Βάσεις 2019: Εκτιμήσεις, εκπλήξεις ανά πεδίο και αποτελέσματα


 Μέσα στην εβδομάδα θα μάθουν τα αποτελέσματα για τις βάσεις οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2019.

Θέμα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση για τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τους υποψηφίους στις πανελλήνιες 2019 και βεβαίως τα ονόματα των επιτυχόντων σε κάθε τμήμα. Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας που ξεκινά, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα και να βάλει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και οικογενειών που περιμένουν να μάθουν τα αποτελέσματα.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι το 2019, όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής, θα έχουμε εκπλήξεις και ανατροπές, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχουν ΤΕΙ στο μηχανογραφικό δελτίο και επιπλέον οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επιλέξουν και κάποιο από τα 100 και πλέον νέα τμήματα. Ειδικά αυτή η παράμετρος θα φέρει πολλές εκπλήξεις, καθώς δεν ξέρουμε εάν οι υποψήφιοι επέλεξαν αυτά τα νέα τμήματα ή τα «φοβήθηκαν», καθώς για πάρα πολλά δεν γνώριζαν ούτε τα στοιχειώδη, όπως, για παράδειγμα, το περιεχόμενο σπουδών τους, τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.λ.π.

Για φέτος όλα τα στοιχεία οδηγούν, πάντως, στο συμπέρασμα ότι σε γενικές γραμμές θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ . Φυσικά αυτό δεν θα ισχύσει για  όλες τις σχολές, οι οποίες οδηγούν στην ασφάλεια του δημόσιου τομέα, όπως οι Στρατιωτικές, αφού η παρατεταμένη οικονομική κρίση τρομάζει τη νέα γενιά, η οποία αναζητά τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον της.

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων, πάντως, θα αρχίσει ένας νέος μαραθώνιος για τους καινούργιους φοιτητές, καθώς θα πρέπει να επιδοθούν στον αγώνα για την ανεύρεση στέγης, ενώ οι υπόλοιποι, θα περιμένουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ώστε να πάρουν την πολυπόθητη  μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, η οποία συνήθως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.

Παρακάτω η ανάλυση ανά πεδίο του Στράτου Στρατηγάκη (ερευνητής και ειδικός σύμβουλος σταδιοδρομίας), όπως δημοσιεύτηκε προ ημερών στο ethnos.gr

1ο Πεδίο: Χειρότερα από πέρυσι

Οι χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων και οι περισσότερες θέσεις αναμένουμε να φέρουν πτώση των βάσεων σε όλη τη γκάμα των βαθμολογιών. Η πτώση θα είναι μικρή στις υψηλόβαθμες σχολές, 50 μόρια πτώση στη Νομική Αθήνας, 200 μόρια στη Νομική Θεσσαλονίκης, μέχρι πάνω από 1.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές. Για πρώτη φορά σχολές του πεδίου, που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα αναμένεται να βρεθούν κάτω από τα 10.000 μόρια.

2ο Πεδίο: «Βατερλό» η Χημεία

Η Χημεία εξελίχτηκε στο Βατερλό των υποψηφίων και η Φυσική ήταν πολύ δυσκολότερη από την περσινή. Οι χαμηλές βαθμολογίες στα δύο αυτά μαθήματα θα ρίξουν τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο. Αντιστάθμισμα στην έντονη πτωτική πορεία των βάσεων αποτελούν οι καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Η πτώση θα ξεκινήσει από τα 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Μετσόβιου και θα ξεπεράσει τα 1000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

3ο Πεδίο: Πέφτουν οι βάσεις στην Ιατρική Αθήνας

Η «εξαφάνιση» των αριστούχων αναμένεται να ρίξει τη βάση της Ιατρικής Αθήνας κάτω από τα 18.900 μόρια, για πρώτη φορά από το 2002. Η αναμενόμενη βάση είναι τα 18.850 μόρια, ενώ η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης αναμένεται στα 18.150 μόρια. Ανάλογη πορεία αναμένουμε και στις άλλες σχολές του πεδίου με τις χαμηλόβαθμες σχολές να σημειώνουν μείωση της βάσης τους μέχρι και 1500 μόρια.

4ο Πεδίο: Ανοδος σε μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές

Οι μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένουμε να σημειώσουν άνοδο που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια, ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές αναμένεται να σημειώσουν ισόποση μείωση της βάσης τους. Αιτία οι πολύ καλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και την Πληροφορική που υπερκαλύπτουν τις χαμηλότερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Στον πίνακα μπορείτε να δείτε την εκτίμησή του Στράτου Στρατηγάκη για τη διαμόρφωση των βάσεων στα 100 δημοφιλέστερα τμήματα:

 

 

  

ethnos

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!