Σκληρό στρατιωτικό και διπλωματικό παιχνίδι Ερτογάν σε Συρία και Μεσόγειο – Οι ελιγμοί και τα αδιέξοδα


Υπό πίεση βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά το διαφαινόμενο στρατιωτικό αδιέξοδο στη Συρία.

Ο ίδιος βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στη βόρεια Συρία (Ιντλίμπ) με αντίπαλο τον συριακό στρατό και την ρωσική αεροπορία, που ήδη του έχει καταφέρει απώλειες.

Η συγκαλυμμένη απειλή και η «στρόφιγγα»

Μετά και το τελευταίο επεισόδιο όπου οι Ρώσοι έδειξαν αποφασισμένοι να πλήξουν τουρκικές δυνάμεις αν επιτεθούν, ο Ερντογάν ζήτησε βοήθεια από Μέρκελ και Μακρόν για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Και ενώ η ανθρωπιστική καταστροφή είναι μια πραγματικότητα στη Συρία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πονηρός Ερντογάν που ξέρει τους Ευρωπαίους, υπονοεί ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί ακόμα ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα και θα ανοίξει τις στρόφιγγες πλημμυρίζοντας την Ελλάδα με πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει καταντήσει η αποθήκη ψυχών των …ανθρωπιστών Ευρωπαίων, ωστόσο αν αυτή εκραγεί, το ωστικό κύμα θα φτάσει και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αιγαίο

Την ίδια ώρα, η συνεχής ρητορική για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο από Τούρκους αξιωματούχους, η αύξηση της στρατιωτικής πίεσης με συνεχείς υπερπτήσεις και βόλτες ωκεανογραφικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -ανεξαρτήτως …καιρού- έχουν φέρνει την Αθήνα σε εμφανώς δυσχερή θέση.

Μένει να δούμε πού θα «κάτσει» η μπίλια σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας τα οποία σε ένα βαθμό θα καθορίσουν και τη συνέχεια στα ελληνοτουρκικά.

 

topontiki

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!