Εκθεση ECDC: Mείωση μετάδοσης του κορονοϊού από εμβολιασμένους και ασθενείς που ανάρρωσαν


Η μετάδοση του κορωνοϊού από εμβολιασμένα άτομα φαίνεται πως μειώνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων, ECDC, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα και εξετάζει τον κίνδυνο μετάδοσης SARS-CoV-2 από εμβολιασμένα άτομα και άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί.

Συγκεκριμένα, μετά την παρουσίαση της έκθεσης η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν δήλωσε ότι “χαιρετίζουμε επίσης τις θετικές πρώτες ενδείξεις ότι ο κίνδυνος μετάδοσης φαίνεται να μειώνεται σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί” και διευκρίνισε ότι “αν και η επίδραση των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία στα μοτίβα μετάδοσης πρέπει να παρακολουθείται στενά, αναμένουμε ακόμη ότι ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων θα μειωθεί σημαντικά καθώς αυξάνεται η κάλυψη εμβολιασμού”.

 Συγκεκριμένα, στην τεχνική έκθεση, ο ECDC εξετάζει τα στοιχεία σχετικά με το βαθμό στον οποίο η προηγούμενη μόλυνση SARS-CoV-2 ή ο εμβολιασμός COVID-19 εμποδίζει την περαιτέρω μετάδοση από μολυσμένο άτομα σε ευαίσθητες επαφές.

Όσον αφορά τη μετάδοση από άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως, συνήχθησαν τα ακόλουθα βασικά σημεία:

– Καμία μελέτη δεν μέτρησε άμεσα τη μετάδοση SARS-CoV-2 από άτομα που μολύνθηκαν ξανά στις επαφές τους. Ωστόσο, υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι επαναμολύνσεις είναι σπάνιες.

– Μελέτες που παρακολούθησαν άτομα για 5 έως 7 μήνες μετά την ανάρρωση από λοίμωξη SARS-CoV-2 έχουν εκτιμήσει ότι η προστατευτική επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης SARS-CoV-2 είναι πολύ υψηλή (81% – 100%) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

– Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλές από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση παραλλαγών SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία και υπάρχουν αδύναμες ενδείξεις ότι η ασυλία που προκλήθηκε έναντι στελεχών SARS-CoV-2 που κυκλοφόρησαν προηγουμένως ενδέχεται να μην έχει την ίδια ισχύ έναντι παραλλαγές ανησυχίας, ιδίως B.1.351 και P.1.

Μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων, η ανασκόπηση του ECDC έδειξε τα εξής:

– Στοιχεία σχετικά με την επίδραση του εμβολιασμού στον κίνδυνο μετάδοσης διατίθενται από μία μόνο μελέτη, η οποία υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός ενός μέλους του νοικοκυριού μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης στα ευαίσθητα μέλη του νοικοκυριού κατά τουλάχιστον 30%.

– Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τη συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη σε εμβολιασμένα άτομα, αν και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν εμβολίου και την ομάδα εμβολιασμού.

– Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις για χαμηλότερο ιικό φορτίο και μικρότερη διάρκεια μετάδοσης σε εμβολιασμένα άτομα σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μειωμένη μετάδοση.

– Πολλές από τις μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου πραγματοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση παραλλαγών ανησυχίας του SARS-CoV-2 και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα μπορούσε να μειωθεί για ορισμένες από τις παραλλαγές, ιδίως για το Β.1.351 και ενδεχομένως και το P .1.

Κατά τον ECDC “aπαιτείται παρακολούθηση μεγαλύτερων ομάδων με προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 και εμβολιασμό για την καλύτερη εκτίμηση του μεγέθους και της διάρκειας της προστασίας από την εκ νέου μόλυνση και τη συμπτωματική νόσο, καθώς και την επίδραση της προστασίας έναντι της μετάδοσης”.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!