Σταδιακή άρση συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν – Αργεί το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ


Σταδιακή άρση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν αποφάσισαν πριν από λίγο οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνήλθαν με τηλεδιάσκεψη, αναθέτοντας στην Κομισιόν τον συντονισμό μεταξύ των Κρατών Μελών, στη βάση επιδημιολογικών δεδομένων. 

Αντιθέτως οι 27 συμφωνούν πως το άνοιγμα των εξωτερικών της συνόρων της ΕΕ (μη απαραίτητα ταξίδια) θα αργήσει και θα αποφασιστεί στο τέλος της εφαρμογής του σχετικού οδικού χάρτη, ταυτόχρονα για όλα τα κράτη μέλη και με εξαιρετική προσοχή στα επιστημονικά στοιχεία. 

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, 27 εξέτασαν και το ζήτημα της ανίχνευσης επαφών μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, με σεβασμό στο GDPR.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση ετέθη και το θέμα της μεταναστευτικής πίεσης των κρατών μελών πρώτης εισόδου, κυρίως δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρο, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.

“Η πίεση αυτήν την στιγμή είναι μεγάλη για την Ιταλία και τη Μάλτα, αφού το οργανωμένο έγκλημα έχει προσαρμοστεί στην κρίση του κορονοϊού και οι λαθρέμποροι εξακολουθούν να δρουν”, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, θα συζητηθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση “το οποίο είναι έτοιμο, αλλά γίνονται κάποιες βελτιώσεις, με βάση και την τρέχουσα κατάσταση”.

Τέλος κατά τη συνεδρίαση η Ελλάδα ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν δηλώσει πρόθυμες να δεχθούν ανηλίκους πρόσφυγες. Ήδη έχουν γίνει οι μεταφορές σε Λουξεμβούργο και Γερμανία, ακολουθεί ακόμη μία στην Πορτογαλία, ενώ συνολικά 10 Κ-Μ θα δεχθούν  600 ανηλίκους.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!