Βασίλης Δήμας: Το λαικό τραγούδι περνάει κρίση στο ραδιόφωνο, όχι στην συνείδηση του κόσμου”

Είναι ο Βασίλης Δήμας που πραγματικά θα γνωρίσετε μέσα απο μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη απο συναισθήματα. Συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του πενταγράμμου … Αξίζει να μάθετε τα πάντα γιατί αξίζει το γεγονός ότι έχουμε τέτοιους ανθρώπους στην Ελληνική δισκογραφία.


Είναι νέος και ταλαντούχος … Ξέρει καλά να μετράει γιατί είναι και Μαθηματικός … Έχει γράψει μεγάλες επιτυχίες και έχει καταπληκτική φωνή. Το τελευταίο του τραγούδι είναι για το μωρό του που ήρθε στην ζωή πριν λίγο καιρό … Είναι ο Βασίλης Δήμας που πραγματικά θα γνωρίσετε μέσα απο μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη απο συναισθήματα. Συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του πενταγράμμου … Αξίζει να μάθετε τα πάντα γιατί αξίζει το γεγονός ότι έχουμε τέτοιους ανθρώπους στην Ελληνική δισκογραφία. Με ανοιχτά χαρτιά, πολύ μουσική, χιούμορ, έρωτα αλλά και νότες γνωρίστε το ομορφότερο δώρο της μουσικής!

Ο περισσότερος κόσμος σε γνώρισε ως τραγουδιστή μέσα από την κυκλοφορία της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Το κέντρο του σύμπαντος». Έχεις όμως ήδη μια αξιόλογη διαδρομή στο χώρο του τραγουδιού ως δημιουργός. Πότε ξεκινάς να γράφεις μουσική, στίχους και να τραγουδάς;

Από πολύ μικρό παιδί ξεκίνησα να παίζω μπουζούκι. Στο σχολείο ξεκίνησα να γράφω δειλά τους πρώτους μου στίχους και να τραγουδάω σε όλες τις εκδηλώσεις. Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο άρχισα να εργάζομαι επαγγελματικά ως τραγουδιστής και μουσικός σε διάφορες μουσικές σκηνές. Παράλληλα έγραφα τραγούδια , τα οποία δειγμάτιζα στην Universal , η οποία στη συνέχεια μού πρότεινε συνεργασία και υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο. Στο τέλος των σπουδών μου , ήρθε η πρώτη μεγάλη πρόταση από το Νότη Σφακιανάκη να τραγουδήσω μαζί του , παράλληλα με την δισκογραφική μας συνεργασία. Έτσι ξεκίνησαν όλα.

1000

Εκτός από όλα αυτά , έχεις σπουδάσει μαθηματικά και έχεις εργαστεί ως καθηγητής. Πότε αποφάσισες να αλλάξεις πορεία;

Δεν άλλαξα πορεία , αλλά ακολούθησα αυτήν που είχα προδιαγεγραμμένη από παιδί. Δηλ. να γίνω μαθηματικός και στη συνέχεια να ασχοληθώ αποκλειστικά με την μουσική σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά , από την στιγμή που ως τραγουδιστής άρχισα να βιώνω την αποδοχή την κόσμου δημιουργώντας ένα δικό μου κοινό ήταν επιλογή και στόχος μου να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ξεκινήσω μία αξιοπρεπή καριέρα. Η μέρα έχει 24 ώρες κι εγώ θέλω όλες να τις αφιερώνω στη μουσική και το τραγούδι.

Ποια ήταν η πρώτη σου μεγάλη συνεργασία;

Με τον Νότη Σφακιανάκη , ο οποίος αποτελεί και εφαλτήριο στην καριέρα μου , καθώς έχουμε συνεργαστεί δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις με απόλυτη επιτυχία.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη για να γράψεις;

Δεν χρειάζομαι κινητήριο δύναμη για να γράψω. Γίνεται αυτόματα και αβίαστα κι ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό. Η μουσική δεν αισθάνομαι πως είναι δουλειά ή εργασία , αλλά η αποστολή μου. Ένα τραγούδι μπορεί να γεννηθεί από ένα απλό φλερτ , μια ιστορία που θα σου διηγηθεί ένας συνάνθρωπος σου , και γενικά από οτιδήποτε σου δημιουργεί συναισθήματα και εικόνες.

Αν και νέος, δισκογραφικά έχεις συνεργαστεί με αρκετούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Νότης Σφακιανάκης, Νίκος Μαρκόπουλος, Σταμάτης Γονίδης έχουν τραγουδήσει τραγούδια σου. Πως αισθάνεσαι όταν ακούς τα τραγούδια σου απ όλους αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες;

Μεγάλη τιμή , διότι καθένας από αυτούς έχει τη δική του ιστορία στο χώρο και μία θέση στην κορυφή, μετά από τόσα χρόνια σπουδαίας και διαχρονικής πορείας.

Τα τραγούδια σου είναι βιωματικά;

Γράφω πάντα ό,τι αισθάνομαι. Αυτό μπορεί να απορρέει από προσωπική μου εμπειρία , από κάποια κατάσταση που βιώνει ένας συνάνθρωπος μου ή γενικά από την διάθεση που έχω μία δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου τα τραγούδια μου είναι ως επί το πλείστον βιωματικά , αλλά όχι κατ’ ανάγκη αυτοβιογραφικά.

2000

Τι αποκόμισες δουλεύοντας με αυτούς τους ανθρώπους;

Η καριέρα χτίζεται με υπομονή και πολλή δουλειά. Όταν σεβαστείς την ιστορία θα σε σεβαστεί κι αυτή. Όταν δίνεις πάντα έχεις. Να είσαι ταπεινός. Να είσαι ο εαυτός σου.

Φαίνεται ότι κατά βάση ακολουθείς το λαϊκό τραγούδι. Θα χαρακτήριζες όντως τον εαυτό σου ως έναν καθαρά λαϊκό τραγουδιστή;

Οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να αυτοτιτλοφορούνται λαϊκοί , μοντέρνοι ή οτιδήποτε άλλο. Νομίζω πως ο κόσμος δίνει τον τίτλο βάσει αυτού που βλέπει σ’ εσένα. Κατά βάση είμαι λαϊκός σε όλα τα επίπεδα , αλλά επειδή η μουσική είναι μία κι έχω γράψει και πιο μοντέρνα τραγούδια , όπως το ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΔΙ και το ΚΑΙ ΠΕΤΑΩ ΨΗΛΑ , έχω μια πολυδιάστατη άποψη ως τραγουδιστής και δημιουργός. Αγαπώ πάντως το λαϊκό τραγούδι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο , γιατί με αυτό μεγάλωσα , αυτό με γεμίζει και έχω πρότυπα από παιδί τον Στέλιο Καζαντζίδη , τον Μανώλη Αγγελόπουλο και τον Στράτο Διονυσίου.

3000

Πιστεύεις ότι το λαϊκό τραγούδι περνάει κρίση;

Ραδιοφωνικά το λαϊκό τραγούδι περνάει μεγάλη κρίση , αφού το μπουζούκι το ακούμε ολοένα και λιγότερο και τα καθαρά ζεϊμπέκικα τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Στη συνείδηση του κόσμου όμως δεν περνάει καμία κρίση. Ευτυχώς έχουμε μεγάλη προίκα από το παρελθόν και τους μεγάλους μας δημιουργούς , καθώς και κάποια εξαιρετικά μεμονωμένα λαϊκά τραγούδια που έχουν γεννηθεί στις μέρες μας , τα οποία ο κόσμος πάντα θα τα ζητάει και θα τ’ αγαπάει.

Πόσο σημαντική είναι η τύχη; Πιστεύεις σε αυτή;

Το μόνο που δεν μπορείς να ορίσεις είναι τους γονείς σου , τον τόπο , όπου θα γεννηθείς και σε κάποιες περιπτώσεις την υγεία. Αυτά είναι τυχαία. Από την ώρα που γίνεσαι ενήλικος, θέλω να πιστεύω πως με την δύναμή σου και τις ευκαιρίες που θα έχεις πραγματοποιείς τους στόχους σου κι εκπληρώνεις τα όνειρά σου.

5000

Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας προκειμένου να πετύχεις;

Θέληση , υπομονή και σκληρή δουλειά!

Πολλά είναι τα παιδιά που για να γίνουν γνωστά και να έχουν μια θέση στο χώρο του τραγουδιού καταφεύγουν στα talent shows. Ποια είναι η θέση σου σχετικά με αυτό;

Θεωρώ πως αυτά τα παιχνίδια σε κάνουν αναγνωρίσιμο , αλλά όχι αναγνωρισμένο καλλιτέχνη. Μπορεί να σου φέρουν δόξα και χρήματα , αλλά όχι απαραίτητα διαχρονική καριέρα. Καθένας κάνει τις επιλογές του και βάζει τους στόχους του. Πιστεύω πως πρέπει να πηγαίνεις βήμα-βήμα κι όσο βελτιώνεσαι μέσα από συνεχείς εμφανίσεις , να σε μαθαίνει ο κόσμος. Είναι επίπονος δρόμος ο δεύτερος , αλλά σε κάνει ανεξάρτητο και στέρεο στη συνείδηση του κόσμου , καθώς με την δύναμη αυτού θα έχεις γίνει γνωστός. Εξάλλου όταν άλλοι σου ανάψουν τα φώτα , μπορούν να σου τα κλείσουν κιόλας. Η μόνη περίπτωση που με βρίσκει σύμφωνο με την εμφάνιση ενός τραγουδιστή σε αυτά τα παιχνίδια είναι να είναι σε μεγάλη ηλικία , να έχει ταλέντο , χαρακτήρα και να μην είχε στήριξη από κανέναν άνθρωπο του χώρου. Γενικά πάντως πιστεύω πως ότι έχει αξία ποτέ δε χάνεται.

Υπάρχει κάτι που, σαν άνθρωπος, φοβάσαι;

Τις ασθένειες , ειδικά όταν αυτές απειλούν αγαπημένα μου πρόσωπα.

6000

Τι μπορεί να σε γοητεύσει ή να σε ενθουσιάσει;

Ένας ταπεινός άνθρωπος που έχει αξιοπρέπεια , παιδεία και ευγένεια.

Στον χώρο μέσα στον οποίο είσαι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν φιλίες;

Όταν δεν έχεις ανασφάλειες , ξέρεις τι θέλεις και έχεις το γνώθι σ’αυτόν , βέβαια μπορείς να συνάψεις φιλίες.

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου με τρεις λέξεις;

Εργατικός , αισιόδοξος και ευγενής.

8000

Τι είναι αυτό για το οποίο θα πολεμούσες;

Για την οικογένεια μου.

Ποιο θα έλεγες ότι είναι το βασικό σου μειονέκτημα και το βασικό σου πλεονέκτημα;

Η υπομονή θεωρώ πως είναι το βασικό μου πλεονέκτημα και μειονέκτημα συγχρόνως , διότι αφενός κατορθώνει περισσότερα πράγματα από τη δύναμη σου κι αφετέρου χάνεις πολύτιμο χρόνο δίνοντας ευκαιρίες σε ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν για τα δικά σου θέλω.

Είσαι άνθρωπος που λειτουργεί με βάση τη λογική ή το συναίσθημα;

49% συναίσθημα και 51% λογική.

7000

Θα μου μιλήσεις για το καινούργιο σου τραγούδι ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΔΩΡΟ , αλλά και τι άλλο περιμένουμε από εσένα δισκογραφικά;

Το ομορφότερο δώρο το έγραψα με αφορμή την γέννηση του παιδιού μου , που είναι πραγματικά για μένα το ομορφότερο δώρο. Κυκλοφορεί από τη SONAR/COBALT σε παραγωγή του φίλου μου Ανδρέα Γιατράκου. Ετοιμάζω παράλληλα τον νέο μου δίσκο και θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό ένα καινούριο τραγούδι , που το αγαπάω πολύ.

Και που θα μπορεί ο κόσμος να σε ακούσει ζωντανά, ξέροντας πως ετοιμάζεις πράγματα για τον Χειμώνα που μας έρχεται;

Εμφανίζομαι στο ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ στο γκάζι , σε έναν νέο πανέμορφο κι ανανεωμένο χώρο για τον Οκτώβριο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσω μια περιοδεία εμφανίσεων σε όλη την Αμερική παρέα με τον φίλο μου και συνεργάτη Νίκο Μακρόπουλο.

 

Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα! 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!