Πέθανε αβοήθητος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Σάμου


Πολλά τα ερωτήματα προκύπτουν από τον αιφνίδιο θάνατο εργαζομένου, στην πίστα του αεροδρομίου της Σάμου.

Η Εισαγγελική Αρχή της Σάμου, θα πρέπει να διατάξει προκαταρκτική εξέταση και να πέσει άπλετο φως να δούμε τι έχει συμβεί και έχασε τη ζωή του συνάνθρωπος μας, σε ένα αρκετά μεγάλο περιφερειακό αεροδρόμιο όπως είναι αυτό της Σάμου που έχει περάσει στην αρμοδιότητα και στην ευθύνη της γερμανικής εταιρείας fraport.

Χιλιάδες άνθρωποι περνούν από αυτό το αεροδρόμιο και μας προκαλεί εντύπωση η απουσία γιατρού όχι μόνο για κάθε συμπολίτη μας αλλά για κάθε άνθρωπο που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του αεροδρομίου.

Την περασμένη Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, πέθανε ένας άνθρωπος στο αεροδρόμιο από καρδιά, αβοήθητος τελείως.

Γιατρός δεν υπήρχε για να δώσει τις πρώτες βοήθειες αν και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπήρχαν ακόμα και δυο απινιδωτές χωρίς να γνωρίζει κανείς όμως να τους χρησιμοποιήσει.

Ακούστηκε ακόμα, ότι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο ζήτησαν αίθουσα από την fraport για να δείξει το ΕΚΑΒ στους εργαζομένους τις πρώτες βοήθειες και φημολογείται ότι η fraport, ζήτησε 150 ευρώ την ημέρα για να ενοικιαστεί η αίθουσα.

Θα περιμέναμε να βγει μια ανακοίνωση από την fraport αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Περιμένουμε την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής, η οποία και θα ρίξει άπλετο φως σε αυτό το θλιβερό συμβάν.

Είναι αδιανόητο σήμερα 2018 και το αεροδρόμιο της Σάμου να μην έχει γιατρό και να χάνονται τόσο εύκολα οι άνθρωποι.

Καταγγελία του συλλόγου Ιδιωτικών υπαλλήλων Σάμου:

 O Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, καταγγέλλει τη Fraport, αλλά και την κυβέρνηση για  τον θάνατο του εργαζόμενου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη πίστα του αεροδρομίου της Σάμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Σάμου:

«Ακόμη ένας εργαζόμενος νεκρός την ώρα της δουλειάς. Ακόμη ένας εργαζόμενος απροστάτευτος επειδή η πρόληψη και η ασφάλεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι κόστος και η ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη.
Ο συνάδελφος, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Σάμου, έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, μη έχοντας τη στοιχειώδη βοήθεια, μια και δεν υπήρχε γιατρός στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου.
Η εταιρεία Fraport, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το αεροδρόμιο Σάμου, δεν έχει γιατρό 24 ώρες το 24ωρο και κάθε μέρα, σε έναν χώρο με εκατοντάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες του αεροδρομίου, στο εργοτάξιο που υπάρχει εκεί, αφού χτίζονται-επισκευάζονται οι εγκαταστάσεις του και με χιλιάδες επισκέπτες-επιβάτες καθημερινά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ευθύνη έχει και η κυβέρνηση που δεν λογαριάζει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έχει αφήσει ολόκληρο Νομό χωρίς Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας αφού οι περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και τα οργανογράμματά της … δεν το προβλέπουν, ενώ μετακίνησε πριν λίγους μήνες τον μοναδικό Επιθεωρητή που ήταν στο νησί, αφήνοντας μικρούς και κυρίως μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Οι νόμοι για τη υγιεινή, την ασφάλεια και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, ενώ τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται καν γιατί είναι κόστος για τους εργοδότες. Τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και με τους νόμους που ψηφίζουν κάνουν τους εργασιακούς χώρους ζούγκλα και στο ζήτημα αυτό.

Η Διοίκηση του Σωματείου μας εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του συναδέλφου ενώ απαιτεί και διεκδικεί από την εταιρεία και το κράτος:
Να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα για την οικογένειά του.
Άμεσα να προσληφθούν γιατροί στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε να υπάρχει 24ώρη, καθημερινή κάλυψη και να δημιουργηθεί εξοπλισμένο ιατρείο με όλα τα απαραίτητα για τις ανάγκες εργαζομένων και επιβατών.
Μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο του αεροδρομίου.
Να διενεργηθούν έλεγχοι και να παρθούν μέτρα τόσο για το αεροδρόμιο Σάμου όσο και για άλλους μεγάλους χώρους εργασίας όπως πχ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τη ΔΕΗ, τα πλοία της γραμμής κλπ.
Άμεσα να στελεχωθεί Τμήμα Επιθεώρησης Υγιεινής και Ασφάλεια στο νησί.

Το Σωματείο καλεί τους συναδέλφους μαζί να παλέψουμε για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, διεκδίκηση που έχει στην πρώτη γραμμή της πάλης του, γιατί αφορά την ίδια τη ζωή μας στους εργασιακούς χώρους».

Δείτε το ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Χανίων σε ανάλογο περιστατικό και ποιος έχει την ευθύνη να καλύψει το αεροδρόμιο Χανίων με γιατρό όλο το 24ωρο.

  aegaio

samos24

o-dromos

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!