Παραδομένη στις φλόγες η Ρόδος – Σε σχολεία, γυμναστήρια και πλοία οι απεγκλωβισθέντες


Παραδομένη στις φλόγες είναι αυτή την ώρα η Ρόδος με την μεγάλη φωτιά που κατακαίει πευκοδάση να κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, χωριά εκκενώθηκαν αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες που παραδόθηκαν στη φωτιά, με τους τουρίστες να φυγαδεύονται εγκαίρως. Αρκετό κόσμο απεγκλώβισε το Λιμενικό από θαλάσσης στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, ενώ για το λόγο αυτό επιτάχθηκαν και τουριστικά σκάφη με την οικολογική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι τουρίστες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

«Ο μεγαλύτερος όγκος εκγλωβισμένων έχει ήδη μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα η επιχείρηση αλλά και δυστυχώς και η φωτιά είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

Σε σχολεία, γυμναστήρια και πλοία οι απεγκλωβισθέντες

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni τα οποία θα φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και ξενοδοχεία.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων έτσι ώστε να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή

Άλλωστε, επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο για να μεταφέρουν τους τουρίστες σε ασφαλή μέρος, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού ατόμων, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού, από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου.

Πύρινη κόλαση στη Ρόδο

Από το ΕΚΑΒ αναφέρθηκαν 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έξι ενήλικες και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου με αναπνευστικά προβλήματα. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν. Στο νοσοκομείο δεν έχει διακομιστεί κανένας μέχρι αυτή την ώρα.

Κατόπιν αιτήματος των αρμοδίων αρχών το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε την Τορπιλάκατο Ντεγιάννης στο Κιοτάρι της Ρόδου καθώς και φουσκωτά σκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ για τη μεταφορά ανθρώπων αν παραστεί ανάγκη, επίσης στην περιοχή κινούνται 6 λεωφορεία (5 του ΓΕΣ και 1 του ΓΕΑ), 3 πλωτά σκάφη του 6ου ΕΤΕΘ, ενώ ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού συμμετέχουν στην κατάσβεση, αλλά αν χρειαστεί θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, δύο αεροσκάφη C-130 αναχωρούν για το νησί της Ρόδου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό. Τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων, 8 μηχανές με προσωπικό της ομάδα ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εκκενώσεις αλλά και στην φύλαξη περιουσιών, εάν χρειαστεί.

Σημαντική είναι και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη μάχη της κατάσβεσης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν καταστραφεί πολλά δίκτυα από το νέο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο σε μεγάλο μέρος των πυρόπληκτων περιοχών. Έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδες του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στην Σορώνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται περιοδικά διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές ακόμα και στην πόλη της Ρόδου

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!