Πύρινος εφιάλτης σε όλη την χώρα: Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Βοιωτία και Κέρκυρα – «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων με τις φλόγες σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας, σήμερα Κυριακή (23/07), όπου κορυφώνεται το κύμα καύσωνα. Μόνο σήμερα, εκδηλώθηκαν συνολικά 64 πυρκαγιές, ενώ το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο, με την πύρινη λαίλαπα να έχει απλωθεί σε σημεία σε Ασκληπιείο, Λάερμα  και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Οι πυροσβέστες, αν και εξαντλημένοι πλέον, συνεχίζουν ασταμάτητα να επιχειρούν, τόσο επίγεια όσο και εναέρια, ενώ διαρκώς ανοίγονται αντυπυρικές ζώνες προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στο ρέμα. Το μεσημέρι της Κυριακής, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στο νησί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα και από αέρος περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. «Σε αυτή τη μάχη είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας έχουν διαθέτει πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα. Επίσης μέσα έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τις πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα», σημείωσε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Νωρίτερα το μεσημέρι εκκενώθηκε το χωριό Μάσαρη. Είχε σημάνει νέος συναγερμός στον συγκεκριμένο οικισμό, καθώς το πύρινο μέτωπο πλησίαζε επικίνδυνα το πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στο χωριό.

Όπως μπορείτε να δείτε σε αποκλειστικό βίντεο του enikos.gr,  αστυνομικές δυνάμεις με περιπολικά έχουν φτάσει ήδη στην περιοχή, και πόρτα-πόρτα οι άνδρες της ΕΛΑΣ απομακρύνουν τους κατοίκους που έχουν βρίσκονται ακόμη στα σπίτια τους.

Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Φωτιά Ρόδος Εκκένωση

Τραγικά θύματα της πυρκαγιάς αποτελούν και τα ζώα του νησιού. Βίντεο δείχνει ελάφια, που δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από τη λαίλαπα, να κείτονται νεκρά στις παρυφές δρόμων του νησιού. Οι εικόνες είναι πραγματικά σκληρές και συγκλονίζουν.

Ταυτόχρονα, σε προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρησε ο δήμος Καρύστου, η Πυροσβεστική όπως και οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή απειλεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια. Νωρίτερα, οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο πληροφορούνται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό, κακαι να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου. Λίγη ώρα αργότερα, εστάλη μήνυμα του 112 για όσους βρίσκονταν στον οικισμό Κάστρο, πως πρέπει να εκκενώσουν προς Καθολικό.

Εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκ των οποίων, η μία εστία έχει ελεγχθεί και οι άλλες 2 είναι σε εξέλιξη ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη.

Μόλις πριν από λίγη ώρα, το απόγευμα της Κυριακής, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Μαμουσιά του Αιγίου στην θέση Δερβενάκι. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με την φωτιά να γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Σημειώνεται, πως η περιοχή βρίσκεται σήμερα στο «κόκκινο» από πλευράς επικινδυνότητας. Μάλιστα, λόγω της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου στο 162,5 χλμ, στο ύψος της γέφυρας Τσαγρή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, ο οδικός δρόμος προς τα Καλάβρυτα είναι κλειστός, ενώ αναμένεται καθυστέρηση στην άφιξη του λεωφορείου της Hellenic στα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, γίνεται εκκένωση στους οικισμούς Κάστρο και Καθολικό. Την ίδια ώρα παραμένει κλειστή η Παλιά Εθνική Οδός, ενώ δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την περιοχή Ζαχλωρίτικα.

Αναγνώστης του enikos.gr εξηγεί σε βίντεο που έστειλε, πως οι τρεις διαφορετικές εστίες, σημειώθηκαν μόλις μέσα σε λίγα λεπτά. Συγκεκριμένα, με διαφορά 10 λεπτών η πρώτη από την δεύτερη, και με διαφορά τριών λεπτών, η δεύτερη από την τρίτη, από το ένα βουνό στο άλλο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου.

Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις, αλλά αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού,και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές. Κατ΄απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Υλική Βοιωτίας που κατακαίει δασική έκταση, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι είναι μία επικίνδυνη φωτιά «που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε».

«Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε» όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας κλείνει προληπτικά για λίγα λεπτά.

Η φωτιά καίει σε δασική έκταση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα 45 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και 7 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (23/07), λίγο πριν τις 20:00, στην Κέρκυρα, στα ορεινά του όρους Παντοκράτορας. Η πυρκαγιά εκτείνεται σε διάφορα μέτωπα με εστίες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της κορυφής του βουνού.

Για την ώρα καίει πουρνάρια και χορτολιβαδική έκταση, ενώ μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Οι άνεμοι αυτή την ώρα δεν είναι ισχυροί, ωστόσο η φωτιά έχει μεγάλη έκταση και δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες . Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς. Για τη δική σας ασφάλεια σε περίπτωση που επιθυμείτε την επιστροφή στο χώρο κατοικίας ή διαμονής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες αρχές. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!