Ζώα συντροφιάς: Σφοδρές και πολλαπλές οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο


Σφοδρές και πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να περιοριστεί η αέναη δημιουργία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε λόγω εγκατάλειψης είτε λόγω ανεξέλεγκτων γεννήσεων, με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Παράλληλα, επιχειρείται να καθοριστούν σαφώς οι υποχρεώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης προς το ζώο το οποίο αποφασίζει να υιοθετήσει, καθώς και το τι συνιστά παραμέληση ή κακοποίηση ζώου, ενώ τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση της νομοθεσίας είναι εξαιρετικά υψηλά. 

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η υποχρέωση στείρωσης για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς –για την οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση– προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1/9/2023, ενώ τα αναλογούντα διοικητικά πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, την 1/9/24.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου έχει προβλεφθεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ζώων να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες.  

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι εντός των ορίων των οποίων βρίσκονται τα ζώα. Οι δήμοι, για τους οποίους προβλέπεται σχετική χρηματοδότηση, θα πρέπει να λειτουργούν καταφύγια για αδέσποτους σκύλους και γάτες, οι προδιαγραφές των οποίων ορίζονται επίσης σαφώς.

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι κάθε ζώο που υιοθετείται υποχρεωτικά θα καταγράφεται στο μητρώο ζώων και ιδιοκτητών. Παράλληλα, δημιουργείται γραμμή καταγγελιών, όπως και μητρώο παραβατών, στο οποίο θα καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση των διατάξεων του νόμου και θα αποκλείονται από τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ζώο για τουλάχιστον δέκα έτη.  

Η συνολική ευθύνη για την άσκηση της πολιτικής για τα ζώα συντροφιάς, τον συντονισμό και την εποπτεία του συστήματος περνά πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει πολύ υψηλά διοικητικά πρόστιμα για τα περιστατικά κακοποίησης ζώου, από 30.000 έως 50.000 ευρώ, αδίκημα που μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για εγκατάλειψη νεογέννητων σκυλιών και γατιών.
Τα πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων και διατίθενται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των δαπανών των καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.   

Οι επικριτές του νομοσχεδίου εστιάζουν κυρίως στη διάταξη της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, διεκδικώντας το δικαίωμα στην «αρτιμέλεια» του συντρόφου τους ή και στην αναπαραγωγή του. Χαρακτηριστικά, το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, είχε χθες το απόγευμα 1.082 σχόλια σε σύνολο 3.008.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, ωστόσο φιλοζωικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και τη στείρωση αδέσποτων τονίζουν ότι πάνω από 1 εκατομμύριο σκυλιά βρίσκονται στους δρόμους. 

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των γατιών στους δρόμους έχει αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, καθώς δεν είναι εύκολη η σύλληψή τους ώστε να στειρωθούν. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ένα μεγαλόσωμο σκυλί μπορεί να γεννήσει 8-12 κουτάβια δύο φορές τον χρόνο και ένα μικρόσωμο 4-6 κουτάβια επίσης δύο φορές τον χρόνο.

kathimerini

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!