Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους από 15 Οκτωβρίου


H Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέτει σε ισχύ την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ενώ και στη Γαλλία τρεις χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τέθηκαν σε αναστολή. Όπως θα μας πει η Ιουλία Βελισσαράτου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν πράσινο πάσο από τις 15 Οκτωβρίου.

Η Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου καθιστά υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο, θα επηρεάσει περίπου 23 εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ για μη συμμόρφωση, ενώ οι εργοδότες που δεν ελέγχουν τους εργαζόμενούς τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ. Η ευρύτερη χρήση του green pass έχει συναντήσει τη σφοδρή κριτική και αντίθεση των δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Λίγκας του Ματεό Σαλβίνι, κόμμα το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ντράγκι.

Με τους τρέχοντες ρυθμούς, η Ιταλία θα έχει εμβολιαστεί το 81-82 % του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν αρκεί για την το τείχος ανοσίας και να είναι όλοι ασφαλείς.

Γαλλία
«Περί τις 3.000 αναστολές εργασίας» επιδόθηκαν σε ανεμβολίαστα μέλη του υγειονομικού προσωπικού μετά την έναρξη της ισχύος. Οι περισσότερες από τις αναστολές αυτές δεν είναι παρά προσωρινές και στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν βοηθητικό προσωπικό

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας (Santé publique France, SpF), στις 12 Σεπτεμβρίου, το 89,3% του προσωπικού των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου των υγειονομικού προσωπικού είναι 73,9% .

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!