Βατόπουλος: Το 2022 μπορεί να τελειώσουμε με τον κορονοϊό – Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών


Για το άνοιγμα των σχολείων ρωτήθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με την πανδημία και ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά. 

Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γινεται αυτή η συζητηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. «Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» σημείωσε χαρακτηριστιά.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λογους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι ή προφυλάσσονται.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσεται και στα μέτρα που παίρνει η κοινωνία όπως εμβολιασμός κλπ και πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι. «Εχουμε  τρία όπλα εμβολιασμός, μέτρα κοινωνικής απόστασης (μασκα αποστάσεις κλπ) και τα τεστ» είπε ενδεικτικά. 

Επιπλέον, σημείωσε πως σαν κοινωνία έχουμε ξεφύγει από τον στόχο και ότι ο στόχος είναι η πανδημία. «Πρέπει να καταλάβουμε την υγειονομική υποχρεωτικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πιθανό να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό το 2022

Την αισιοδοξία του να τελειώσουμε με την πανδημία εντός του 2022 εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος εξήγησε πως μέχρι τότε, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε μέσω του εμβολίου είτε μέσω της νόσησης.

Όπως εξήγησε θα έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει η επιδημία. 

Ερωτηθείς για το επιχείρημα καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως σε λίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα. «Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε ενδεικτικά.  

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι μόλις 9% των εμβολιασμένων βρίσκεται στις ΜΕΘ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σχολίασε πως αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού και πως αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο το 9% από το 50% μέχρι το 9% είναι πολύ μεγάλη διαφορά και συνεπώς μπορεί να γίνει κανανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει.

skai.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!