Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα μέρη όπου ζούμε


Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων στα οποία ζούμε και εργαζόμαστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, περνούν περίπου το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει ριζικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες αυτά τα κτίρια είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν.

 Αρχιτέκτονες και μηχανικοί σχεδιάζουν κτίρια και άλλες κατασκευές, όπως γέφυρες, για να λειτουργούν εντός των παραμέτρων του τοπικού κλίματος. Είναι κατασκευασμένα με υλικά και ακολουθούν πρότυπα σχεδίασης που μπορούν να αντέξουν το εύρος θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων, χιονιού και ανέμου που αναμένεται, καθώς και οποιωνδήποτε γεωλογικών ζητημάτων όπως σεισμοί, καθίζηση και επίπεδα υπόγειων υδάτων.

Όταν ξεπεραστεί οποιαδήποτε από αυτές τις παραμέτρους, πιθανότατα κάποιο μέρος του κτιρίου θα χαλάσει. Εάν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, ορισμένα πλακάκια στην οροφή μπορεί να αποκολληθούν. Εάν, μετά από μέρες έντονης βροχής, το υδάτινο νερό ανέβει, το υπόγειο μπορεί να πλημμυρίσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως. Αφού περάσει η μπόρα”, η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί και πρόσθετα μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να συμβεί ξανά.

  Ορισμένες αλλαγές, όπως υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες αέρα και υγρασία, θα γίνουν μόνιμες
Αυτό που στο παρελθόν γινόταν μια φορά τον αιώνα οι πλημμύρες μπορεί να γίνουν ένα συνηθισμένο περιστατικό. Μερικές από αυτές τις επιπτώσεις είναι αρκετά προφανείς. Τα σπίτια θα είναι πιο επιρρεπή στην υπερθέρμανση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου «θερμικού θόλου» στη Βόρεια Αμερική.

Οι πλημμύρες θα συμβούν πιο συχνά και θα πλημμυρίζουν μεγαλύτερες περιοχές, σε σημείο που ορισμένα μέρη ενδέχεται να πρέπει να εγκαταλειφθούν. Το χωριό Fairbourne στην Ουαλία έχει ήδη αναγνωριστεί ως υποψήφιο για εγκατάλειψη. Η αποτυχία δράσης και στις δύο αυτές απειλές στο Ηνωμένο Βασίλειο επισημάνθηκε σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής.

Σε κάποιο βαθμό, αυτές οι επιπτώσεις θα εντοπιστούν και θα μπορούσαν να περιοριστούν, με αρκετά απλές λύσεις. Για παράδειγμα, η υπερθέρμανση μπορεί να μειωθεί με σκίαση παραθύρων με τέντες ή περσίδες, καλή μόνωση και άφθονο αερισμό. Ίσως πιο ανησυχητικές είναι οι ύπουλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν σταδιακά τις βασικές λειτουργίες ενός κτηρίου με λιγότερο προφανείς τρόπους.

Τερμίτες και τήξη της ασφάλτου
Ο πιο έντονος άνεμος και η βροχή θα προκαλέσουν επιδείνωση της εξωτερικής επένδυσης πιο γρήγορα και συχνότερες διαρροές. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα αυξήσουν τις περιοχές όπου ορισμένα έντομα μπορούν να ζήσουν. Ένα από αυτά είναι οι τερμίτες που τρώνε ξυλεία που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες δομικές βλάβες ή κουνούπια που μεταφέρουν ελονοσία, οι χώροι διαβίωσης τους πρέπει να επανασχεδιαστούν για να μας προστατεύσουν.

Τα υλικά διαστέλλονται καθώς θερμαίνονται, όπως μερικά ειδικά μέταλλα, τα οποία μπορούν να λυγίσουν μόλις ξεπεραστεί η σχεδιασμένη ανοχή τους. Για έναν ουρανοξύστη στο Σενζέν της Κίνας, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν εν μέρει  την διατάραξη της δομής, αναγκάζοντας την εκκένωσή του, καθώς το ατσάλινο πλαίσιο λύγισε από τη ζέστη. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν τήξη υλικών, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να χαλάνε καθώς το επιφανειακό στρώμα της πίσσας μαλακώνει.

Η καθίζηση, όταν το έδαφος κάτω από μια δομή υποχωρεί, προκαλώντας τη ρωγμή ή την κατάρρευση ,αναμένεται επίσης να συμβαίνει συχνότερα σε έναν θερμότερο κόσμο. Τα κτίρια με θεμέλια σε πήλινα εδάφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς τα αμμοαργιλώδη εδάφη διογκώνονται όταν απορροφούν νερό, στη συνέχεια σκληραίνουν και συρρικνώνονται καθώς στεγνώνουν. Η αλλαγή των βροχοπτώσεων θα επιδεινώσει αυτό. Για τα επόμενα 50 χρόνια, για παράδειγμα, περισσότερο από το 10% των ακινήτων στη Βρετανία θα επηρεαστούν από την καθίζηση.

Αντίδραση αλκαλίων-πυριτίας στο τσιμέντο
Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει το οπλισμένο σκυρόδεμα, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά στη Γη. Χρησιμοποιείται σε όλα, από ουρανοξύστες και γέφυρες έως τα υπέρθυρα πάνω από τα παράθυρα στα σπίτια, το οπλισμένο σκυρόδεμα κατασκευάζεται τοποθετώντας χαλύβδινες ράβδους μέσα σε ένα καλούπι και ρίχνοντας υγρό σκυρόδεμα. Μόλις στεγνώσει, αυτό παράγει απίστευτα ισχυρές κατασκευές.

Αλλά ένα θερμότερο υγρό κλίμα θα καταστρέψει την αντοχή αυτού του υλικού. Όταν ο χάλυβας μέσα στο σκυρόδεμα βραχεί, σκουριάζει και διαστέλλεται, σπάει το σκυρόδεμα και εξασθενεί τη δομή σε μια διαδικασία που μερικές φορές αναφέρεται ως «καρκίνος σκυροδέματος».

Τα κτίρια σε παράκτιες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα καθώς το χλωρίδιο στο αλμυρό νερό επιταχύνει τη σκουριά. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα ανεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και θα το κάνει πιο αλμυρό, επηρεάζοντας τα θεμέλια των κτιρίων, ενώ η ύπαρξη αλατιού στον αέρα  θα τα επηρεάζει περαιτέρω με ισχυρότερους ανέμους.

Ταυτόχρονα, το σκυρόδεμα επηρεάζεται από την ενανθράκωση, μια διαδικασία όπου το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα αντιδρά με το τσιμέντο σχηματίζοντας ένα διαφορετικό χημικό στοιχείο, το ανθρακικό ασβέστιο. Αυτό μειώνει το pH του σκυροδέματος, καθιστώντας το χάλυβα ακόμη πιο επιρρεπές στη διάβρωση. Από τη δεκαετία του 1950, τα παγκόσμια επίπεδα CO₂ έχουν αυξηθεί από περίπου 300 κυβ. ανά εκατομμύριο στην ατμόσφαιρα σε πάνω από 400. Περισσότερο CO₂ σημαίνει περισσότερη ενανθράκωση.

Η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις
Η τραγική πρόσφατη κατάρρευση μιας πολυκατοικίας στο Μαϊάμι των ΗΠΑ μπορεί να είναι μια έγκαιρη προειδοποίηση για τη διαδικασία που συμβαίνει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ενώ η ακριβής αιτία της κατάρρευσης εξακολουθεί να διερευνάται, ορισμένοι προτείνουν ότι μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Ανεξάρτητα από το αν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι ωστόσο σημείο για την αστάθεια των κτηρίων μας. Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως μια σαφής απόδειξη ενός κρίσιμου σημείου: ο πλούτος δεν προστατεύει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα πλούσια έθνη έχουν την οικονομική επιρροή να προσαρμοστούν πιο γρήγορα και να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις, αλλά δεν μπορούν να την σταματήσουν.

Τα κτίρια είναι ευάλωτα σε αυτές τις επιπτώσεις, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο και, αν μη τι άλλο, τα σύγχρονα κτίρια των ανεπτυγμένων χωρών έχουν περισσότερα πράγματα σε αυτά που μπορούν να πάνε στραβά παρά από τις απλούστερες παραδοσιακές κατασκευές.

 Η μόνη επιλογή είναι να ξεκινήσουμε την προσαρμογή των κτιρίων ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες παραμέτρους στις οποίες λειτουργούν. Όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε την ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιρίων και την κατασκευή νέων που μπορούν να αντέξουν την κλιματική αλλαγή, τόσο το καλύτερο.

με πληροφορίες από The Conversation

travelestate

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!