Αύριο οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας. Στο τραπέζι η κατάπαυση του πυρός


Ανατροπή με το δεύτερο γύρω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία που αναμενόταν να γίνουν σήμερα το βράδυ Τετάρτη 2 Μαρτίου στην Λευκορωσία

Όπως μετέδωσε το Reuters η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία για τις διαπραγματεύσεις και τον επόμενο γύρο συνομιλιών, αύριο, Πέμπτη (03/03) σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι την Τετάρτη, και αναμεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ρωσικός στρατός παρέχει έναν διάδρομο ασφαλείας για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε το TASS επικαλούμενο τον Μεντίνσκι.

Στο τραπέζι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βάζει η Ρωσία την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με το έγκριτο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως Ρώσος διαπραγματευτής λέει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι στην ατζέντα των συνομιλιών στην Ουκρανία.

Παράλληλα, Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας αναμένεται για συνομιλίες την Πέμπτη και όχι σήμερα όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό.

 #BREAKING Ukraine UN envoy accuses Russia of seeking to commit ‘genocide’ pic.twitter.com/awwsDxhQFG

— AFP News Agency (@AFP) March 2, 2022

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

Εντωμεταξύ, σε βίντεο που κοινοποιήθηκε από ρωσικά ΜΜΕ, παρουσιάζεται η άφιξη της αντιπροσωπείας από τη Μόσχα, η οποία μεταφέρθηκε σήμερα εκ νέου στη Λευκορωσία.

Ο Ρωσικός στρατός με επίθεση  κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό στη περιοχή Ζαπορίζια 

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά για 7η ημέρα την Ουκρανία σε πολλά μέτωπα. Ο Ρωσικός στρατός με επίθεση  κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό στη περιοχή Ζαπορίζια 

Ακόμη ένα πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, μετά το Τσερνόμπιλ, το οποίο έπεσε το πρώτο 24ωρο της εισβολής.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον επικεφαλή του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος ανακοίνωσε το γεγονός με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter.

Ο ίδιος σημειώσε πως Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νότια Ουκρανία

Νέος γύρο διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου σήμερα το βράδυ

Για νέο γύρω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κάνουν λόγο τα  ρωσικά ΜΜΕ. 

Το TASS επικαλείται σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το RIA Novosti αναφέρει ότι έγινε ανακοίνωση από το γραφείο του Ζελένσκι.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα είναι «στη θέση της» την Τετάρτη για έναν νέο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία.

“Η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται στη θέση της για να περιμένει τους Ουκρανούς διαπραγματευτές” ανέφερε, παραπέμποντας για διαπραγματεύσεις προς το απόγευμα.

Ο πρώτος γύρος μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λευκορωσία, όχι μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά έληξε χωρίς κάποια συμφωνία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για γίνει στα σύνορα με τη Λευκορωσία σήμερα το βράδυ

“Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι “ελπίζει” πως αυτοί θα προσέρθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στο Reuters, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια “ουσιαστική ατζέντα”.

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στην γειτονική της χώρα την περασμένη εβδομάδα, ο Ποντόλιακ δήλωσε: “Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα”.

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα”, διαμηνύει το Κίεβο

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, διεμήνυσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τονίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.
Οπως είπε ο ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις  με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.
Συζητήσαμε για τις “συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν ‘παραθυράκια’ και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις”, έγραψε ο

Ρωσική απόβαση από αέρος στο Χάρκοβο

Το αστυνομικό τμήμα στο Χάρκοβο τυλίγεται στις φλόγες. Η στέγη του κτηρίου καταρρέει, παντού συντρίμμια και αποκαϊδια.

«Πύραυλοι, 6 πύραυλοι πέρασαν από πάνω μου. Δεν είδα τους υπόλοιπους. Κοιτάξτε εδώ τον κρατήρα. Δείτε μόνοι σας» ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Άνθρωποι απελπισμένοι περπατούν δίπλα σε συντρίμμια και πτώματα. Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 112 τραυματίστηκαν.

«Βομβαρδιζόμαστε από τους Ρώσους. Είμαστε τρομοκρατημένοι. Γιατί εμείς; Είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι» σημειώνει η Σβετλάνα, που ζει στο Χάρκοβο.

Τα σωστικά συνεργεία ακόμα αναζητούν επιζόντες σε ότι έχει μείνει από το κτίριο του αστυνομικού τμήματος.

Οι επιθέσεις έχουν πια προχωρήσει στον αστικό ιστό και οι απώλειες αμάχων καθημερινά αυξάνονται, ενώ χτυπήθηκε μέχρι και μαιευτική κλινική.

 Η Χερσώνα στα χέρια των Ρώσων
Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν οτι η χώρα είναι πια στα χέρια τους.

Φωτογραφίες δείχνουν ρωσικά στρατεύματα στο κέντρο της πόλης.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ και τουλάχιστον 10 σπίτια ισοπεδώθηκαν και για ώρες πολίτες έψαχναν για επιζώντες στα συντρίμμια.

Ένας παππούς και τα εγγόνια του σώθηκαν από θαύμα όταν οβίδες έπεσαν στο σπίτι τους. «Βλέπαμε τηλεόραση με τα εγγόνια μου. Η εγγονή μου καθόταν εδώ. Χτύπησε το χέρι της. Η κόρη μου την πήγε στο νοσοκομείο» ανέφερε.

Το σπίτι τους είναι γεμάτο τεράστιες τρύπες από τις οβίδες που διαπέρασαν τους τοίχους.

 Ισχυρή αντίσταση
Οι Ουκρανοί δείχνουν ακόμα ισχυρή αντίσταση. Εκατοντάδες δημιουργούν ένα τείχος ανθρώπων για να μην περάσουν τα τανκς.

Σε άλλο σημείο της πόλης Ενεργκοντάρ στήνουν οδοφράγματα.

Ανθρώπινα φράγματα και στο Σταρομπλέσκ, ενώ σε άλλη πόλη πολίτες μαθαίνουν πως να πυρπολούν τα τανκς.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Επικρατεί κόλαση, προσπαθούμε να κρατηθούμε»

Ο 27χρονος Oleksiy Demchenko, τεχνικός υπολογιστών, μίλησε στον Guardian για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. «Αυτή τη στιγμή απλώς προσπαθούμε να κρατηθούμε. Για να πω την αλήθεια επικρατεί μια κόλαση. Υπάρχουν πολλές αεροπορικές επιδρομές. Χτυπούν σπίτια, νοσοκομεία, πάρκα. Μένω στο κέντρο του Χάρκοβο. Κρυβόμαστε στην κρεβατοκάμαρα γιατί είναι το πιο ασφαλές μέρος στο σπίτι. Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη πριν από λίγες μέρες αλλά ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να τους απωθήσει. Νομίζω ότι ο κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να μας λυγίσουν ψυχολογικά γιατί θέλουν να εκκενώσουμε την πόλη. Είναι μια τρομοκρατική τακτική που είδαμε στην Τσετσενία και στο Αφγανιστάν. Αλλά ο στρατός μας θα μας προστατεύσει. Οι άνθρωποι δεν θα παραδοθούν».

Δείτε live 

Σε κλοιό  το Κίεβο

Για ακόμη μία μέρα το Κίεβο βρίσκεται υπό πολιορκία, με τον ουκρανικό στρατό να αντιστέκεται

Ιι μάχες μαίνομαι για έβδομη ημέρα και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε πολλές πόλεις

Την ίδια ώρα, νέα πλήγματα σφυροκοπούν το Χάρκοβο, ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσαν ηχούν ξανά σειρήνες. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

“Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

“Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε”, σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

“Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα”, συνέχισε.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

Η Μαριούπολη βομβαρδίζεται σφοδρά

Η Μαριούπολη, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες, ενώ η Χερσώνα, μια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, είναι εντελώς περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές. “Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας”, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!