Πύρινη κόλαση στην Ρόδο: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες – Ανησυχία προκαλεί ο «ακραίος κίνδυνος» φωτιάς


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο σε τρία πύρινα μέτωπα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες για έκτη συνεχή ημέρα την στιγμή μάλιστα που το νησί της Ρόδου είναι ανάμεσα στις 13 περιοχές με «ακραίο κίνδυνο» πυρκαγιάς για σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 1:52 τα ξημερώματα της Κυριακής εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση τριών ακόμη περιοχών. Όπως φαίνεται στο νέο μήνυμα πρέπει κάτοικοι κι επισκέπτες των οικισμών Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι θα πρέπει να εκκενώσουν τις περιοχές με κατεύθυνση προς Ρόδο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων μέσω του 112, ενώ είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις εκκενώσεις οικισμών

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων και τουριστών από τις περιοχές που απειλούνται άμεσα από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλη, ενώ η φωτογραφία από τον οικισμό Κιοτάρι στην οποία διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι να περιμένουν να επιβιβαστούν σε σκάφος για την ασφαλή μεταφορά τους συγκλονίζει.

Μάλιστα, το γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η Ρόδος είναι μια από τις συνολικά 13 περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες υπάρχει «ακραίος κίνδυνος» εκδήλωσης φωτιάς με τις υψηλές θερμοκρασίες να δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες ευνοώντας την εκδήλωση και επέκταση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι εκτός από το νησί της Ρόδου στο «κόκκινο» για κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς βρίσκονται οι εξής περιοχές: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Αχαΐας και Ηλείας.

Η φωτιά μπήκε νωρίτερα στο χωριό Λάερμα όπου καίγονται σπίτια και μία εκκλησία , ενώ στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχώρησε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών.

Μέχρι στιγμής από το Γεννάδι έχουν επιχειρήσει τρία σκάφη και έχουν μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου 610 άτομα. Επίσης επιχειρούν στο Γεννάδι πέντε φουσκωτά σκάφη, δύο ιδιωτικά, τρία του στρατού που μεταφέρουν κόσμο από το Γεννάδι προς τα καράβια που έχουν προορισμό το λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, παραμένουν στην περιοχή περίπου 500, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενώ οι δυνάμεις είναι επαρκείς για να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλές μέρος. Σημείωσε δε ότι στο Κιοτάρι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επιχείρηση.

Συνολικά πάνω από 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Σε γυμναστήρια, σχολεία, και πλοία φιλοξενούνται χιλιάδες τουρίστες

Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το enikos.gr εδώ και αρκετή ώρα έχουν ανοίξει οι παραπάνω αίθουσες για τους τουρίστες που έφυγαν από τα καταλύματά τους που βρίσκονταν στις πληγείσες από την φωτιά περιοχές.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο enikos.gr οντιδήμαρχος τύπου κι επικοινωνίας Ρόδου Κωνσταντίνος Ταρασλιάς «στα προσωρινά αυτά καταφύγια οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βρουν νερό και φαγητό μέχρι να καταφέρουν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως μέχρι τότε θα είναι εφικτό να καλυφθούν όλες τους οι ανάγκες.

Παράλληλα, αναφερόμενος στους κατοίκους του νησιού οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τους οικισμούς στους οποίους διέμεναν υπογράμμισε πως αυτοί έχουν μεταφερθεί σε σπίτια φιλικών ή συγγενικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το rodiaki.gr, οι ανάγκες είναι αυξημένες στις αίθουσες, ενώ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το τοπικό μέσο δεκάδες ντόπιοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι τουρίστες προκειμένου να τους βοηθήσουν.

Επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας για τους ξένους πολίτες

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχει ενεργοποιηθεί λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών.

Φωτιά στην Ρόδο: Νέο μήνυμα του 112 – Εκκενώνονται οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι
Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 – 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

 

 



διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!