ΣΥΡΙΖΑ: Η κομβική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν



Μια, από τις πιο κομβικής σημασίας, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται το Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε χώρο που και στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει ζωτικής σημασίας συνεδριάσεις του συγκεκριμένου οργάνου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο έπειτα από την διπλή εκλογική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου είναι σε αναζήτηση νέου βηματισμού, με πρώτο και μεγαλύτερο βήμα την ανάδειξη νέου ηγέτη.

Εκτός από τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, στην συγκεκριμένη Κεντρική Επιτροπή θα τεθούν και οι επερχόμενες οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την  Δευτέρα κλείδωσε ο «οδικός χάρτης» για εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη, ωστόσο εκδηλώθηκαν ενστάσεις και διαφωνίες επί της διαδικασίας, οι οποίες έχουν παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή.  Στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν και νέες υποψηφιότητες για την κούρσα διαδοχής, του Αλέξη Τσίπρα. Η διαδικασία των υποψηφιοτήτων άνοιξε την Δευτέρα, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας από την Έφη Αχτσιόγλου και συνεχίστηκε σήμερα με την ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Και οι δύο υποψηφιότητες είχαν προαναγγελθεί, όπως έχει γίνει και με αυτές που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για τις υποψηφιότητες του Νίκου Παππά, ενδεχομένως του Παύλου Πολάκη ίσως και του Διονύση Τεμπονέρα.

Η υποψηφιότητα Τσακαλώτου

Δίνοντας το στίγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία, με θετικές αναφορές στον Αλέξη  Τσίπρα, αλλά και με σαφώς επικριτική ρητορική, για τα λάθη που θεωρεί ότι έγιναν από το κόμμα πριν από τις εκλογές, ουσιαστικά για τα λάθη στρατηγικής την οποία ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία των διπλών εκλογών.  «Η δική μου η υποψηφιότητα βασίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή και συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ότι καταφέραμε εμείς του ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση. Στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το παρών στην παρουσίαση της υποψηφιότητας Τσακαλώτου έδωσαν οι Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Σταθάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Ανδρέας Ξανθός.

Οι διαφοροποιήσεις

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων έχει προκαλέσει σειρά δηλώσεων από κομματικά στελέχη τα οποία τάσσονται υπέρ του κ. Τσακαλώτου ή υπέρ της κ. Αχτσιόγλου. Πρόκειται για μία διαδικασία που θα δοκιμάσει την ενότητα του κόμματος, υπέρ της οποίας μιλούν μέχρι στιγμής όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ.  Στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου τάχθηκε η Διάνα Βουτυράκου, ενώ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Χαρίτσης, επανέλαβε την στήριξή του, τονίζοντας: «Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας».

Στην ανάγκη να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική πρόταση, επέμεινε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος. «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κόμμα που να καταθέτει κυβερνητική πρόταση που να μπορεί να βοηθάει και τη χώρα μας και την κοινωνία και την οικονομία. Αυτή η αναγκαιότητα πρέπει να επιλυθεί με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί αν δεν την επιλύσουμε, η κοινωνία θα ψάξει να βρει απαντήσεις και λύσεις αλλού», είπε ο κ. Φάμελλος.

 

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!