Ρωσία: Έκτακτες συνεδριάσεις σε ΗΠΑ, Γερμανία και Βρυξέλλες


Την πιο σοβαρή απειλής εναντίον της εξουσίας του αντιμετωπίζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Εδώ και 23 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας δεν έχει υπάρξει άλλη τόσο δημόσια πρόκληση εναντίον του Πούτιν.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN τονίζει ότι οι επόμενες 24 ώρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του Ρώσου προέδρου. Εξηγεί βήμα βήμα πως έφτασε να αμφισβητηθεί για πρώτη φορά η εξουσία του Πούτιν αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν φόβοι για την αντίδραση του Ρώσου προέδρου. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη και έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο.

«Ο Πριγκόζιν μπορεί να μην κερδίσει και τα θεμέλια του ελέγχου του Κρεμλίνου μπορεί να μην καταρρεύσουν. Αλλά ένας αποδυναμωμένος Πούτιν μπορεί να κάνει παράλογα πράγματα για να αποδείξει τη δύναμή του», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Έντονη ανησυχία στο Βερολίνο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε στους ομολόγους της των κρατών-μελών της G7 σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσία, όπως έκανε γνωστό το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ συζήτησε την κατάσταση με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η ομάδα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων της γερμανικής κυβέρνησης συνεδριάζει εξετάζοντας την κατάσταση στη Μόσχα.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για αξιολόγηση της κατάστασης και των πιθανών συνεπειών. «Αν το κάναμε τώρα, επί της ουσίας θα υπονομεύαμε την ικανότητα να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόριους και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιλογές που διαθέτει η Γερμανία, δήλωσε: «Σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε επιλογές δράσης. Είναι μια εσωτερική πολιτική σύγκρουση στη Ρωσία. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε εάν θα εξελιχθεί σε μάχη εξουσίας. Είμαστε παρατηρητές».

Έντονη είναι και η ανησυχία που μεταφέρεται από τα γερμανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη Ρωσία. Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD σε ρεπορτάζ του μετέδωσε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, αλλά, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, «η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά, την παρακολουθούμε προσεκτικά και συντονιζόμαστε με τους στενότερους εταίρους μας» και για αυτό δεν προβλέπεται για την ώρα δήλωση του καγκελάριου.

Το περιοδικό Der Spiegel επιρρίπτει την ευθύνη για την εξέγερση της ομάδας «Wagner» στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως αναφέρει, δημιούργησε περίεργες δομές και ασαφείς νομικές σχέσεις, με έναν ιδιωτικό στρατό, ο οποίος πληρωνόταν από το κράτος και στελεχωνόταν με κατάδικους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν ήθελε να βάλει τέλος σε μια σύγκρουση που σιγοβράζει εδώ και καιρό», σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρει: «Η κοινή γνώμη στη Ρωσία και στο εξωτερικό τρίβει τα μάτια της, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν καταδίκασε τις ενέργειες του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αλλά το γεγονός ότι αναλαμβάνει δράση τόσο καθυστερημένα».

Το γερμανικό περιοδικό δεν εκτιμά πάντως ότι απειλείται πραγματικά η κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς «ο Πριγκόζιν είναι πολύ αδύναμος για κάτι τέτοιο». Το ζήτημα ωστόσο είναι, υπογραμμίζεται, ότι «το κράτος της Ρωσίας είναι πολύ αποδυναμωμένο (…) Αυτές τις μέρες η Ρωσία θυμίζει τα κράτη-κούκλες που δημιούργησε στο Ντονμπάς».

Η εφημερίδα WELT αναφέρει ότι ο αρχηγός της Wagner προφανώς πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποδυναμωθεί τόσο που μπορεί πλέον να καταλάβει την εξουσία. «Θα αρχίσουν τώρα να πέφτουν τα ντόμινο μέχρι το Κρεμλίνο;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει την ιστορία της χώρας του. Του δείχνει ότι το πραξικόπημα του Γεβγκένι Πριγκόσιν θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταστροφή. Κάποτε, μια εξέγερση στη Ρωσία ακολουθήθηκε από πόλεμο, καταστροφές και θάνατο εκατομμυρίων», σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Ουάσινγκτον: Τηρεί στάση αναμονής 

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με τους υπουργούς των Εξωτερικών της G7 και τον ύπατο απεσταλμένο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, αφού μισθοφόροι της Βάγκνερ πήραν τον έλεγχο μερικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Νότια Ρωσία. «Οι ΗΠΑ θα μείνουν συντονισμένες με τους συμμάχους τους, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται», έγραψε ο Μπλίνκεν στο Twitter.

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ενεργοποίησε το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων μετά τις εξελίξεις στην Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει: «Είχα επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Ρωσία. Εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας, συντονίζομαι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω ενεργοποιήσει το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη».

Βρετανία: Συνεδριάζει η επιτροπή COBRA

Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης που φέρει την κωδική ονομασία «Cobra» συνεδριάζει εκτάκτως, συζητώντας στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία, όπως έκανε γνωστό σήμερα η ρεπόρτερ του BBC Λάουρα Κούνσμπεργκ.

Η Κούνσμπεργκ είχε νωρίτερα σήμερα, μία συνέντευξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σούνακ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τους συμμάχους της Βρετανίας, ενώ παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη ρωσική διαμάχη να αποφύγουν ενέργειες σε βάρος αμάχων πολιτών.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!