Ρόδος: Εξαπατούσαν πολίτες με το πρόσχημα εξαφάνισης οφειλών προς τη ΔΕΗ


Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα λογοδοτήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου, οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση απάτης δεκάδων συμπολιτών μας, στους οποίους έταζαν να τους «εξαφανίσουν» τις οφειλές που είχαν στη ΔΕΗ αλλά και να τους τοποθετήσουν ειδική συσκευή στο μετρητή ώστε να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική!

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση απάτης εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στο τέλος Αυγούστου 2017 και σε αυτήν φέρονται να εμπλέκονται 40χρονος που θεωρείται και ως ο «εγκέφαλος» καθώς και άλλα πέντε άτομα και ειδικότερα 47χρονη Ροδίτισσα, ο 47χρονος φίλος του φερόμενου και ως «εγκέφαλου» της υπόθεσης, ο 28χρονος υπάλληλος της εταιρείας που αναλάμβανε εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, ο 41χρονος αλλοδαπός από τη Μολδαβία υπάλληλος εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ και ο 52χρονος ηλεκτρολόγος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ.

Η δίκη τους προσδιορίστηκε να γίνει στις 6 Δεκεμβρίου 2018 και συνήγοροι υπεράσπισης θα παρασταθούν οι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Κώστας Ταμπάκης, Φώτης Κωστόπουλος, Ιωάννης Φλεβάρης, Στεφανία Καρακατσάνη και Στέλιος Αλεξανδρής.

Η καταγγελία και οι συλλήψεις

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις 24 Αυγούστου 2017 εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ της περιοχής μας και κατήγγειλε ότι δύο άνδρες του παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης και αποπειράθηκαν να τον εξαπατήσουν.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για 40χρονο από την Κρήτη που κατοικεί στο νησί μας και έναν 47χρονο από την Καλαμάτα επίσης κάτοικο Ρόδου, οι οποίοι του ζήτησαν να τους δώσει το ποσό των 3.200 ευρώ προκειμένου να του διαγράψουν όπως του είπαν, οφειλές, που είχε προς τη ΔΕΗ ύψους 8.000 ευρώ! Μάλιστα προσφέρθηκαν να του εγκαταστήσουν και ειδική συσκευή στο μετρητή του προκειμένου αυτός να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική. Η τελευταία αυτή «παροχή» θα γινόταν βέβαια έναντι μηνιαίου τιμήματος!

Από την αστυνομία προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και συνολικού ποσού 250 ευρώ και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ στις 12 παρά 20 το πρωί συναντήθηκε εκ νέου με τους δύο δράστες στους οποίους και έδωσε τα χρήματα.

Άμεσα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου επενέβησαν και τους συνέλαβαν εντοπίζοντας στην κατοχή τους και τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα στα οποία και υπήρχαν δεκάδες μηνύματα που αναφέρονταν σε συναλλαγές, εγκληματικές δράσεις και παραστατικά (λογαριασμούς, ταυτότητες κ.α.).

Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε και έρευνα στα σπίτια του 40χρονου και του 47χρονου όπου και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα ως πειστήρια της «δραστηριότητάς» τους!

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης που έγινε από την αστυνομία, προέκυψε πως ο κάθε εμπλεκόμενος είχε συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση. Έτσι σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται και στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ο 40χρονος φέρεται ως «εγκέφαλος» με «βοηθό» τον 47χρονο και συνεργούς την 47χρονη Ροδίτισσα, τον 28χρονο από την Αθήνα που διαμένει στη Ρόδο, τον 41χρονο αλλοδαπό από την Μολδαβία και τον 52χρονο ηλεκτρολόγο.

Στόχος ήταν η εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι είχαν οφειλές στη ΔΕΗ και ορισμένοι μάλιστα από αυτούς κινδύνευαν να τους κόψουν το ρεύμα!

Τα υποψήφια θύματα τα έβρισκε ο 40χρονος ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα, το συντονισμό και τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Είτε μόνος του λοιπόν είτε με τη βοήθεια των συνεργατών του, οι οποίοι τον πληροφορούσαν για πελάτες της ΔΕΗ που είχαν οφειλές και θα τους έκοβαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια ο 40χρονος έστελνε ηλεκτρολόγους συνεργούς του οι οποίοι αναλάμβαναν την επανασύνδεση του ρεύματος ή την εικονική διακοπή της, ανάλογα την περίπτωση.

Μαζί με τον 40χρονο, υποψήφιους «πελάτες» φέρονται να έβρισκαν ο 47χρονος και η 47χρονη, ενώ ο 28χρονος με τον αλλοδαπό επειδή ήταν υπάλληλοι εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες για τον ΔΕΔΔΗΕ ήταν αυτοί που αναλάμβαναν να πληροφορούν για το ποιοι πελάτες της ΔΕΗ ήταν υποψήφιοι για να τους κόψουν το ρεύμα λόγω οφειλής. Τότε εμφανίζονταν οι υπόλοιποι οι οποίοι και έκοβαν εικονικά το ρεύμα στον ανυποψίαστο πολίτη για να του το συνδέσει εκ νέου παράνομα ο ηλεκτρολόγος.

Οι διώξεις και οι προφυλακίσεις

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα, για τον 40χρονο: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη κατ’ εξακολούθηση, και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους: για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά τις απολογίες τους το φθινόπωρο του 2017 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ενώ τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ωστόσο οι συλληφθέντες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου δια των δικηγόρων τους κ.κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, Κώστα Ταμπάκη, Φώτη Κωστόπουλο, Ιωάννη Φλεβάρη, Στεφανίας Καρακατσάνη και Στέλιου Αλεξανδρή ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έστω και με περιοριστικούς όρους, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο για όλους τους εμπλεκόμενους, πλην του 40χρονου που παραμένει στη φυλακή.

Ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίστηκε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και φέρεται να προέκυψαν και άλλες τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις επιβαρυντικές για τους εμπλεκόμενους για τις οποίες και κλήθηκαν να δώσουν συμπληρωματικές απολογίες.

 

rodiaki

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!