Η Ελλάδα ανοίγει σήμερα τα σύνορά της σε εμβολιασμένους Ισραηλινούς


Η Ελλάδα ξεκινάει από σήμερα να υποδέχεται έως και 10.000 εμβολιασμένους Ισραηλινούς τουρίστες την εβδομάδα, αναγνωρίζοντας το πράσινο διαβατήριο που έχει υιοθετήσει το Ισραήλ για την επανέναρξη της οικονομίας του.

 
Οι Ισραηλινοί τουρίστες θα εισέρχονται στη χώρα χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ή να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του Covid-19, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας της Ελλάδας με το Ισραήλ για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό τύπο – ο οποίος «χαιρετίζει» την εξέλιξη με φωτογραφίες ελληνικών νησιών -, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε χθες στον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αρμάνι, ότι η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για εμβολιασμένους Ισραηλινούς.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα προς την οποία επιτρέπει το Ισραήλ τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, αν και η χώρα αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε συμφωνίες και με άλλες χώρες που θα δεχτούν να αναγνωρίσουν το «πράσινο διαβατήριο» και την είσοδο εμβολιασμένων τουριστών.

Μεταξύ αυτών των χωρών βρίσκονται τα αραβικά κράτη με τα οποία το Ισραήλ σύναψε διπλωματικές συμφωνίες το περασμένο έτος – Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μαρόκο.

Επίσης, η χώρα τις επόμενες μέρες σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να επιτρέψει την είσοδο για τους προσκυνητές στο Ορος Σινά.

 Είναι αρκετά τα διαβατήρια εμβολιασμού για να σώσουν το φετινό καλοκαίρι;

Οι ανησυχίες που εκφράζονται

Η Ρωσία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ταϊλάνδη ενδέχεται να είναι οι επόμενες.

Η απόφαση της ελληνική κυβέρνησης, αναφέρουν τα Ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας των Ισραηλινών υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας και Μεταφορών, με τη «σφραγίδα» του υπουργού Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Το Ισραήλ «ανοίγει» και πάλι σταδιακά τους τελευταίους μήνες δίνοντας σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν νοσήσει με τον Covid-19 ένα «πράσινο διαβατήριο» που τους παρέχει πρόσβαση σε δραστηριότητες οι οποίες έμοιαζαν σε πολλές περιπτώσεις «άπιαστο όνειρο» τον τελευταίο χρόνο.

Το «πράσινο διαβατήριο» εγκρίνεται από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Μπορεί να είναι κανονικό έγγραφο ή να βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητή συσκευή και θα απαιτείται για δραστηριότητες όπως το γυμναστήριο, φαγητό σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου με 75% χωρητικότητα και όριο έως 100 άτομα, παρακολούθησε θεατρικών παραστάσεων με έως και 500 άτομα ή ακόμη και μια συγκέντρωση σε αίθουσα εκδηλώσεων με έως και 300 άτομα.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη συμφωνήσει για την έκδοση διαβατηρίων εμβολιασμού ειδικά για ταξίδια από και προς το Ισραήλ. Η χώρα διαπραγματεύεται επίσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια συμφωνία που θα επιτρέψει σε εμβολιασμένους τουρίστες να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών.

με πληροφορίες από The Times of Israel

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!