Εκπρόσωπος τουρκικού υπουργείου Άμυνας: Να συνεχιστεί η θετική δυναμική με την Ελλάδα


Την επιθυμία της Άγκυρας να συνεχιστεί το κλίμα θετικής ατζέντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, πλοίαρχος ΠΝ Ζεκί Άκτουρκ, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα εκπροσώπους ΜΜΕ επί θεμάτων τρέχουσας επικαιρότητας και αναφέρθηκε σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τόνισε πως «το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας συνεχίζουν με αποφασιστικότητα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της σε Αιγαίο, Μεσόγειο και “Βόρεια Κύπρο”».

Αναλυτικά, ο Ζεκί Άκτουρκ είπε τα εξής: 

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας συνεχίζουν με αποφασιστικότητα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της σε Αιγαίο, Μεσόγειο και “Βόρεια Κύπρο”.

Η χώρα μας είναι υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της συμμαχίας, με ειρηνικές μεθόδους, με αλληλοσεβασμό και διάλογο, και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες γι’ αυτό.

Θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών να συνεχιστεί το κλίμα θετικής ατζέντας που ξεκίνησε μετά τον μεγάλο σεισμό που βιώσαμε στις 6 Φεβρουαρίου και το σιδηροδρομικό δυστύχημα κατά την ίδια περίοδο στην Ελλάδα και αυτό να βοηθήσει στο να κατευναστεί η ένταση που κατά καιρούς αυξάνεται.

Επιθυμία μας είναι:

– Να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα το κλίμα θετικής δυναμικής που πετύχαμε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες.

– Να κρατήσουμε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας.

Δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής ώστε ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια. Η θάλασσα του Αιγαίου θα πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της “Tουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο νησί. Τονίζουμε ότι η μόνη λύση στο νησί για το Κυπριακό είναι δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ανεξάρτητα κράτη. Είμαστε και σήμερα δίπλα στα αδέρφια μας στην Κύπρο όπως και στο παρελθόν, βάση της συμφωνίας Εγγυητριών Δυνάμεων. Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!