Βρέθηκε ο τάφος και τα οστά του νεκρού στην Αμφίπολη – Απαντήσεις για την ταυτότητα του ενοίκου

Παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μέσα στο μήνα οι σχετικές ανακοινώσεις επίσημα απο το Υπ. Πολιτισμού.


Εκπληκτη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις συνταρακτικές ανακαλύψεις από τον τάφο της Αμφίπολης, μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την εύρεση σκελετού. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι αφήνουν πολλά υπονοούμενα για την ταυτότητα του νεκρού, δηλαδή για ποιον κατασκευάστηκε αυτό το τόσο εντυπωσιακό μνημείο.

Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο εκπληκτικός αυτός τάφος ήταν ιδιαίτερα ακριβός και γι’ αυτό πιθανότατα πρόκειται για δημόσιο έργο. Ενα έργο που κατασκευάστηκε προκειμένου να αφιερωθεί σε έναν σπουδαίο άνδρα της εποχής. Λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση: «Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Αμέσως τίθεται το ερώτημα: Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ήρωας τον οποίο θα λάτρευαν τόσο πολύ εκείνη την εποχή ώστε να του φτιάξουν και να του αφιερώσουν ένα τόσο εντυπωσιακό και ιδιαίτερα δαπανηρό μνημείο;

imerisia_LARGE_t_1061_43884222_type12128

Συνειρμικά ο νους όλων πάει μόνον σε έναν σπουδαίο άνδρα της εποχής, στην πιο σπουδαία προσωπικότητα εκείνων των χρόνων, δηλαδή στον Μέγα Αλέξανδρο. Αν και δεν είναι καθόλου απίθανο να πρόκειται για τη λατρεία άλλου προσώπου, η μεγαλοσύνη του τάφου, η πολυπλοκότητα της κατασκευής και η χρησιμοποίηση των ακριβότερων υλικών για την εποχή εκείνη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι ένας τάφος αφιερωμένος στον μεγάλο στρατηλάτη.

Τότε γεννούνται ωστόσο κι άλλες απορίες: Ποιος είναι ο νεκρός που βρέθηκε στον τάφο; Τίνος είναι τα οστά που αποκαλύφθηκαν σήμερα; Είναι άνδρας ή γυναίκα; Η κ. Κ. Περιστέρη είπε πάντως σήμερα ότι δεν θα μπορούσε για γυναίκα να τοποθετηθεί το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου.

Επίσης, αν ο τάφος είναι αφιερωμένος στον σπουδαίο ήρωα Μέγα Αλέξανδρο τότε τα κόκαλα ποίου θα μπορούσε να είναι; Υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφέρθηκαν τα οστά του μεγάλου ήρωα από εκεί που πέθανε και σε μεταγενέστερο χρόνο στην Αμφίπολη;

Από την άλλη γεννάται το ερώτημα αν δεν είναι τάφος αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο, ποιος θα μπορούσε να έχει τόσο ισχυρή προσωπικότητα και να είναι τόσο δημοφιλής ώστε να τον έχουν καταστήσει ήρωα και να του κατασκεύασαν τέτοιο μοναδικό τάφο; Μήπως θα μπορούσε να είναι ο Ηφαιστίωνας και το μνημείο να το ζήτησε ο φίλος του Αλέξανδρος ο οποίος ήταν εν ζωή;

Βεβαίως, η μη ανακάλυψη (προς το παρόν) χρυσών στεφανιών, νομισμάτων ή άλλων αμύθητης αξίας θησαυρών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τάφος έχει συληθεί και πιθανότατα όχι μια φορά.
imerisia_LARGE_t_1061_43884224_type12128



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!