Ενδοοικογενειακή βία – Σοκάρουν τα στοιχεία για το 2021


Σοκάρουν τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έλαβαν χώρα το 2021.
Συνολικά οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν 2.215 περισσότερες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2021 σε σχέση με το 2020 ενώ καθημερινά οι αστυνομικές αρχές κλήθηκαν να χειριστούν 19 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι η μεγαλύτερη και πιο σκληρή απόδειξη ότι υπάρχει βαθιά παθογένεια αρχικά στην ελληνική οικογένεια και κατ΄επέκταση στην κοινωνία, σημειώνει η Άννα Κανδυράκη, κλινική ψυχολόγος.

Συνολικά το 2021
Σχηματίστηκαν 6.834 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ (4.619 που είχαν σχηματιστεί το 2020)
Εντοπίστηκαν 7.242 ΔΡΑΣΤΕΣ (σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 4814 του 2020)
Εντοπίστηκαν επίσης 5.705 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ (αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 3.626 γυναίκες που είχαν πέσει θύματα το 2020)
Εντοπίστηκαν 1.990 ΑΝΔΡΕΣ ΘΥΜΑΤΑ
«Ο καθρέφτης της ενδοοικογενειακής βίας δείχνει ότι τόσο αυτό που συμβαίνει γύρω μας, δηλαδή ο εγκλεισμός, ο περιορισμός βασικών μας αναγκών, θα οδηγήσει στη βία, είτε στον διπλανό όπως βλέπουμε στην ενδοοικογειακή βία ή στον ίδιο μας τον εαυτό».

Πριν από λίγες ώρες μάλιστα ένα ακόμα περιστατικό ενδοιοικογενειακής βίας καταγράφηκε στη Θεσσαλία όταν 69χρονη κάλεσε την αστυνομία καθώς ο συνομήλικος σύζυγος της την απειλούσε και την έβριζε. Ο άνδρας ο οποίος μάλιστα είχε πάνω του μαχαίρι συνελήφθη και οδηγήθηκε στις δικαστικές αρχές.

Αντίστοιχα, στη Λάρισα πριν από λίγα 24ωρα ένας 85χρονος κυνήγησε με μαχαίρι τη γυναίκα του να την σκοτώσει με τον άνδρα τελικά, μετά την παρέμβαση του γιου τους και της αστυνομίας, να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για ψυχιατρικές εξετάσεις.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε στις μέρες μας ή οι καταγγελίες έρχονται πιο εύκολα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές… Το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και υπάρχουν διατάξεις που είναι σε αχρηστία και δεν εφαρμόζονται», λέει ο Ηλίας Σιδέρης, δικηγόρος.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η ΕΛΑΣ εντός του 2021 δημιούργησε τμήματα ενδοοικογενειακής βίας.

megatv

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!