Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Για γυναίκα βομβιστή καμικάζι κάνει λόγο η τουρκική κυβέρνηση


Μια ύποπτη γυναίκα ψάχνουν οι τουρκικές αρχές σε σχέση με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, που μέχρι στιγμής έχει ως απολογισμό 6 νεκρούς και πάνω από 81 τραυματίες.

Γυναίκα βομβιστής καμικάζι βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στα τουρκικά ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτή την εκδοχή για τρομοκρατική επίθεση.

 Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Οι Αρχές ερευνούν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Η γυναίκα φορούσε καμουφλάζ παντελόνι και ήταν σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα κεφαλής για να παραπλανήσει όπως είπαν. Θεωρούν ότι είναι κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

«Η γυναίκα έκατσε σε ένα παγκάκι για περίπου 45 λεπτά και η έκρηξη σημειώθηκε λίγο αφότου σηκώθηκε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης.

Την έπιασαν οι κάμερες ασφαλείας
 Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μια ύποπτη με μαντίλα στο κεφάλι και παντελόνι παραλλαγής που καταγράφηκε πέρασε από το σημείο λίγο πριν γίνει η έκρηξη. Η γυναίκα φαίνεται να εκσφενδονίζεται στον αέρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η έκρηξη έγινε από τη γυναίκα ή με τηλεχειριστήριο.  Φαίνεται ότι η γυναίκα που πραγματοποίησε την έκρηξη κουβαλούσε κάτι μέσα από τα ρούχα της. 

 Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η έκρηξη σημειώθηκε μόλις 50 μέτρα μακριά από το Ελληνικό προξενείο.

Σκηνές χάους και οργή Ερντογάν
 Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο στην κατάμεστη λεωφόρο Ιστικλάλ, την οποία η αστυνομία απέκλεισε γρήγορα. Η περιοχή, στη συνοικία Μπέγιογλου στο ευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής μητρόπολης, ήταν γεμάτη, ως συνήθως τα σαββατοκύριακα, από ανθρώπους που έκαναν ψώνια, από τουρίστες και οικογένειες.

 Βίντεο που έλαβε το Reuters δείχνει τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη στο κέντρο της λεωφόρου, στέλνοντας συντρίμμια στον αέρα και αφήνοντας ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος.

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία για να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20.

 «Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην επίθεση. «Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επικράτησε πανικός

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις έχουν γίνει στόχος στο παρελθόν από Κούρδους αυτονομιστές, ισλαμιστές μαχητές και άλλες οργανώσεις.

«Όταν άκουσα την έκρηξη, πάγωσα από τον φόβο, οι άνθρωποι πάγωσαν, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο. Μετά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς», είπε ο Μεχμέτ Ακούς, 45 ετών, εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

 «Με πήραν τηλέφωνο οι συγγενείς μου, ξέρουν ότι δουλεύω στην Ιστικλάλ. Τους καθησύχασα», είπε στο Reuters. Ένα ελικόπτερο πέταγε πάνω από το σημείο της έκρηξης και πολλά ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα στην κοντινή πλατεία Ταξίμ.

 Το αστυνομικό τμήμα Κασιμπάσα ανέφερε ότι όλες οι αστυνομικές δυνάμεις του τμήματος έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

 Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη.

 Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος τόνισε ότι μονάδες αίματος μεταφέρονται σε κοντινά νοσοκομεία. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη μεγάλη έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη εδώ και αρκετά χρόνια.

 «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας»
Συγκλονισμένος και λυπημένος για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον τουρκικό λαό.

«Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!