Αρτηρίες: 8 τροφές που τις κρατούν καθαρές


Δείτε τι μπορούμε να αλλάξουμε στη διατροφή μας για να διατηρήσουμε τις αρτηρίες μας καθαρές.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις αλλά ο πιο σημαντικός είναι η διατροφή σας.

Τι είναι η αθηροσκλήρυνση που βλάπτει τις αρτηρίες;

Αυτή η καρδιαγγειακή πάθηση προκαλεί στένωση και σκλήρυνση στις αρτηρίες. Το αθήρωμα που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των αρτηριών είναι μια κίτρινη ουσία και αποτελεί την πλάκα, η οποία είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Με τον καιρό, αυτή η πλάκα μειώνει τη διάμετρο των αρτηριών και των αγγείων και προκαλεί στένωση.

Έτσι, οι αρτηρίες δεν μπορούν αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρδιακών εμφραγμάτων ή ισχαιμικών εγκεφαλικών. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης είναι το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και – φυσικά – το τι τρώτε.

Αρτηριοσκλήρυνση ή αθηροσκλήρυνση;

Η αρτηριοσκλήρωση εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών από την καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα σας (αρτηρίες) γίνονται παχιά και δύσκαμπτα, περιορίζοντας μερικές φορές τη ροή του αίματος στα όργανα και τους ιστούς. Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες και ελαστικές, αν και με την πάροδο του χρόνου, τα τοιχώματα στις αρτηρίες μπορεί να σκληρύνουν, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται σκλήρυνση των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρυνση όμως, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αρτηριοσκλήρυνσης. Πρόκειται για την συσσώρευση χοληστερόλης, λιπών και άλλων ουσιών πάνω και μέσα στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται πλάκα. Η πλάκα μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να σκάσει, δημιουργώντας θρόμβο αίματος.

8 τροφές για καθαρές αρτηρίες

Προσθέστε αυτές τις 8 τροφές στη διατροφή σας, οι οποίες είναι αντιφλεγμονώδεις, για να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές!

1. Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, ενώσεις που έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνουν την ποσότητα της πλάκας που κολλάει στις αρτηρίες σας. Αυτά τα υγιεινά λίπη έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στη συνολική υγεία σας.

2. Σπόροι & ξηροί καρποί

Αν ψάχνετε για ένα υγιεινό σνακ για την καρδιά, μια χούφτα ξηροί καρποί ή σπόροι είναι το ιδανικό. Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια ή τα κάσιους και σπόροι όπως οι ηλιόσποροι, οι σπόροι chia ή ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών. Ενισχύουν τα επίπεδα της HDL  «καλής» χοληστερόλης, ενώ μειώνουν την LDL «κακή» χοληστερόλη. Έχει επίσης, αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως, το σπανάκι και το λάχανο είναι γεμάτα με οφέλη για την υγεία. Περιέχουν νιτρικά άλατα που συνδέονται με καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και μειωμένη φλεγμονή. Είναι επίσης, μια φανταστική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αιμοφόρων αγγείων. Το να τρώτε περισσότερες σαλάτες είναι μια εξαιρετική κίνηση για τις αρτηρίες σας και την υγεία της καρδιάς σας!

4. Ελαιόλαδο

Ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο έχει επιδείξει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες πιστεύουν οι ερευνητές ότι δρουν κατά της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και στη συνολική λειτουργία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Λάβετε υπόψη ότι το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία.

5. Μούρα

Τα φρέσκα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες έχουν πολλά διατροφικά οφέλη. Δεν είναι μόνο πλούσιες πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, αλλά περιέχουν  αντιοξειδωτικά, που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια χούφτα μούρα όταν είναι φρέσκα και στην εποχή τους!

6. Αβοκάντο

Αυτό το νόστιμο, βουτυρένιο φρούτο έχει κερδίσει τη φήμη του ως «υπερτροφή», καθώς είναι γεμάτο με καλά λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και επομένως μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας πλάκας και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

7. Μπρόκολο

Αυτό το σταυρανθές λαχανικό, το μπρόκολο, είναι καλή πηγή φυτικών ινών που ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή και να ενεργοποιήσει πρωτεΐνες που ενισχύει τη φυσική σας άμυνα και μειώνει τις φραγμένες αρτηρίες.

 

8. Σοκολάτα

Το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος: η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει τις αρτηρίες σας! Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβανόλες, ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ζάχαρη με μέτρο, αλλά λίγη μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι η πάθηση που οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αρτηριακή νόσο.

 

 

Πηγή: oloygeia.gr

Μάθετε όλες τις ειδήσεις και τα τελευταία νέα για την υγεία στο oloygeia.gr

Αυτό το μπαχαρικό μειώνει το λίπος στην κοιλιά και τη χοληστερίνη και ρίχνει το σάκχαρο!

3 δημοφιλή λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά – Τι προκαλούν τα παράσιτα που περιέχουν

Χοληστερίνη: Πώς πέφτει χωρίς φάρμακα – 3 εναλλακτικές για τις στατίνες

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!