Φάουτσι: Τα δύο μακροπρόθεσμα σενάρια για τον τρίτο χρόνο της πανδημίας


O κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον που έχει οδηγήσει τις λοιμώξεις και τις νοσηλείες στο Covid-19 σε επίπεδα ρεκόρ σύντομα θα κορυφωθεί, αν και η μείωση αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Τα πράγματα φαίνονται καλά”, δήλωσε ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, στην εκπομπή “This Week” του ABC την Κυριακή. “Δεν θέλουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι, αλλά φαίνεται ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή τη στιγμή”.

Οι μολύνσεις “αρχίζουν να μειώνονται μάλλον απότομα” στα βορειοανατολικά και μεσοδυτικά των ΗΠΑ, δήλωσε ο Φάουτσι, σύμφωνα με την πορεία της παραλλαγής στη Νότια Αφρική και σε άλλα μέρη. Είπε ακόμη ότι αναμένει ότι οι πολιτείες στο Νότο και τη Δύση, όπου τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, θα ακολουθήσουν σύντομα την ίδια πτωτική πορεία, ανάλογα εν μέρει με τα ποσοστά εμβολιασμού.

“Πιστεύω ότι θα αρχίσετε να βλέπετε μια στροφή σε ολόκληρη τη χώρα”, είπε. “Μπορεί να υπάρξει λίγο περισσότερος πόνος και ταλαιπωρία με νοσηλείες σε εκείνες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχουν κάνει ενισχυτικές δόσεις κατά του κορονοϊού”.

Ο Φάουτσι αναφέρθηκε και σε δύο πιο μακροπρόθεσμα σενάρια για τον κορονοϊό, καθώς η πανδημία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της.

Το πρώτο είναι ότι ο κορονοϊος γίνεται “λιγότερο επιθετικός” και μπορεί να ελεγχθεί.

“Δεν εξαλείφεται, αλλά πέφτει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ώστε ουσιαστικά ενσωματώνεται στις γενικές αναπνευστικές λοιμώξεις με τις οποίες έχουμε μάθει να ζούμε”, είπε.

Το χειρότερο σενάριο είναι η εμφάνιση μιας ακόμα πιο επικίνδυνης παραλλαγής, είπε. Αυτή η πιθανότητα είναι ένας ακόμη λόγος για να εμβολιαστούν οι άνθρωποι και να κάνουν αναμνηστικές δόσεις, τόνισε ο Φάουτσι.

Πηγή: capital.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!