Υπόθεση Novartis: Δεν αίρεται η προστασία στους μάρτυρες


Με «κουκούλες» και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που διερευνά τυχόν παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Οι μάρτυρες εξετάστηκαν υπό αυτό το καθεστώς καθώς η Οικονομική Εισαγγελία η οποία κλήθηκε να αποφανθεί μετά τη διαφωνία που προέκυψε για τον τρόπο εξέτασής τους μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου, έκρινε, με διάταξή της,  πως πρέπει να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων  για άλλα δύο χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως το όλο θέμα προέκυψε  μετά την κλήτευσή τους από την ανακρίτρια τον περασμένο Μάιο προκειμένου να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Χωρίς δηλαδή να αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους στοιχεία.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της. 

Η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου όμως υποστήριξε πως η προστασία έχει χορηγηθεί στους δύο μάρτυρες μόνο για την υπόθεση που αφορά παράνομες πρακτικές της Novartis και όχι για άλλες, συνεπώς πρέπει να αρθεί η ανωνυμία τους.

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που εξέτασε τη διαφωνία, κατέληξε πως μόνο η  Εισαγγελία  που έχει την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα μπορεί  να αποφασίσει για το καθεστώς εξέτασής τους αφού αυτή ήταν που τους είχε θέσει υπό προστασία.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!