Βολές ΕΕ κατά Toυρκίας: Απορρίπτουμε τη χρησιμοποίηση των μεταναστών για πολιτικές επιδιώξεις


Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα για τους μετανάστες, αδιαφορώντας για τη μεταναστευτική συμφωνία που υπέγραψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αποδεκτή και οποιαδήποτε τέτοια πολιτική πίεση θα απορριφθεί, υπογράμμισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία της για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικές επιδιώξεις», ανέφεραν οι υπουργοί σε δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους στο Ζάγκρεμπ.

«Η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή», πρόσθεσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι υπογραμμίζουν επίσης απευθυνόμενοι στην Άγκυρα πως «οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να αποπειρώνται παράνομες διελεύσεις δια ξηράς ή θαλάσσης».

Εξάλλου ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα στο Ζάγκρεμπ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φιλοξενήσει μια διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στις 29 και 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τα θύματα του εννεαετούς πολέμου και για τις γύρω χώρες.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως θα προσκληθούν κυβερνήσεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση, αναφερόμενος στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Η εν λόγω διάσκεψη θα είναι η τέταρτη ετήσια διάσκεψη δωρητών που οργανώνεται από την ΕΕ και τους εταίρους της, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη πλευρά είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και να λάβει και άλλα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Άγκυρα, ανέφεραν την Πέμπτη ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ΜΚΟ για τους περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, εξήγησε αυτή η πηγή.

«Τα σύνορα με την Ελλάδα δεν είναι ανοικτά»

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε σήμερα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που εξωθούνται να εγκαταλείψουν την Τουρκία, να μην μεταβαίνουν στα σύνορα με την Ελλάδα «διότι αυτά δεν είναι ανοικτά», αντίθετα απ’ ό,τι τους λέγεται.

«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: μην πηγαίνετε στα σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μήνυμά του προς τους μετανάστες έπειτα από τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ.

«Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Ας σταματήσουμε αυτό το παιγνίδι», δήλωσε.

«Αποφύγετε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείτε σε κίνδυνο. Αποφύγετε μια κλιμάκωση της κρίσης. Αποφύγετε να μετακινηθείτε προς μια κλειστή πόρτα και μην λέτε στους ανθρώπους πως μπορούν να πάνε εκεί επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια», επέμεινε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

 

topontiki

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!