Συγκέντρωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα – «Νίκη στους απεργούς της Γαλλίας»


«Νίκη στους απεργούς της Γαλλίας» ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε έξω από τη γαλλική πρεσβεία, όπου το ΠΑΜΕ, σωματεία και μαζικοί φορείς, διαδήλωσαν σήμερα (23.03.2023) το απόγευμα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Γαλλίας και στη νέα πανεθνική τους απεργία «ενάντια στην αντερατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν».

«Σε Ελλάδα και Γαλλία κλέβουν τη ζωή, ποτάμι θα τους πνίξει η λαϊκή οργή», «Ασφάλιση – Υγεία – σύνταξη – δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση στη γαλλική πρεσβεία. 

Το δικό τους παρών με πανό, συνθήματα και τραγούδια στη γλώσσα τους έδωσαν Γάλλοι φοιτητές που βρίσκονται στη χώρα μας, οι οποίοι, επίσης, ξάπλωσαν, συμβολικά, στον δρόμο. Οι συγκεντρωμένοι άναψαν καπνογόνα στα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας και ένωσαν τη φωνή τους στο σύνθημα «Από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι, το δίκιο κι η ζωή στο τέλος θα κερδίσει».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Για τους καπιταλιστές τα κέρδη αξίζουν περισσότερο από τη ζωή μας», ανέφερε στον χαιρετισμό της Γαλλίδα φοιτήτρια από το πανεπιστήμιο της Λυών. «Εκ μέρους όλων των Γάλλων που βρίσκονται στην Αθήνα σας ευχαριστούμε», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι κοινός.

«Λέμε στα αδέρφια μας στη Γαλλία: Ο αγώνας σας έχει ήδη γράψει ιστορία», υπογράμμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. «Είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο. Είμαστε η τάξη που τραβάει μπροστά την κοινωνία. Και οι αγώνες των εργατών της Γαλλίας σήμερα τραβάνε μπροστά ολόκληρη την εργατική τάξη. Η εργατική τάξη της Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας», υπογράμμισε.

«Σήμερα δεν θα μπορούσαν οι φοιτητές να λείψουν από την κινητοποίηση αυτή», επισήμανε η Ασημίνα Γιαννείου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και μίλησε για τη συμμετοχή των νέων, μαθητών και φοιτητών στον απεργιακό αγώνα, δίνοντας την υπόσχεση στους γονείς και τους παππούδες τους πως τα δικαιώματα που κέρδισαν με τον αγώνα τους θα παλέψουν για να τα κρατήσουν.

Το κλίμα του απεργιακού ξεσηκωμού μεταφέρθηκε έξω από την πρεσβεία με δεκάδες νέους, φοιτητές και φοιτήτριες να ενώνουν τη φωνή τους στη «Διεθνή», αρχικά στα γαλλικά, στη γλώσσα που γράφτηκε και τραγουδήθηκε για πρώτη φορά, και στη συνέχεια στα ελληνικά με τους εργαζόμενους από την Ελλάδα να ενώνουν τη φωνή τους με τους αντίστοιχους στη γλώσσα μας στίχους.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!