Προκαλεί ο Καλίν – Υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη


Ο  εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ανατολή μιλά για τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Mόλις πρόσφατα η Ελλάδα και η Ιταλία υπέγραψαν  μεταξύ του μια συμφωνία υφαλοκρηπίδας κι εμείς το δεχθήκαμε αυτό με ικανοποίηση. Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας» είπε ο Καλίν και συμπλήρωσε: «το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη και το σημαντικό είναι πως με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώσαμε πως είμαστε θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη. Τώρα θα αναπτυχθεί μια συμφωνία kazan kazan (win-win) μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Άρα αύριο όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή που συμφωνήσαμε και αν βρεθεί κάτι η Τουρκία και η Λιβύη  θα μοιραστούν τα έσοδα

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν έδωσε το πλαίσιο που επιθυμεί η Τουρκία να κάνει διάλογο με την Αθήνα:

Με την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας  ήταν ανοιχτοί  στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα.. Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύσουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

 

eleftherostypos

πηγήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!