Το βραβείο στο «Θάνατο ενός άνδρα στα Βαλκάνια»

Αυλαία έριξε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


Αυλαία έριξε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Αυλαία έριξε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Αυλαία έριξε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η μαύρη κωμωδία «ο Θάνατος ενός άνδρα στα Βαλκάνια» του Σέρβου Μίροσλαβ Μομτσίλοβιτς, κέρδισε ανάμεσα στις δέκα διαγωνιζόμενες ταινίες, το βραβείο του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που ολοκληρώθηκε απόψε, μετά από ένα δεκαήμερο προβολών, αφιερωμάτων και παράλληλων εκδηλώσεων.

To βραβείο σκηνοθεσίας, κέρδισε η Σαντρίν Μπονέρ, για την ταινία της « Μ΄εξοργίζει η απουσία του» (J’ enrage de son absence) ενώ η «Νύχτα σιωπής» ( Lal Gece), του Τούρκου σκηνοθέτη Ρεϊς Τσελίκ, απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) όπως επίσης και το βραβείο κοινού, που απονέμουν οι αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Το βραβείο τεχνικής επίτευξης κέρδισε η ταινία, «Η νύχτα απέναντι» ( Na noche d enferente), κύκνειο άσμα του Χιλιανού σκηνοθέτη, Ραούλ Ρουίζ.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του Πανοράματος, απέσπασε η ταινία « 10η Μέρα « ( 10th Day), του Βασίλη Μαζωμένου.

Τιμώμενα πρόσωπα του εφετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ήταν η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη, ο σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος και η σκηνογράφος Ιουλία Σταυρίδη.

« Πέρασαν 20 χρόνια με την Ελευθεροτυπία, στη συνέχεια την διοργάνωση του Πανοράματος ανέλαβε ο Δήμος Αθηναίων και τα δύο τελευταία χρόνια μόνοι μας, σχεδόν με no budget. Του χρόνου σκεφτόμαστε να βγάλουμε κουμπαρά» είπε χαριτολογώντας ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή του Πανοράματος , Νίνος Φένεκ Μικελίδης, στην αποψινή, γιορτινή, τελετή λήξης για τα 25χρονα του θεσμού.

«Όμως η τέχνη χρειάζεται ενίσχυση και ενθάρρυνση. Είναι άθλος των Ελλήνων σκηνοθετών να γυρίζουν ταινίες», είπε ο Ν. Μικελίδης.

Πολλοί φίλοι του Πανοράματος έδωσαν το παρών, στον κινηματογράφο Odeon Oπερα. Ανάμεσά τους, η Φοίβη Αγγελοπούλου η οποία απένειμε το βραβείο Fipresci, που το Πανόραμα μετονόμασε από εφέτος τιμητικά, σε Θόδωρος Αγγελόπουλος. «Αυτό που έλεγε τελευταία ο Θόδωρος ήταν ότι χρειαζόμαστε επίθεση πολιτισμού. Επίθεση, λοιπόν, πολιτισμού και μπράβο στο Πανόραμα» επανέλαβε η Φοίβη Αγγελοπούλου.

Τους φίλους του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, χαιρέτισε σε μήνυμά του, ο Κέν Λόουτς. «Είναι εκπληκτικό και θαυμάσιο ότι λειτουργείτε αυτή την χρονιά παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζετε. Πολλοί έχουν σοκαριστεί από όσα σας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε μια νέα Ένωση Ευρωπαίων, βασισμένη στις ανάγκες των ανθρώπων και τις συλλογικές ικανότητες όχι στις απαιτήσεις των μεγάλων εταιριών» είπε ο Βρετανός σκηνοθέτης, στο μήνυμά του.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ταινία «The paperboy» του Λι Ντάνιελς, σε πρώτη προβολή.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!