Ουκρανία: Ο Μακρόν θα μιλήσει εντός των επομένων ωρών με Μπάιντεν και Σολτς


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει εντός των προσεχών ωρών με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος ηγέτης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μακρόν ενδέχεται επίσης να επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και με άλλους στενούς εταίρους, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν «να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες» για τη διαφύλαξη της ειρήνης.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. «Οι δύο ηγέτες θα λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, να μειωθούν οι κίνδυνοι και να διαφυλαχθεί η ειρήνη», πρόσθεσε, επικαλούμενο την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το τηλεφώνημα μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά και αμέσως μετά ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επί μία ώρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αύριο Δευτέρα θα έχουν μια τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Επίσης, Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο η Τριμερής Ομάδα Επαφής (ΤΟΕ), στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!