Σαλμάν Ρουσντί: Δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή μετά την επίθεση – Ποιος είναι ο δράστης


Διασωληνωμένος, με σοβαρά τραύματα και έχοντας χάσει το ένα του μάτι νοσηλεύεται ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Διοργανωτές και κοινό σπεύδουν στη σκηνή για να βοηθήσουν τον Σαλμάν Ρουσντί που έχει πέσει κάτω μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε, και να ακινητοποιήσουν το δράστη.

Ο γνωστός συγγραφέας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Ο ατζέντης του ανακοίνωσε ότι ο συγγραφέας διασωληνώθηκε και έχει υποστεί σοβαρά τραύματα στο συκώτι και τα νεύρα του ενός χεριού του ενώ κινδυνεύει να χάσει το ένα του μάτι.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης ο δράστης της επίθεσης είναι ο 24χρονος Χάντι Ματάρ, κάτοικος Νιου Τζέρσει.

«Τον πλησίασε από την αριστερή πλευρά, πολύ γρήγορα. Νομίσαμε ότι πήγε να φτιάξει το μικρόφωνο και τότε άρχισε να τον μαχαιρώνει. Είδαμε μαχαίρια. Πρώτα τον μαχαίρωσε στο λαιμό, στο σημείο της αρτηρίας, και μετά πιο χαμηλά στην ωμοπλάτη. Τότε ο κ. Ρουσντί σηκώθηκε και προσπάθησε να φύγει προς το πίσω μέρος της σκηνής όμως ο δράστης τον έριξε κάτω. Κάποιοι από το κοινό έτρεξαν στη σκηνή και καθήλωσαν τον δράστη στο έδαφος. Δεν υπήρχε αστυνομία. Η αστυνομία ήρθε μετά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα ωστόσο ο συγγραφέας βρίσκεται στο στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών πάνω από τρεις δεκαετίες.

Φανατικοί μουσουλμάνοι σε ολόκληρο τον κόσμο έκαψαν το βιβλίο και ομοιώματα του Ρουσντί, κατηγορώντας τον ότι βλασφημούσε τον προφήτη Μωάμεθ και κορόιδευε το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν στη Βρετανία, ενώ η πρώτη δημόσια εμφάνιση του έγινε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, όταν η τότε ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον δεν υποστήριζε το θρησκευτικό διάταγμα που διέταζε την εξόντωση του. Ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις συνέχιζαν να προσφέρουν 3 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον θα κατάφερνε να τον σκοτώσει.

Παγκόσμιας φήμης συνάδελφοι του Ρουσντί καθώς και πολιτικοί από διάφορες χώρες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση. Αντίθετα, στο Ιράν οι εφημερίδες που υπάγονται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι συγχαίρουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τον δράστη, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι».

Ο Ρουσντί ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία με θέμα την παροχή ασύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συγγραφείς και άλλους δημιουργούς που αντιμετωπίζουν διώξεις στις χώρες τους.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!