Θάνος Ασκητής για Κιβωτό του Κόσμου: Οι δομές πρέπει να έχουν την απόλυτη εποπτεία


Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής και ο δικηγόρος, Σπύρος Δημητρίου, σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» τα όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα για την Κιβωτό του Κόσμου, δηλαδή τους ξυλοδαρμούς και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ολοένα  και περισσότερο έρχονται στο φως καταγγελίες για ξυλοδαρμούς αλλά και για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή.

«Οι δομές πρέπει να έχουν την απόλυτη εποπτεία»

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής μίλησε στο  «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος.

«Όλη αυτή η υπόθεση αναφέρεται στο παιδί, που είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Μεγαλώνεις ένα παιδί και μεγαλώνεις ουσιαστικά μία κοινωνία που έρχεται. Εκεί λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις, ούτε εικασίες για το ζήτημα. Οι δομές πρέπει να έχουν την απόλυτη εποπτεία και κοινωνική προσέγγιση και αξιολόγηση της δημόσιας υγείας, δηλαδή της φροντίδας, της μέριμνας και της πρόληψης», είπε αρχικά.

«Οι χώροι που αναλαμβάνουν παιδιά πρέπει να έχουν υποδομές από ειδικούς. Ο Θεός είπε στον Νώε, φτιάξε μία Κιβωτό και βάλε τους εκλεκτούς του κόσμου γιατί θα τιμωρήσω την αμαρτία και την ανηθικότητα. Ερχόμαστε σήμερα και λέμε ότι η Κιβωτός πράγματι, αν έχει να επιτελέσε3ι ένα έργο θα ήταν να αγκαλιάσει ένα παιδί στην οξεία φάση της ζωής του, και γρήγορα, να πάει σε μία ανάδοχη οικογένεια. Δεν μπορεί να «λιμνάζει» ένα παιδί μέσα σε ένα ίδρυμα, γιατί η σχέση γίνεται ιδρυματική. Πρέπει να πηγαίνει σε μία οικογένεια η οποία να έχει αξιολογηθεί. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που περιμένουν να πάρουν ένα παιδί και μετά γερνούν και δεν μπορούν να το αναλάβουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει από τη βάση του», πρόσθεσε ο κ Ασκητής.

«Αντικαθίστανται Δ.Σ. χωρίς να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις»

Ο δικηγόρος Σπύρος Δημήτριου μίλησε για την νομική διάσταση της υπόθεσης, αλλά και για το «σαφάρι» της οικονομικής αστυνομίας, η οποία κάνει φύλο και φτερό ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς και δωρεές της δομής.

«Είναι ένα θέμα που έχει μονοπωλήσει εδώ και 2 βδομάδες την επικαιρότητα, βλέπω αντικατάσταση διοικητικών συμβουλίων χωρίς να έχει ασκηθεί ούτε καν ποινική δίωξη σε κανένα πρόσωπο. Υπάρχει σωστή έρευνα οικονομικών. Αυτές οι δομές είναι ΜΚΟ που σημαίνει ότι δεν πρέπει να διανέμουν κέρδη, αλλά ό, τι συγκεντρώνουν από δωρεές και προσφορές που δεν τα χρειάζονται, πηγαίνουν στην επόμενη χρήση. Από εκεί και πέρα θα φανεί εάν από τα χρήματα αυτά, έχουν καρπωθεί προς ίδιον όφελος κάποιοι παράγοντες της δομής. Από ότι ακούω το ποσό που έχει βρεθεί σαν προσωπική περιουσία στο ζευγάρι που  γίνεται λόγος, είναι 130.000 ευρώ. Κατά την εκτίμησή μου δεν είναι ένα εξωπραγματικό ποσό», τόνισε αρχικά ο κ. Δημητρίου.

«Η πολιτεία και η Δικαιοσύνη όλοι θέλουμε να έχουν αντανακλαστικά και να σπεύδουν. Εδώ, έχει μηδενιστεί η προσφορά της δομής αυτής, αντικαθίστανται Δ.Σ. χωρίς να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή, ανεξάρτητη εξουσία, και οι διαδικασίες αυτές προβλέπονται ρητά από διατάξεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι δομές έχουν ξεκινήσει εθελοντικά. Η ανηλικότητα είναι προέχουσας σημασίας προστασία συνταγματική. Θα πρέπει να βάλουμε και το κομμάτι της προστασίας της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως, «ανάλογα με την ηλικία. Εάν η ενέργεια έγινε στην ηλικία των 15 ετών, εάν έχει κλείσει τα 15 έτη, δεν έχουμε ποινικό αδίκημα. Δεν υφίσταται ασέλγεια σε αποπλάνηση 15χρονου, έτσι λέει ο νόμος. Ένα προκύψει ασέλγεια σε ανήλικα παιδιά έχουμε πλημμελήματα και πολύ σοβαρά κακουργήματα, εάν προκύψει βιασμός έχουμε κακούργημα που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ασκητής σχετικά με τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην λειτουργία της δομής, σημειώνοντας πως, «οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τις δομές είναι εθελοντές. Ο εθελοντής δεν αξιολογείται, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εξιδανικεύει από το μυαλό του την ανάγκη να δώσει ποιότητα ζωής σε έναν άνθρωπο, είναι αλληλεγγύη. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν προβλήματα. Έχουν πιθανώς σεξουαλικές διαστροφές, δεν γενικεύω όμως. Δεν ξέρω ποιος τους κρίνει, πρέπει να ελέγχονται εάν έχουν κάποιο ψυχιατρικό ιστορικό, ένα έχουν προηγούμενα επεισόδια βίας με τα παιδιά, σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν άτομα που προσελκύονται λόγω προσωπικών τάσεων και συμπεριφορών της προσωπικότητάς τους και πηγαίνουν στις δομές. Αυτές οι δομές έχουν πρόβλημα, γιατί αναπτύχθηκαν πάνω στο κενό».

πηγή: MEGA TV

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!