καταγγελθέν κακούργημα για αρπαγή ηλικιωμένου», δήλωσε η δικηγόρος και κόρη ενός εκ των θυμάτων Μαρία Παπαδάκη.

Οι φρικτές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι μέσα στο γηροκομείο, είναι αδύνατο να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Η ποσότητα τροφής στους ηλικιωμένους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Το κρέας ήταν σπάνιο, η αλεσμένη τροφή που τους έδιναν αντιστοιχούσε σε δύο με τρεις κουταλιές και μάλιστα τόσο γρήγορα που τους έπνιγαν και το γάλα το αραίωναν με νερό. Συχνά τους έδιναν αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων που έπαιρναν δωρεάν από σφαγεία.

Αυτή η φωτογραφία, είναι απόδειξη της εικόνας των ανθρώπων όπως έμπαιναν στο γηροκομείο και πως τους καταντούσαν, ελάχιστο διάστημα μετά. Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς καμία φροντίδα, στο έλεος του Θεού.

Όταν πρωτοπήγαιναν στο γηροκομείο οι ηλικιωμένοι, τους αφαιρούσαν τα ρούχα τους και τους έντυναν με ευτελείς ρόμπες τις οποίες έπλεναν σπάνια. Μια φορά στις δυο εβδομάδες που τους έκαναν μπάνιο, χρησιμοποιούσαν ίδιες πετσέτες, ξυραφάκια και σαπούνια για όλους, ενώ όχι μόνο δεν άλλαζαν πάνες στους μη αυτοεξυπηρετούμενους, αλλά πολλές φορές, μετά το μπάνιο, τους ξαναέβαζαν την ίδια ακάθαρτη πάνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι έπεφταν και θύματα σωματικής βίας από τους υπαλλήλους εν γνώσει της διοίκησης.

Του έδεναν και τους νάρκωναν
Σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι ήταν να αποσπούν από 900 έως 1200 ευρώ τον μήνα από τον κάθε φιλοξενούμενο και να πλουτίζουν, καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεταν, για τον κάθε έναν ηλικιωμένο, αντιστοιχούσε το ποσό των 55 λεπτών του ευρώ για την καθημερινή του σίτιση! Την ώρα που τους είχαν δεμένους και ναρκωμένους, για να μην μπορούν να αντιδράσουν…

Αυτούς που υστερούσαν νοητικά εξαιτίας παθολογικών ή ψυχιατρικών αιτιών, τους ακινητοποιούσαν πλήρως, όλο το 24ωρο, είτε σε κρεβάτια είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, δένοντάς τους με ιμάντες μόνιμα, στους καρπούς των χεριών και στους αστραγάλους. Σε όσους δεν είχαν θέματα υγείας, τους χορηγούσαν ισχυρά ηρεμιστικά, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον.

Κατηγορούμενος είναι και ο γιατρός του γηροκομείου, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου, αποδίδοντας τον θάνατο των ηλικιωμένων σε… ανακοπή, αιτία συνήθη, την οποία ουδείς θα ερευνούσε παραπάνω.

Στο σπίτι της ιδιοκτήριας του γηροκομείου βρέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά και πάρα πολλά κοσμήματα τεράστιας αξίας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες… βέρες… Ανθρώπων οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα, βασανίστηκαν φρικτά και θανατώθηκαν…

«Οι ηλικιωμένοι έμπαιναν περπατώντας & έβγαιναν με τέσσερις»
Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, η κάμερα στην κεντρική είσοδο του γηροκομείου προετοίμαζε και έδινε τον κατάλληλο χρόνο που χρειαζόταν προκειμένου να καλύψουν τα σημάδια σε χέρια και πόδια των ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας ρούχα και σεντόνια.

Μετά από επικοινωνία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, κλιμάκιο από την υπηρεσία επισκέφτηκε νωρίς το πρωί την μονάδα για να ελέγξει την κατάσταση και εντόπισαν πως όσα κενά υπήρχαν από τους γαιτρούς που έλειπαν έχουν καλυφθεί.

Οι συγγενείς των θυμάτων πλήρωναν 900 με 1.200 ευρώ το μήνα για τη διαμονή και τη φροντίδα των οικογενειακών τους προσώπων, ενώ το γηροκομείο ξόδευε μόλις 0,55 ευρώ για το φαγητό των ηλικιωμένων…

Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη εξήγησε στο LIVE NEWS πως όταν έχασε τον πατέρα της άρχισε να υποπτεύεται πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το γηροκομείο και αυτό την οδήγησε να ξεμπλέξει το κουβάρι της υπόθεσης.

«Ο πατέρας μου έμεινε μόλις τρεις ημέρες, Την πρώτη ημέρα απαγορεύτηκε το επισκεπτήριο, την δεύτερη αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Την τρίτη ημέρα πήγα και τον πήρα. Δεδομένου των συνθηκών διαμονής και φροντίδας είχε ήδη κολλήσει το μικρόβιο που του στοίχισε τη ζωή. Ουδέποτε ανέκαμψε και πέθανε 1,5 μήνα μετά. Ο χαμός του ήταν η αφορμή να ξεσκεπαστεί όλο αυτό», δήλωσε.

«Στα καταγγελόμενα θα ήθελα να τονίσω και τη συστηματική άρνηση διαμετακομιδής στο νοσοκομείο. Ήταν η πάγια τακτική της δομής στον πατέρα μου και σε δεκάδες περιστατικά… Στόχος τους ήταν οι άνθρωποι να μπαίνουν περπατώντας και να βγαίνουν με τους τέσσερις, γιατί οι γιατροί των νοσοκομείων θα αντιλαμβάνονταν τις συνθήκες σε αυτή τη δομή», είπε.

Μega.com

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!