
Ευγενία Παναγοπούλου: Η σκληρή απόφαση του πατέρα της για να την αποτρέψει να γίνει ηθοποιός
Από τη Γωγώ Θωμά,
Η Ευγενία Παναγοπούλου είναι μοναχοπαίδι και μεγάλωσε σε όλη την Ελλάδα. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός, οπότε ανά δύο χρόνια άλλαζε τόπο διαμονής: Ρόδος, Αλεξανδρούπολη, Κύπρος – οι μεταθέσεις δεν είχαν σταματημό. «Οι γονείς μου σε κάθε μετάθεση έπαιζαν μαζί μου το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού και έτσι δεν καταλάβαινα την αλλαγή. Ήταν μια περιπέτεια. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως δεν ήταν ωραίο το γεγονός ότι δεν είχα μία βάση. Ωστόσο, αυτό με έκανε πολύ κοινωνική και ήμουν πάντα σε εγρήγορση» διηγείται.
Στη δευτέρα λυκείου εγκαταστάθηκε μόνιμα πια στα Εξάρχεια, όπου μένει μέχρι σήμερα μαζί με τους γονείς της. Η μετάθεση του πατέρα της τότε ήταν αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη Λέρο. «Έπρεπε να συγκεντρωθώ στο σχολείο και να κάνω φροντιστήριο. Έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο τμήμα Θεολογίας στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν πήγα ποτέ ούτε για να γραφτώ. Ήθελα οπωσδήποτε να γίνω ηθοποιός». Ως παιδί, η δυσλεξία και η διάσπαση προσοχής δεν βοηθούσαν στις επιδόσεις της, αν και στα μαθήματα που της άρεσαν ήταν πολύ καλή. «Ο πατέρας μου δεν ήθελε να γίνω ηθοποιός. Φοβόταν τις επιπτώσεις που θα είχε στη ζωή μου η ανασφάλεια του επαγγέλματος. Όταν του είπα ότι θα πάω στη δραματική σχολή, ήταν κάθετα αρνητικός. “Δεν πληρώνω” μου είπε με σκοπό να με αποτρέψει, οπότε βρήκα κατευθείαν δουλειά σε καφετέρια για να καταφέρω να σπουδάσω. Μετά από κάποιο σημείο φυσικά το αποδέχτηκε» λέει για τον μπαμπά της, στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία ως παιδί.
Η παράσταση Ψέμα στο Ψέμα του Anthony Neilson, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, όπου παίζει η Ευγενία, με πρωταγωνιστές τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Μαρία Κατσανδρή, κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Μουσούρη στις 12 Οκτωβρίου.