Θεσσαλονίκη: Τεταμένο το κλίμα μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά – Κρίσιμη η κατάστασή του


Εκρηκτική παραμένει η ατμόσφαιρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου από σφαίρα αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη, με την οργή των συγγενών του αλλά και πολιτών να ξεχειλίζει.

Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί έξω από τα δικαστήρια όταν έφτασε ο 34χρονος αστυνομικός, με τους συγκεντρωμένους να ρίχνουν αντικείμενα. Ένταση υπήρξε και στη Λεωφόρο Μεσογείων όπου Ρομά έκλεισαν τον δρόμο και άρχισαν να καίνε κάδους.

Επεισόδια & πυροβολισμοί
Ώρα 16.00 το μεσημέρι στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην οδό Πόντου, έξω από καταυλισμό της Αγίας Σοφίας, δίπλα στο Μεταγωγών.

Εξαγριωμένοι Ρομά στήνουν οδοφράγματα και βάζουν φωτιές. Κάποιοι πυροβολούν με καραμπίνες μέσα από τον οικισμό.

Λίγα λεπτά αργότερα πυρπολούν δύο εκσκαφείς. Οι αστυνομικοί κάνουν χρήση δακρυγόνων. Η κατάσταση είναι εκρηκτική.

«Καζάνι που βράζει» Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα για τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά

 Δεκάδες είναι οι πηγές έντασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα από εξαγριωμένους Ρομά μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τον φόβο τα επεισόδια να χειροτερέψουν να είναι μεγάλος. Στον οικισμό «Αγία Σοφία» στα Διαβατά συγκεντρωμένοι που βρίσκονται κοντά στο κτίριο της διεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, έχουν ανάψει φωτιές επί της οδού Πόντου, έχουν στήσει οδοφράγματα, ενώ επίσης καίνε μεγάλο όγκο πλαστικών.

Επίσης, πυρπόλησαν δύο οχήματα εκσκαφέων, σε ένα σκηνικό μεγάλης έντασης. Στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία στέλνει στο σημείο δυνάμεις.

Μεγάλες είναι οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή που κάνουν χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένας τραυματίας.

Ζεφύρι
Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί και το Ζεφύρι, με ομάδες νεαρών Ρομά να έχουν στήσει πύρινα οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους αλλά και σε διάφορα στενά. Απούσα είναι η ελληνική Αστυνομία αλλά και η Πυροσβεστική.

Εκτροπή κυκλοφορίας στην Αθηνών – Κορίνθου
Σε εκτροπή κυκλοφορίας προς την παλαιά εθνική, στο τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο (και στα δύο ρεύματα) και στο τμήμα Μέγαρα- Πάχη (μόνο προς Κόρινθο) προχώρησε η Ολυμπία Οδός, με εντολή της Τροχαίας, λόγω διαμαρτυριών μετά τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού. Τα άτομα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα Μέγαρα, αλλά και στην περιοχή του Ζευγολατιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις αναρτήσεις στην Ολυμπία Οδό, οι συγκεντρωμένοι πετούν πέτρες ενώ στο σημείο σπεύδουν αστυνομικές δυνάμεις.

Ξεσπά ο πατέρας του 16χρονου
«Τον γιο μου σκοτώσανε. Ο γιος μου κινδυνεύει, θα πάρεις εμένα».

Είναι ο απελπισμένος πατέρας του 16χρονου αγοριού που από χθες τα ξημερώματα δίνει μάχη για τη ζωή του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον προσαγάγουν την ώρα που εξαγριωμένοι Ρομά, διαμαρτύρονται έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

«Η υγεία του Κώστα κρέμεται από μια κλωστή, χαροπαλεύει», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας.

Οι Ρομά εκσφενδονίζουν αντικείμενα και ξύλα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ανάβουν φωτιές σε κάδους.

Είχε προηγηθεί νύχτα άγριων επεισοδίων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στο κέντρο της πόλης. Οργισμένοι οι συγκεντρωμένοι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και αναποδογύρισαν αυτοκίνητα.

Ένταση στην Αθήνα
Ένταση δημιουργήθηκε το μεσημέρι και στην Αθήνα, στο ύψος του νομισματοκοπείου όπου έβαλαν φωτιά σε κάδους, πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών.

Καρέ καρέ η άγρια καταδίωξη
Τις στιγμές πριν από την τραγική κατάληξη της καταδίωξης, καταγράφει ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Το φορτηγάκι με οδηγό τον 16χρονο στρίβει στη διασταύρωση και πίσω του τον καταδιώκουν δυο μοτοσικλέτες με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Λίγο αργότερα η σφαίρα από το όπλο του ενός αστυνομικού θα βρει τον 16χρονο στο κεφάλι.

«Είναι μια ευθεία βολή, μια δολοφονική επίθεση. Το χειρότερο είναι ότι ο αστυνομικός γνώριζε πολύ καλά τι είχε κάνει ο 16χρονος. Ενημερώθηκαν τι έκανε και αποφάσισαν να τον καταδιώξουν», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου.

Ο ίδιος ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι δεν ήθελε να πυροβολήσει τον νεαρό, αλλά τα λάστιχα του αυτοκινήτου.

«Πυροβόλησα μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό. Ενστικτωδώς πυροβόλησα προς στα λάστιχα και από την ένταση της στιγμής και την αστάθεια της μηχανής η μια σφαίρα βρήκε τον 16χρονο. Εγώ ήθελα να πυροβολήσω τα λάστιχα».

Ένα άλλο βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή που ο 16χρονος φεύγει από το βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει κι αμέσως μετά τον υπάλληλο να ενημερώνει τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κυλικείο του πρατηρίου.

Πολιτική κόντρα για τον 16χρονο
Η χρονική σύμπτωση του σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έδωσε τροφή στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Κλέβεις τα σπίτια, γίνεσαι βουλευτής ΝΔ. Κλέβεις 20 ευρώ βενζίνη, κινδυνεύεις να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά:

«Η πολιτική απελπισία του κ. Τσίπρα τον οδηγεί σε διαρκή ατοπήματα. Η δήλωση αυτή είναι ο ορισμός του λαϊκισμού και της αθλιότητας σε λίγες λέξεις», είπε ο κ. Οικονόμου.

Στον αστυνομικό που συνελήφθη ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

Οι γονείς του 16χρονου θα ξαναβρεθούν αύριο στα δικαστήρια για να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, την ώρα

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!