Πάνος Σόμπολος: ”Αν έχεις ήθος και εργατικότητα, η δημοσιογραφία δεν θα σε αποβάλει”

Η αγάπη του για τη δουλειά, η συγγραφή των βιβλίων του μας δείχνουν ότι έχει ακόμα πολλά να μας δώσει!
Είναι τιμή μας μια τέτοια συνέντευξη και τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Απολαύστε τον!


Στο χώρο των δημοσιογράφων θεωρείται κορυφαίος στο αστυνομικό ρεπορτάζ, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για περισσότερα από 35 χρόνια. Όσοι τον γνωρίζουν έχουν να λένε τα καλύτερα σχετικά με τον χαρακτήρα του και την αμερόληπτη βοήθεια που προσφέρει στους νέους δημοσιογράφους.

Χωρίς να αφήσει τη δημοσιογραφία προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κλάδο, από τη θέση του Προέδρου των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ. Η αγάπη του για τη δουλειά, η συγγραφή των βιβλίων του μας δείχνουν ότι έχει ακόμα πολλά να μας δώσει!

Είναι τιμή μας  μια τέτοια συνέντευξη και τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Απολαύστε τον!

 

Είναι επάγγελμα η μεράκι η δημοσιογραφία για εσάς;

Eαν δεν έχεις μεράκι δεν μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος. Δεν μπορείς να γίνεις καλός δημοσιογράφος. Προπαντός είναι μεράκι. Μας το έλεγαν οι παλιοί και δεν μπορούσαμε να το συνηθίσουμε όταν ήμασταν νέοι, αλλά με την πάροδο των χρόνων  διαπιστώνεις πως μόνο έτσι μπορείς να κάνεις σωστή δημοσιογραφία. Δεν είναι μόνο επάγγελμα, έχουμε υποχρέωση να το βλέπουμε και σαν λειτούργημα.

 

Επιτόπου λοιπόν ρεπορτάζ και όχι σε γραφείο με copypaste ειδήσεις εννοείται;

Αυτό είναι αρχή δική μου. Στο βιβλίο μου που  εξέδωσα πριν λίγες μέρες « Τα εγκλήματα που έμειναν στην Ιστορία» δεν το αφιέρωσα σε συγγενικά μου πρόσωπα, το αφιέρωσα στους νεότερους συνάδελφους μου, σε εσάς δηλαδή με μια προτροπή. Να κάνουν ρεπορτάζ στο τόπο που διαδραματίζονται τα όποια γεγονότα (είτε αστυνομικά, είτε αθλητικά, είτε πολιτικά).

 Μιλήστε μας για το βιβλίο «Τα εγκλήματα που έμειναν στην Ιστορία»

Μέσα σε αυτό το βιβλίο κατέγραψα το έγκλημα της εποχής μου που χειρίστηκα όλα αυτά τα χρόνια της δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας. Μιλάω για εγκλήματα(ανθρωποκτονίες, δολοφονίες)που απασχόλησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ελληνική κοινή γνώμη. Είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, στους δημοσιογράφους, στους εγκληματολόγους, στους σπουδαστές, στους αστυνομικούς, στον ιστορικό του μέλλοντος για να έχει ένα σημείο να «πατήσει» για να μπορέσει να γράψει κάτι.

Περιλαμβάνει αλήθειες και δεν είναι φανταστικά. Είναι όπως ακριβώς τα είδα και τα έζησα στον τόπο του κάθε εγκλήματος.

1Δείχνουμε σεβασμό και στο θύτη και στο θύμα!

Είναι και αυτό μια αρχή μου. Σέβομαι και τις δύο πλευρές και με σεβασμό έβλεπα πάντα όταν κάλυπτα αυτά τα γεγονότα. Θα μου πείτε «τον βάζεις στην ίδια μοίρα και τον θύτη και το θύμα;» Όχι δεν τον βάζω αλλά δεν είμαι εκείνος που θα καταδικάσω τον κάθε δράστη, υπάρχει η δικαιοσύνη για αυτό.

 Ξεκινήσατε και γράφετε και το νέο σας βιβλίο που είναι γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη;

Ακριβώς. Είναι σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, τροχαία, ναυάγια, αεροπορικά ατυχήματα αλλά και το επόμενο βιβλίο που φιλοδοξώ και σκέπτομαι να γράψω είναι οι εγκληματίες που γνώρισα στην καριέρα μου. Ο Πάσσαρης, ο Ρωχάμης, ο Παπαχρόνης κ.α έχω συζητήσει ώρες μαζί τους και αυτές τις εμπειρίες θα καταθέσω για το τι έχει κάνει ο καθένας.

 2

Μέσα από την αγάπη σας για το αστυνομικό ρεπορτάζ ξεκίνησε τότε και η εκπομπή     « Αυτόπτης Μάρτυρας»;  όπως είπε και ο κος Χατζηνικολάου στην παρουσίαση του βιβλίου σας ήταν η πρώτη σε τηλεθέαση.

Το αστυνομικό ρεπορτάζ το κάνω από το 1970 και η εκπομπή έγινε το 2001/4 , μετά έγινα πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και δεν είχα πολλά περιθώρια από άποψη χρόνου. Ειδήσεις, εφημερίδα και εκπομπή δεν γινόταν. Προτιμάς να αφήσεις την εκπομπή από όλα. Αλλά ναι ήταν πρώτη στην θεαματικότητα από όλα τα κανάλια στις ενημερωτικές εκπομπές.

3

Ποια είναι η γνώμη σας για την κα Αγγελική  Νικολούλη που εξιχνιάζει επίσης εγκλήματα και είναι αρκετά χρόνια η εκπομπή της ψηλά στην τηλεθέαση.

Η Αγγελική κάνει εξίσου μια δουλειά. Πιστεύω πως προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και έχει συμβάλλει σε πολλά πράγματα. Κάνει έρευνα σε βάθος, εξιχνιάζει. Την εκτιμώ πολύ, έχουμε δουλέψει και μαζί. Δεν είναι τυχαίο που έχει τόσο υψηλά νούμερα, τόσα χρόνια, κάτι σημαίνει αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσετε συμβουλές στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα δημοσιογραφία αλλά θα ήθελα να δώσετε συμβουλές και σε κάποιους που θα έπρεπε να τις πάρουν από εσάς!!

Η δημοσιογραφία είναι ένα γοητευτικό επάγγελμα-λειτούργημα. Πάντα αυτά θα τα βλέπετε μαζί. Είναι όμως συνάμα και σκληρό σε σύγκριση με τα άλλα επαγγέλματα. Έχουμε ως στόχο να βλέπουμε την αντικειμενικότητα, την αλήθεια, την σωστή ενημέρωση του αναγνώστη και να μεταφέρουμε τα περιστατικά και τα γεγονότα με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα .Ήθος και εργατικότητα. Το έλεγα πάντα και το λέω. Αν έχεις αυτά τα δύο, πρόκοψες στη δημοσιογραφική σου καριέρα, αν δεν τα έχεις θα σε «αποβάλλει» σύντομα η δημοσιογραφία. Βέβαια σήμερα περνάει δύσκολη περίοδο ο κλάδος μας αλλά πιστεύω θα περάσει.

 

 Η συνέντευξη είναι από την Εύη Τσολάκη συνεργάτιδα του bizznews.gr και επιμέλεια Συνέντευξης Άννα Τσιάλτα 

 

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!