Νικηφόρος Βυθούλκας: «Θα ήμουν με χάπια και κατάθλιψη αν δεν ασχολούμουν με τη μουσική»


Η μουσική δεν προέκυψε ξαφνικά στη ζωή του. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι νότες κυλούσαν μελωδικά στις μουσικές του φλέβες από πολύ μικρή ηλικία, μια και από το δημοτικό είχε μια φυσική κλίση στο τραγούδι. «Από πιτσιρικάς γράφτηκα στο ωδείο για να μάθω κλασική κιθάρα. Μέσα από το ωδείο δημιουργήθηκε μια μπάντα με την οποία παίζαμε στις σχολικές γιορτές, αλλά και σε κάποια μικρά live που γίνονταν στην πόλη της Πρέβεζας, όπου και μεγάλωσα» εξομολογείται στο People.

Τα χρόνια στην πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη της Ηπείρου κυλούσαν αρμονικά για τον Νικηφόρο και την οικογένειά του, με τον ίδιο πέρα από τη μουσική να είναι αφοσιωμένος εξίσου και στα μαθήματα του σχολείου, κάτι που μετέπειτα του εξασφαλίζει την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. «Στις πανελλήνιες πέρασα στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ουσιαστικά, το πανεπιστήμιο ήταν ο Δούρειος Ίππος και η αφορμή για να φύγω από την Πρέβεζα και να ξεκινήσω να παίρνω τη ζωή στα χέρια μου».

«Κάποια στιγμή θα κάνω το χατίρι των γονιών μου και θα ολοκληρώσω τις σπουδές μου»

Παράλληλα με τις σπουδές, εμφανίζεται τακτικά σε μπαράκια και μπουάτ της Πάτρας. «Ως φοιτητής στο τμήμα Φυσικής, δούλεψα για πρώτη φορά στα μπουζούκια. Μάλιστα, εκείνη την εποχή τα νυχτερινά κέντρα ήταν ανοιχτά πέντε ημέρες την εβδομάδα, οπότε το βράδυ τραγουδούσα και την επόμενη μέρα το πρωί πήγαινα σχεδόν άυπνος να παρακολουθήσω τα μαθήματα στη σχολή» εξηγεί. Ωστόσο, παραδέχεται πως ουδέποτε θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του ως καθηγητή μέσα σε μια αίθουσα να διδάσκει φυσική σε μαθητές.

«Ήταν κάτι πολύ έξω από μένα. Θα ήμουν δυστυχής, με χάπια και κατάθλιψη, αν δεν ασχολούμουν με τη μουσική. Γι’ αυτό, εξάλλου, χρωστάω ακόμα την πτυχιακή μου ώστε να πάρω και επίσημα το χαρτί. Κάποια στιγμή θα κάνω το χατίρι των γονιών μου και θα ολοκληρώσω τις σπουδές μου ώστε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά. Η δική μου αγάπη ήταν η μουσική, αλλά και αυτό που πάντα με έκανε ευτυχισμένο» εξομολογείται.

Και κάπου εκεί στο πανεπιστήμιο και όντας τριτοετής φοιτητής στο τμήμα Φυσικής, δηλώνει συμμετοχή στο X Factor 2 το 2009. Εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο μουσικό talent show προβαλλόταν από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 με παρουσιαστή τον Σάκη Ρουβά και κριτές τους Κατερίνα Γκαγκάκη, Γιώργο Θεοφάνους, Νίκο Μουρατίδη και Γιώργο Λεβέντη.

«Όταν ήμουν 13 ετών, είχαν μόλις ξεκινήσει να προβάλλονται στην τηλεόραση μουσικά talent shows. Τότε, αυτά τα παιχνίδια φαίνονταν μονόδρομος στα μάτια μου, με τη λογική πως ήταν ένα βήμα για να σε μάθει ο κόσμος. Σε αυτή λοιπόν την ηλικία δήλωσα συμμετοχή στο Να η Ευκαιρία, που δεν με δέχτηκαν γιατί υπήρχε όριο ηλικίας από 16 ετών και πάνω. Ύστερα από αυτό θέλησα να πάω στην παιδική Eurovision, αλλά εκεί ήμουν μεγαλύτερος από το όριο» λέει γελώντας. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, αλλά σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Νικηφόρος γνωρίζει τον συναρπαστικό κόσμο της τηλεόρασης.

«Ήταν σκληρή εμπειρία η συμμετοχή μου στο X Factor»

Έχοντας ήδη παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο του X Factor, την επόμενη σεζόν από τηλεθεατής γίνεται παίκτης. «Αρχικά μού άρεσε διότι δεν είχε κανένα στοιχείο reality, όπως το Fame Story. Οπότε, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα περίπτωση. Το σπίτι μου στην Πάτρα δεν το είχα ξενοικιάσει, με τη λογική ότι πρέπει να πηγαινοέρχομαι λόγω σπουδών, και ήρθα στην Αθήνα. Ήταν μια σκληρή εμπειρία η συμμετοχή μου στο X Factor. Ήμουν μόλις 21 ετών και δεν ήξερα τι σημαίνει να είσαι κομμάτι μιας τέτοιας παραγωγής.

Οι συνθήκες πίεσης στην τηλεόραση ήταν πρωτόγνωρες. Επιπλέον, η κριτική που δεχόμασταν ήταν ανελέητη, από την άποψη πως οι κριτές δεν άφηναν τίποτα να πέσει κάτω. Βέβαια, ακόμα και στην κριτική επιτροπή θεωρώ πως υπήρχαν μοιρασμένοι ρόλοι, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε πίεση και από την παραγωγή ώστε να δημιουργείται και μια ένταση. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορώ να σου πω ότι η Κατερίνα Γκαγκάκη είχε κάνει μεγάλη χοντράδα με τα λόγια της. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει “Έτσι όπως φαντάζομαι και έχω δει το X Factor σε όλο τον κόσμο, δεν θα ήθελα με τίποτα να βγει κάποιος νικητής σαν εσένα’’.

Η συγκεκριμένη ατάκα τότε πέρασε στα ψιλά γράμματα, αλλά η αλήθεια είναι πως είχα πάει προετοιμασμένος για οποιαδήποτε κριτική. Οπότε, έπρεπε να δεχτώ την κριτική της, όσο κι αν με είχε πειράξει. Θεωρώ πως αυτό ήταν και ένα τεστ της παραγωγής για να διαπιστώσουν μέχρι πού μπορεί να φτάσουν τα όριά μου» αποκαλύπτει στο People. Στο X Factor παρέμεινε τις δέκα από τις δεκατρείς εβδομάδες που διήρκεσε το παιχνίδι, ενώ στην ίδια φουρνιά παικτών ήταν η Ήβη Αδάμου και η Ελευθερία Ελευθερίου.

«Τον καιρό που έμεινα στο παιχνίδι, ετοίμαζα παράλληλα τον δίσκο μου και αυτό γιατί ήθελα να εκμεταλλευτώ τη δημοσιότητα αλλά και τη δυναμική που είχε το show», παραδέχεται. Ο πρώτος δίσκος του Νικηφόρου με τίτλο Υποσχέσου κυκλοφορεί το 2010, ενώ το ομότιτλο τραγούδι έχει πάνω από δεκαπέντε εκατομμύρια views στο YouTube.

«Το “Υποσχέσου” το έχω γράψει εγώ και είναι ένα βιωματικό τραγούδι, που έχει αγαπηθεί. Ο κόσμος ταυτίστηκε μαζί του. Υπάρχουν ζευγάρια που το έχουν χορέψει στον γάμο τους, αλλά και ζευγάρια που έχουν κλάψει ακούγοντάς το. Είναι ένα τραγούδι που προκαλεί έντονα συναισθήματα και όποτε το τραγουδάω βλέπεις τους περισσότερους να σηκώνουν τα κινητά από κάτω για να το γράψουν». Τελικά, η δημοσιότητα που απέκτησε τον βοήθησε για τη μετέπειτα καριέρα του;

«Το X Factor ήταν για μένα μια μοναδική εμπειρία. Επίσης, με έμαθε πώς να αντιδρώ σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Μου έκανε και καλό και κακό. Με ευνούχισε κιόλας, διότι τα επόμενα τέσσερα περίπου χρόνια είχα χάσει τη σπίθα μου. Και δεν είχα χάσει τη σπίθα μου μόνο σε σχέση με το τραγούδι, αλλά και όσον αφορά την παρουσία μου και την επικοινωνία μου στην τηλεόραση. Όταν πήγαινα καλεσμένος σε εκπομπές, δεν μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου. Δεν αισθανόμουν άνετα και ήμουν πολύ κουμπωμένος. Ακόμα και σήμερα, δεν ξέρω αν πραγματικά το έχω ξεπεράσει».

«Η δουλειά μας είναι ανταγωνιστική και δεν προχωράει μπροστά πάντα ο καλύτερος»

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του X Factor, ο Νικηφόρος μεγάλωσε, ωρίμασε και γέμισε τη φαρέτρα της ζωής του με ακόμα περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις. «Ο κόσμος ως επί το πλείστον με έμαθε από τα τραγούδια μου. Οι περισσότεροι δεν θυμούνται καν πως ήμουν στο X Factor. Και αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο, διότι σημαίνει πως τα τραγούδια μου αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν. Ο κόσμος με ζει μέσα από τα τραγούδια μου στην καθημερινότητά του.

Με ακούει στο αυτοκίνητο, στον δρόμο για τη δουλειά, αλλά και όταν έρθει να με δει στο νυχτερινό κέντρο YTON όπου εμφανίζομαι. Στην ουσία, η συμμετοχή μου στο X Factor δεν με ακολούθησε και δεν έδωσε το στίγμα στη μετέπειτα πορεία μου» ξεκαθαρίζει. Ο δρόμος που πήρε ύστερα από τη συμμετοχή του στο talent show σαφώς και δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντίθετα είχε αρκετές ανηφόρες και λακκούβες. Ωστόσο, ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει.

«Σίγουρα βίωσα αποτυχίες σε singles και εμφανίσεις. Εκτός από αυτό, με προσπέρασαν επαγγελματικά άνθρωποι που κατά τη δική μου άποψη δεν το άξιζαν. Η δουλειά μας όμως είναι πολύ ανταγωνιστική και δεν προχωράει μπροστά πάντα ο καλύτερος.

Ο χώρος μας έχει πολλά πάνω και κάτω. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να είσαι προετοιμασμένος και να διαθέτεις γερό στομάχι. Από την άλλη, μου έχουν πει πως όταν είσαι πάνω στο άλογο να χαιρετάς τους πεζούς, διότι αργά ή γρήγορα θα κατέβεις». Αρκετοί καλλιτέχνες έχουν δηλώσει σε συνεντεύξεις τους πως έχουν βοηθηθεί στα πρώτα τους βήματα από καταξιωμένος συναδέλφους, ενώ αναρωτιέμαι αν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και στη δική του περίπτωση.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε πως όταν παίρνουμε ορισμένα πράγματα που μας αναλογούν και μας αξίζουν μας κάνουν και χάρη. Με αυτή την έννοια, ναι, μου έχουν φερθεί καλά. Αλλά ακόμα και αυτό μάλλον πρέπει να το λέμε. Προσωπικά, έχω να θυμάμαι όμορφες συναντήσεις με συναδέλφους, όπως για παράδειγμα την περσινή μου συνεργασία με τον Πάνο Κιάμο στο Posidonio. Ήταν κάτι απίθανο αυτό που συνέβη, διότι πέρα από αυτά που θεωρώ ότι μου αναλογούσαν, ο Πάνος μού έδωσε ακόμα περισσότερα πράγματα.

Με λίγα λόγια, με αξιολόγησε καλύτερα από την αγορά, άρα δεν μπορώ παρά να του πω ένα δημόσιο ευχαριστώ. Και στην τωρινή μου, όμως, συνεργασία με τον Νίκο Βέρτη περνάω πολύ όμορφα. Ξεκινήσαμε μαζί από το καλοκαίρι στο νυχτερινό κέντρο Orama στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζουμε στο ΥΤΟΝ.

Ο Νίκος ηγείται του σχήματος. Πρόκειται για έναν χώρο που είναι ιδιαίτερα φιλικός στον κόσμο, αλλά και ένα στολίδι στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης. Εκτός από εμένα, στο σχήμα είναι η Ελευθερία Ελευθερίου, ο Βαγγέλης Κακουριώτης, η Μορφούλα Ιακωβίδου και το συγκρότημα Decho. Είναι μια δυνατή μουσική συνύπαρξη, που έχει βρει και την ανταπόκριση και την αγάπη του κόσμου».

«Δεν ήμουν σωστός απέναντι στη σύντροφό μου»

Δισκογραφικά, ετοιμάζει νέο άλμπουμ και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να το παρουσιάσει. «Στον συγκεκριμένο δίσκο δεν έχω γράψει ούτε ένα τραγούδι. Το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης είναι του Χρήστου Σαντικάι, ενώ υπάρχουν και κάποια τραγούδια του μαέστρου μου, του Κωνσταντίνου Αβραμόπουλου, αλλά και του Γιάννη Φρασέρη. Στιχουργοί είναι ο Θάνος Παπανικολάου, ο Γρηγόρης Βαξαβανέλης, αλλά και η Ελένη Γιαννατσούλια, η οποία συμμετέχει σε ένα τραγούδι. Γενικά έχουμε πολύ ωραίο team στον συγκεκριμένο δίσκο και θεωρώ πως τα καλύτερα έρχονται».

Επαγγελματικά, βρίσκεται σε μια ώριμη και δημιουργική περίοδο. Όσον αφορά τα προσωπικά του, ο λόγος στον ίδιο τον Νικηφόρο: «Γενικά, δεν έχω κάνει πολλές σχέσεις. Ωστόσο ήμουν για πολλά χρόνια σε μια πολύ όμορφη σχέση, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει και να καταλήξει σε γάμο. Ίσως ήμουν λίγο μικρός για αυτή τη μεγάλη σχέση, η οποία άντεξε στο στρατιωτικό μου, αλλά σχετικά πρόσφατα έληξε. Κακά τα ψέματα, η δουλειά ενός τραγουδιστή δημιουργεί έξτρα πίεση σε σχέση με κάποια άλλη δουλειά.

Και αυτό σ’το λέω γιατί δεν υπάρχει ηρεμία αλλά ούτε και ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσεις στον άνθρωπό σου και να είσαι εκεί στο 100%. Με βάση τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής, θεωρώ πως δεν ήμουν σωστός απέναντι στη σύντροφό μου. Και αυτό γιατί είχε κάποιες άλλες απαιτήσεις και κάποια άλλα “θέλω’’, τα οποία τη δεδομένη περίοδο δεν μπορούσα να καλύψω.

Γι’ αυτό θεώρησα τίμιο και σωστό εκ μέρους μου να αποχωρήσω. Τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας πρέπει να τους κάνουμε ευτυχισμένους και όχι δυστυχείς» ξεκαθαρίζει και παράλληλα παραδέχεται πως ο χωρισμός από την κοπέλα του τον στεναχώρησε αρκετά.

«Εννοείται πως με στεναχώρησε πολύ. Ηλικιακά και επαγγελματικά βρίσκομαι σε ένα κομβικό σημείο και γνώριζα πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της. Και μιας και διανύουμε τον πρώτο μήνα του 2020, θέλω να σου πω ότι βιώνω μια δυνατή και συνάμα όμορφη περίοδο στη δουλειά μου. Αν αυτό συνεχιστεί για όλη την υπόλοιπη χρονιά, θα είναι μια ευτυχία και μια ευλογία για μένα. Σε προσωπικό επίπεδο, θα επιθυμούσα λίγη ηρεμία, ώστε να καταφέρω να τα βρω με τον εαυτό μου και να κάνω περισσότερα πράγματα για μένα».

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

Πηγή: People

The post Νικηφόρος Βυθούλκας: «Θα ήμουν με χάπια και κατάθλιψη αν δεν ασχολούμουν με τη μουσική» appeared first on Peoplegreece.com.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!