Οι Tiger Lillies στην Αθήνα – Rime of the Ancient Mariner

Μια ατμοσφαιρική κρουαζιέρα στην κόλαση, με το καταραμένο πλοίο των Tiger Lillies στο Badminton 9-10-11 Iανουαρίου!


Ένα ακυβέρνητο πλοίο με νεκροζώντανο πλήρωμα. Πάγοι της Αρκτικής και φλογισμένοι τροπικοί. Γοργόνες, μέδουσες και αλλόκοτα θαλάσσια τέρατα. Κι ένας καταραμένος ναυτικός, που γύρισε από την κόλαση για να αφηγηθεί την ιστορία του. Καλωσήρθατε στo Rime of the Ancient Mariner, τη νέα δημιουργία των αγαπημένων Tiger Lillies.

Η παράσταση σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή των Tiger Lillies στο Badminton, μετά από τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του Tiger Lillies Freakshow (2009). Το Freakshow, που αποτελούσε παραγωγή του Badminton για τον εορτασμό των 20 χρόνων του αγαπημένου συγκροτήματος, είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία σ’ όλον τον κόσμο.

Το Rime of the Ancient Mariner αποτελεί μια επικών προδιαγραφών διασκευή του ομώνυμου, κλασικού ποιήματος του Samuel Coleridge. Με αφετηρία το ποίημα, το εκκεντρικό λονδρέζικο τρίο στήνει ένα ακαταμάχητα μακάβριο και ατμοσφαιρικό θέαμα, που συνδυάζει τον εμβληματικό avantgarde/gypsypunk/cabaret ήχο του με εντυπωσιακά animation και οπτικά εφέ, τα οποία επιμελήθηκε ο καλιφορνέζος φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Mark Holthusen.

Μέσα από 25 καινούργια τραγούδια, οι TigerLilies αφηγούνται την εφιαλτική περιπλάνηση ενός ναυτικού, ο οποίος παραδέρνει καταραμένος σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ώσπου στο τέλος, μετανοημένος και σοφότερος, φτάνει στη λύτρωση. Λυρικά και υποβλητικά, πλημμυρισμένα από σκοτεινό αισθησιασμό και μαύρο χιούμορ, τα τραγούδια συνθέτουν μια ιδιόρρυθμη και συναρπαστική μπαρόκ όπερα. Όλη η δράση λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε δύο ειδικές γιγαντοοθόνες, που πλαισιώνουν το συγκρότημα. Εκεί προβάλλονται τα animation του Holthusen, που θυμίζουν μια (ακόμα!) πιο νοσηρή εκδοχή ενός Terry Gilliam ή ενός Hayao Miyazaki, δημιουργώντας ένα μοναδικής αισθητικής 3D περιβάλλον.

Το Rime of the Ancient Mariner έκανε την πρεμιέρα του το 2013 στο Φεστιβάλ του Brighton, όπου τιμήθηκε με το Argus Angel Award. Η παράσταση, την οποία η Telegraph περιέγραψε ως «ψυχαγωγία που στοιχειώνει το θεατή, γεμάτη από αιθέρια χάρη», έχει ήδη περιοδεύσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κορέα, Αυστραλία κ.α.), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου, το πλοίο των Tiger Lilies σαλπάρει από το λιμάνι του Badminton, με προορισμό την κόλαση.

Ένα ταξίδι που δεν πρέπει να χάσετε!

Rime_ship_500x375

Rime of the Ancient Mariner: η επική μπαλάντα που γοητεύει επί δύο αιώνες

Το Rime of the Ancient Mariner του Άγγλου ποιητή Σάμιουελ Κόουλριτζ είναι ένα από τα πιο κλασικά ποιήματα της αγγλικής λογοτεχνίας κι ένα θεμελιώδες κείμενο του Ρομαντισμού. Το ποίημα γράφτηκε το 1798 και αποτελεί τον μονόλογο ενός απελπισμένου ναυτικού. Ο ναυτικός εξιστορεί πώς σκότωσε ένα άλμπατρος και πώς αυτή η πράξη του επέσυρε τη θεϊκή τιμωρία, που τον καταδίκασε στα πιο φρικτά μαρτύρια, ωσότου – ετοιμοθάνατος πια – βρει τη στεριά της πατρίδας του.

Αυτό το σκοτεινό, μεταφυσικό και βαθιά συμβολικό επικό ποίημα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες καλλιτέχνες εδώ και διακόσια χρόνια. Μόνο όσον αφορά στους μουσικούς, ορισμένοι από τους γνωστότερους που το μελοποίησαν ή εμπνεύστηκαν από αυτό είναι οι Pink Floyd, οι Fleetwood Mac, οι Iron Maiden, οι Nightwish, οι Pogues κ.ά.

Όσον αφορά στο θέατρο, η σπουδαία αγγλίδα ηθοποιός Fiona Shaw παρουσίασε πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών μια δραματοποιημένη εκδοχή του ποιήματος, ενώ στον κινηματογράφο οι ταινίες που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στην μπαλάντα είναι αναρίθμητες, με πιο γνωστή την περίπτωση των Πειρατών της Καραϊβικής.

Mark Holthusen: από τον Roger Waters στους Tiger Lillies

Ο άνθρωπος που υπογράφει το εντυπωσιακό εικαστικό αποτέλεσμα του Rime of th eAncient Marine rείναι ο αμερικανός φωτογράφος Mark Holthusen. Με σπουδές φωτογραφίας και γλυπτικής, ο Holthusen είναι διάσημος για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίον υπερβαίνει τα όρια της παραδοσιακής φωτογραφίας. Ανάμεσα στα project του Holthusen ξεχωρίζει η περίφημη όπερα Caira (2005) του ηγέτη των Pink Floyd Roger Waters, της οποίας επιμελήθηκε – όπως και στο Ancient Mariner – το εικαστικό μέρος.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!